‘Sarılmanın kendi içinde bir şifası var'

Sarılmak özgüveni arttırıyor, çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Ebeveyniyle sıcak ilişki kuran çocuğun duygusal zekâsı da yüksek oluyor, yalan söylemeye ihtiyaç duymuyor. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltıp bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Sarılmak neden önemli?

Hatice Çetin Hakyemez (Çocuk gelişimci): Sarılmanın rahatlatan bir yönü vardır. Sarılma gerçekleştiğinde kişi oksitosin hormonu salgılar. Oksitosin hormonunun stresi azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Sarılma eylemiyle birlikte insanlarda hem fiziksel hem de ruhsal birtakım değişiklikler gözlenir. Kalp atım hızı yavaşlar ve kişi kendini sakin, mutlu hisseder; bu durum sosyal bağları da güçlendirir. Ayrıca yapılan çalışmalar sarılmanın depresyonu gidermede etkili olduğu, özgüveni arttırdığı, hem çocuğa hem de yetişkine kendini mutlu ve güvende hissettirdiğini ortaya koyuyor.

Seren Erdoğan (Uzman klinik psikolog): Sarılmanın kendi içinde bir şifası var. Kendimizi kötü hissettiğimiz durumlarda doğal olarak bir sarılma eylemine ihtiyaç duyarız, öyle ki sarılacak kimsemiz olmadığında pelüş bir battaniye veya oyuncağa sarılmak isteriz. Bu durum hormonlarla doğrudan ilişkilidir. Serotonin, dopamin ve oksitosin gibi iyilik, canlılık, mutluluk hallerimizi destekleyen hormonlar hayatımızda önemli bir yere sahiptirler.

Haberin Devamı

‘Sarılmanın kendi içinde bir şifası var

Ebeveyniyle sıcak ilişkiler kuran çocuklarda gözlemlenen önemli özellikler nelerdir?

Hatice Çetin Hakyemez: En önemli özellik duygusal zekâlarının yüksek oluşudur. EQ dediğimiz bu duygusal zekâ türü empati, iletişim kurma, özgüven, özfarkındalık, planlama, risk alma gibi becerilerin varlığı ve gelişiminden sorumludur. Duygusal zekâ için öncelikle iletişim gerekir. Sıcak bir ilişkinin olduğu evlerde temas vardır; çocuk birey olarak kabul görür. Bu sayede çocuk duygu aktarımı yapabilir. Çocuk duygularını tanımaya, yönetmeye ve aktarmaya başladığı an duygusal zekâsı beslenmeye başlayacaktır. IQ’ya verdiğimiz önemi EQ’ya da verdiğimiz sürece, çocuklarımızda olmasını istediğimiz, özgüven, özfarkındalık ve özdisiplini de onlara kazandırmış olacağız.

Seren Erdoğan: Çocukla ‘sıcak ilişki’de iletişim açık ve güvenlidir. Bu çerçevede büyütülmüş çocuklar özgüvenli olur, kendini doğru ve güzel ifade edebilir, beden algısı ve sınırları konusunda bilinçlidir. Aynı zamanda ‘yalan’ söylemeye de ihtiyaç duymayan çocuklardır. Bu durum da çocuğun aile içinde ve sosyal hayattaki becerilerini olumlu yönde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Dokunsal iletişimi pek tercih etmeyen ebeveynler,  çocuklar için önerileriniz neler?

Hatice Çetin Hakyemez: Duyu problemleri, otizm gibi durumlarda çocuğa zorla dokunmak, sarılmak, çocuğa sosyal-duygusal açıdan zarar verecektir. Bu gibi durumlarda aceleci davranmadan çocuğun duygularını aktarmasına destek olunmalıdır. Çocuğun sınırlarına saygı duyulmalıdır. Ebeveynin çocuğuna sadece tercih etmediği için dokunmaması, sarılmaması gibi durumlardaysa çocukta yalnızlık hissi, sevgi ihtiyacı, güvenlik ihtiyacı ve hormon salınımı eksikliği ihtimali söz konusudur. Bu durumda çocuk, anne-babasından karşılayamadığı sarılma, bağ kurma, güvenlik ve sevgi ihtiyacını oyuncaklarına yöneltebilir. Oyuncağı olmadan yemek yiyemeyen, uyuyamayan, bağımlılık geliştirmiş çocuklar gözlemleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

Seren Erdoğan: Dokunmak, anne-çocuk arasında meme bağıyla başlayan, ileride çocuğun kendini güvende hissetme ihtiyacını pekiştiren, ‘annem/babam benim yanımda’ algısını oturtmasına yardım eden bir iletişim aracıdır. Dokunsal ihtiyaçları karşılanmayan çocuklarda yüksek saldırganlık görülebilir. Bu durumun iletişim becerilerini olumsuz etkilediği ve güven problemlerine yol açtığı bilinmektedir.

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 ‘Sarılmanın kendi içinde bir şifası var
Esra ve Reşit Onur’un kızı Işıl Lena.

HAFTANIN KİTABI

 

‘HAYALLER BİR BALONCUĞA SIĞAR MI?’

Soru sormanın ne kadar önemli olduğunu anlatan sıcacık bir hikâye.

Haberin Devamı

 ‘Sarılmanın kendi içinde bir şifası var

Yayınevi: Sincap Kitap
Yazan: Deniz Alter Tür: Öykü/Felsefe Yaş: 4+ Sayfa: 24 Fiyatı: 32.50 lira

HADİ GİDELİM

Rafadan Tayfa

Çocukların çok sevdiği Rafadan Tayfa ekibi Türkiye’nin birbirinden güzel köşelerini, gelenek ve değerlerini eğlenceli bir müzikalle anlatıyor.

‘Sarılmanın kendi içinde bir şifası var

Yer: İstanbul-Trump Sahne
Tarih: Bugün Saat: 13.00/15.00 Yaş: 3+
İletişim: (0212) 348 78 67 Fiyatı: 61 lira

Yazarın Tüm Yazıları