Resim, çocuğun aynası

Çocukların yaptıkları resimler, onların iç dünyaları, hayalleri, istek ve arzuları konusunda bize fikirler verir. Çocukların hayallerini resimle anlatmalarının önemini vurgulayan “Sıkı Fıkı Dostlar – Görünmez Ada” kitabının yazarı Tunç Balaban’la buluştuk, hayallerini resmeden çocukların öyküsünü konuştuk.

Haberin Devamı

Bu kitap fikri nasıl ortaya çıktı?

Hayvan sevgisiyle çocukların saf duygularının birleşmesiyle ortaya çıktı aslında. Yetişkinler olarak bizim aradığımız yardımlaşma, arkadaşlık, paylaşmak gibi duygular çocuklarda kendiliğinden var. Üzücü olan bu duyguların zaman içinde yitirilmesi… Bu kitap da çocuklara, bu güzel duyguların yitirilmemesi için hayallerin resimlerle kalıcı hale getirilmesini bir yöntem olarak sunuyor, aynı zamanda da bir macera içinde hayallerin değerli olduğunu fark ettirmek amacı taşıyor.

Anlatılanlar gerçek bir hikâyeye mi dayanıyor?

Hem evet, hem de hayır. Evet, çünkü günümüz dünyasında bazı yunusların tutsak olduğunu, kimi insanların bu memelileri çıkarları için kullandığını, bu canlıların evleri denizlerden mahrum yaşadıklarını biliyoruz. Bu gerçeklik. Diğer yandan bu soruyu hayır diye cevaplayabilirim. Çünkü Görünmez Ada diye bir yer gerçek hayatta yok. Bu ada bir simge. Yunusların bugün yaşamaya zorlandıkları ve gösteri yaptıkları havuzlar birer Görünmez Ada.

Haberin Devamı

Resim, çocuğun aynası

Kitabın ana karakterinin adı Yaz. Kızınızın da öyle… Kitapta Yaz, hayallerini resimliyor. Resmetmek, neden önemli?

Evet, benim üç yaşında Yaz adında bir kızım var. Bu kitabın ana karakteri de onun ilkokul çağındaki hali aslında… Kızımda da gözlemlediğim bir şey var: Çocuklar resmederek anlatamadıkları, söylemekte zorlandıkları ya da kendilerini huzursuz eden şeyleri çizebiliyorlar. Resim çocuklar için bir tür iletişim kurma yolu. Bir çocuğun önüne boş bir resim kâğıdı ve renkli kalemler koyarsanız, o çocuğun içini net bir şekilde görebilir, hissettiklerini anlayabilirsiniz. Çocukların günlük yaşamda anlamlandıramadıkları şeyler çok fazla. Resim onlar için bir kaçış ya da sorunlardan kurtuluş olabiliyor. Bunun yanı sıra renkleri tanıma ve çizme becerisi kazanma da çok önemli. Çocukların resme ve güzel sanatlara eğilimini görmek açısından renklerin dünyasıyla iç içe olmak gayet olumlu.

Haberin Devamı

Kitapta dostluk kavramı ve hayvanlar geniş yer tutuyor…

Özellikle belli yaş grubundaki çocukların birbirlerine karşı olan hassasiyetleri inanılmaz. Oyun oynarken anlaşamadıkları anlar olsa da ters giden bir durumda hemen kenetlenebiliyorlar. Sıkı fıkı dostluk kuran çok çocuk var. Yeri geliyor kardeşleri kadar yakın oluyorlar. Aynı şekilde çocukların hayvan sevgileri de gerçek. Yetişkinlere kıyasla içten ve karşılıksız. Biz yaşça büyük insanların çoğunlukla bir çıkarı oluyor. Koruma için, yalnızlığımızı paylaşmak için ya da moda olduğu için hayvanlarla iç içe olabiliyoruz.

Resim, çocuğun aynası

Bu kitap çocukların hangi duygu ve düşüncelerini harekete geçirecek?

Başta aile ve arkadaşlarla iletişim kurmanın önemini fark edecekler. Aileyle geçirilen zamanın ne kadar değerli olduğunu ve bir çocuğun büyüme sürecinde evine olan bağlılığını görmesi çok anlamlı. Bu nedenle arkadaşlarıyla paylaşmayı bilen ve onlarla ortak hareket etmeyi benimseyen bir bireyin gelişiminin ne kadar olumlu olabileceğine değindim. Bunun yanı sıra bu dünyayı paylaştığımız canlıların tıpkı biz insanlar gibi sahip oldukları yaşama hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçladım. Bir canlıyı yok ederek diğerini yüceltmek dünyanın başına gelebilecek en korkunç şey sanırım.

