Özgün ve özgür çocuk nasıl yetiştirilir?

Anne-babalar çoğunluğu takip etmeyen, özgür çocuklar yetiştirmek istiyor. Güzel, ama ne istediğini bilen, kendi sorununu kendisi çözebilecek ve kendisi hakkında düşünebilecek çocuklar nasıl yetiştirilir? Uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

Özgün ve özgür çocuk nasıl yetiştirilir

Anne-babalar, çocuklarının akranlarından farklı ve önde olmasını istiyor. Bu mümkün mü?

Çocuk gelişimi uzmanı Ş. Sezen Aksu: Bütün ebeveynler, kendi çocuklarının en farklı, özel ve biricik olduğunu söyler ama çocuklarını akranlarıyla kıyaslamadan da edemezler. Oysa zaman içinde anne-babanın yansıttığı bu durum çocuğunun gerçek potansiyeline odaklanamama ve ondan, özelliklerinden fazlasını bekleme durumunu ortaya çıkarır. Temel beklentileri aslında kendilerinin yapamadığını çocuklarının yapmasıdır. Bu da çocuğun, anne-babasının istediği biçimde başarılı olmaya çalışmasına, kendi potansiyelinin üstüne çıkamadığında da yetersizlik hissi yaşamasına sebep olur.

Haberin Devamı

Klinik psikolog Göksu Telmaç: Her çocuk biricik ve özeldir. Her anne-babanın da ebeveynliği biricik ve onlara özeldir. Ancak bu biriciklik “Benim çocuğum diğerlerinden çok özel, üstün, farklı, başarılı, zeki” vb. algılarla projelendirildiğinde çocuğu yaşam boyu bir girdaba sürükleyebilir. Çocuğun potansiyeli, ilgi alanları, doğal büyüme ve öğrenme keyfi dikkate alınmalı. Pek çok biliminsanı kendi içlerindeki ilgi alanlarına uygun özgürlük ortamı sunabilmiş ebeveynlerle yol almışlardır. Sadece dünya çapında olması için değil, kendi dünyasının çaplarına erişebilmesi için çocuğa özgürlük sağlanmalıdır.

Özgürlükten ne anlamamız lazım?

Göksu Telmaç: Özgürlük, ben olabilme deneyimidir. “Ben kimim, nelerden hoşlanırım? Düşünce ve ideallerim ne kadar dinlenir?” Bu soruları sorup tartabilmekle başlayan bir büyüme yolculuğu, düşüncenin özgür gelişimi çok önemli.

Ş. Sezen Aksu: Çocukluk döneminde özgürlük, sosyal bağımsızlık durumudur. Eğer bir çocuk herhangi bir zorlama ve kısıtlamaya uğramadan düşünüp davranmayı öğrenirse kendi doğasına uygun olarak gelişebilir.

HAFTANIN KİTABI

‘Nereden Çıktı Bu Ferret?’ paylaşma ve arkadaşlık üzerine çocukların ilgiyle okuyacakları sıcacık bir öykü… 

Haberin Devamı

Özgün ve özgür çocuk nasıl yetiştirilir

Yayınevi: 25m2
 Yazar: Nihan Tanrıyakul
 Resimleyen: Beyza Tükel
Tür: Hikâye
  Yaş: 3+
Sayfa: 24
Fiyatı: 18.50 lira

#EVDEKAL ETKİNLİĞİ

BULUTLAR ÜLKESİ

Oyun, hayal gücünün önemini ve çocukları yüreklendirmenin ne kadar değerli olduğunu pedagojik bakış açısıyla ele alıyor. Biletler biletix.com’dan alındıktan sonra oyun seyretix.com sitesinden izlenebilecek.

Özgün ve özgür çocuk nasıl yetiştirilir

Etkinlik tarihi: Bugün / Saati: 14.00 / Yaş: 3+ / Bilet fiyatı: 25 lira

Yazarın Tüm Yazıları