Takıntısını bir de siz büyütmeyin

Araştırmalar her 20 çocuktan 1’inin takıntılı olduğunu gösteriyor. Bilimsel adı ‘obsesif kompülsif bozukluk’ olan bu durumun kalıcı hale gelmesinin sebeplerinden biri anne-babaların çocuklara takıntılarıyla ilgili çok sert tepkiler vermesi. Uzmanlar “Teşhisi siz koymayın” diyor.

Haberin Devamı

Takıntısını bir de siz büyütmeyin
Takıntılı olma durumunu nasıl açıklamalı?

Pelin Ankay (klinik psikolog): Takıntı, çocuğun isteği dışında gelişen, tedirginlik yaratan ve zihinden uzaklaştırılamayan, tekrarlayan düşüncelerdir.

Dr. Fırat Hamidi (çocuk ve genç psikiyatri uzmanı): Obsesyonlar, bazen zihinde canlanan bir sahne, gerçekleşebileceğini düşündüğü hayali olaylar da olabilir.
Bu rahatsız edici etkiden kurtulmak için kişinin yaptığı her türlü eyleme ‘kompülsiyon’ yani ‘zorlantı’ deniyor.

Çocuklarda en çok nasıl görülür?

Pelin Ankay: Kirlilik, hastalık, birinin öleceği korkusu, simetri, cinsel veya şiddet içeren düşünceler, saldırganlık, nesneleri sayma gibi sıralayabiliriz.

Haberin Devamı

Dr. Fırat Hamidi: Çocuğun her davranışı ‘takıntılı olma’ durumunu içermez. Örneğin, çocuğun şanslı ve uğurlu sayılarının olması, çizgilere basarak veya basmadan yürümesi... 1-3 yaşlarında görülen ve birçok hareketin tekrar tekrar yapılması da takıntı değildir, gelişimin bir parçasıdır. Çocuklarda görülen takıntılı olma durumunda zihne gelen düşünceler rahatsız edicidir. Çocuk bu düşüncelerin vermiş olduğu sıkıntıdan kurtulmak için abartılı, aşırı, işlevsel olmayan davranışlar sergiler. Örneğin, eve hırsız girip kendisini ya da aileden birini kaçıracağına dair zihinsel senaryoların yarattığı kaygılardan rahatsızlık hisseden bir çocuğun bunu önleyeceğine inandığı ritüeli defalarca tekrarlaması işlevselliği bozan, hastalık boyutunda bir obsesyondur.

Anne-babaların yaptığı en temel hatalar neler?

Dr. Fırat Hamidi: İki temel hata var: İlki, işlevselliği bozmayan tekrarlayıcı davranışları ‘takıntı’ diye yanlış yorumlayıp müdahale etmek. İkincisiyse ebeveynin kendi kaygısına yenik düşmesi. Bu, sorunun büyümesine neden olabilecek bazı hatalı yaklaşımlarla sonuçlanır. Bunlar, eleştirel, suçlayıcı, zorlayıcı yaklaşımlar, davranışları engellemeye yönelik yasaklayıcı tutumlar, ceza verici davranışlardır...

Çözümü için neler önerirsiniz?

Pelin Ankay: Aileler davranışları gözlemlesin ve uzmana başvursun.

Haberin Devamı

Dr. Fırat Hamidi: Tekrarlayıcı davranışların günde en az 1 saat boşa harcanan zamana yol açması, arkadaş, aile ve diğer kişilerle ilişkileri olumsuz etkilemesi gerekir. Bu durumda bir uzmana başvurulmalı.

HADİ GİDELİM
Takıntısını bir de siz büyütmeyin
HeIdI çocuk müzikali

Dünyaca ünlü çocuk kahraman Heidi’nin maceraları bu kez bir tiyatro sahnesinde. Bol müzikli, eğlenceli bir oyun çocukları bekliyor.

Yer: Muğla/Bodrum Herodot Kültür Merkezi

Tarih: Bugün

Saat: 16.00/18.30/20.30

Yaş: 3+

İletişim: (0252) 319 48 57

Fiyatı: 45 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.
Takıntısını bir de siz büyütmeyin
Mesut ve Berna Polater’in kızı Gökçe.

 

Yazarın Tüm Yazıları