Haberin Devamı

Doğan Egmont Yayınları, 151 sayfa, 12,96 TL

“RESİMLER, ÇOCUKLARIN HAYAL GÜÇLERİNİ GELİŞTİRİR”

Psikiyatrist Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan: “Sözel anlatımı olmayan ya da iyi olmayan bir çocuğun çizdiği resimlerle iç dünyasına dair birçok ipucu elde edebilmemiz mümkün. Aynı zamanda resim, bir çocuğun bilişsel düzeyi, düşünüş biçimi ve becerileri hakkında fikir edinmemizi kolaylaştırır. Hayal etmek ve bunu resim olarak ifade etmek (karalama şeklinde de olsa) beyin gelişimini arttıran en önemli eylemlerden biridir. Hayallerini resmedebilmek ne kadar önemliyse olumsuz olayları resmetmesi de bir o kadar önemli aslında. Böylece çocuğun sorunlarını, sorunlara yaklaşım tarzını öğrenmiş ve gerektiğinde müdahale etme şansını yakalamış oluruz. Çocuklar sözle ifade etmedikleri ya da edemedikleri (bu bazen istismara uğramış bir çocukta yetişkin baskısıyla olabilir) durumları resimlerde kendiliğinden anlatabilirler. Çünkü resim çizen çocuk kendini özgür hisseder. O sadece ‘resim’ yapıyordur.”

YARATICI DRAMA NEDEN ÖNEMLİ? 

Haberin Devamı

Çocukların yaratıcı drama eğitimi alması neden önemli? Tiyatrocu ve yaratıcı drama eğitmeni Mehmet Erbil açıklıyor…

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Aileler için medya okuryazarlığı

Dijital çağın çocuklarıyla nasıl anlaşacağız? Sosyal medya hesapları, internet güvenliği, dijital oyunlar ve çevrimiçi oyunlar hakkındaki söyleşimize herkes davetli.

Yer: İstanbul-Ataşehir Düştepe Oyun Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 16.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0216) 688 13 23

Resim, çocuğun aynası

Hayal çalan cadı

Bir Hayal Bir Oyun yarışmasında birinci olan Ceren Çelik’in yazdığı oyun “Sihir mi yoksa bilim mi?” diye soruyor. Çocuklar müziği, dansı ve bilimi bir arada izliyor.

Yer: İstanbul-Zorlu PSM
Tarih: Bugün
Saat: 12.00
Fiyat: 20 TL
Tel: (0212) 912 37 76

Resim, çocuğun aynası

Astronomi atölyesi

Çocuklar kendi teleskoplarını tasarlayıp uzay ve yıldızlarla ilgili bilimsel bir yolculuğa çıkacaklar.

Yer: İstanbul-Rahmi Koç Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Fiyat: 56.50 TL
Tel: (0212) 369 66 00

Resim, çocuğun aynası

Tom ve Jerry sahnede

Yediden yetmişe herkesin çok sevdiği Tom ve Jerry eğlenceli maceralarıyla tiyatro sahnesinde.

Yer: Muğla-Mustafa Pabuççuoğlu Kültür Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 12.30/14.00/15.30
Fiyat: 23.50 TL
Tel: (0252) 214 48 80

Resim, çocuğun aynası

 

Pamuk Prenses ve yedi cüceler

Çocukların çok sevdiği Pamuk Prenses, ormandaki cücelerle büyüleyici bir öyküde buluşuyor.

Yer: İzmir-Gazi Ortaokulu
Tarih: Yarın
Saat: 16.00
Fiyat: 23,50 TL
Tel: (0232) 464 80 14

Resim, çocuğun aynası

HAFTANIN KİTABI

Bir zamanlar bebek olduğuna inanmayan bir çocuğun hikâyesinin anlatıldığı ‘Beyaz Gülün Öyküsü’, çocuklara yaşamın döngüsünü öğretiyor.

Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk
Yazar: Feyza Hepçilingirler
Tür:
Öykü
Sayfa: 32
Fiyatı:
11 TL

Resim, çocuğun aynası

Yazarın Tüm Yazıları