Okuldaki başarısızlığının sebebi görme bozukluğu olabilir

Anne-babalar bazen çocuklarının okul başarısındaki sorunların ‘anlama eksikliği’ne bağlı olduğuna dair yanılgıya kapılıyor. Ancak asıl sebep görme bozukluğu olabilir. Uzmanlar “Bir çocuğun öğrenmesinin çoğu görseldir, bu nedenle gelişimi görme yeteneğine bağlıdır” diyor.

Haberin Devamı

Ders başarısının görme sağlığıyla nasıl bir ilişkisi var?

Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy (Göz hastalıkları uzmanı): Türkiye’deki her üç çocuktan birinin görme bozukluğunun olduğu gerçeğini kabul edersek sorunun farkında olmayan ailelerin “Çocuğumun okul başarısı çok düşük!” serzenişinin doğru olmadığını anlamış oluruz. Çoğu zaman çocuğun görme sorunundan dolayı beklenen başarıyı gösteremediğini anlıyoruz. Eğer gerekli önlemler alınmazsa ilerleyen yıllarda tedavisi daha güç olan ‘göz tembelliği’ oluşabilir. Bu nedenle doğumdan hemen sonra ilk göz kontrolü yapılmalı. 6-12 aylık dilimde tekrar edilmeli. Okul süresince de düzenli olarak kontrole gidilmeli.

Bayram Deleş (Ardahan Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü): Çocuk gelişiminde kişilik özellikleri, zihinsel ve fiziksel sağlıkla bağlantılı olarak gelişir ve şekillenir. İlk zamanlarda iri ve az olan yazılar zamanla küçülür ve yazı miktarı artar. Özellikle öğrenilen bilgilerin yüzde 80’i görme duyusu sayesinde gerçekleşir. Sağlıklı görme her çocuğun sosyal gelişimi, okul başarısı ve esenliği için kritiktir. Görme sorunuyla odaklanma, okuma, yazma ve el-göz koordinasyonu sorunları da ortaya çıkabilir. Bu durum çocuğun derslerde algılama bozukluğu yaşamasına, okumayı geç öğrenmesine ve derslere karşı isteksiz olmasına neden olabilir. Yaşıtlarının da dünyayı kendisi gibi görmekte olduğunu varsayan çocuk görme bozukluğu yaşadığının farkına varamaz. Bu duruma bağlı olarak sınıf içindeki eğitsel faaliyetleri takip edemediği için hiperaktif, tembel veya yavaş olarak etiketlenip çevresi tarafından dışlanabilir.

Haberin Devamı

Okuldaki başarısızlığının sebebi görme bozukluğu olabilir

HEMEN DOKTORA BAŞVURUN

Ebeveynler çocuklarında bir görme sorunu olduğunu nasıl anlar?

Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy: Eğer bir çocukta göz kayması, göz kapağı düşüklüğü, çapaklanma, şişlik, bir gözü kapayarak bakma, tahtayı yeterince görememe, okurken satır atlama, cümleleri eliyle takip etme, televizyonu yakından seyretme, baş ağrısı gibi belirtiler varsa hemen bir hekime başvurmalı.

Haberin Devamı

Bayram Deleş: Eğer çocuk görme sorunları yaşıyorsa kendisinden beklenen görsel becerileri yerine getiremeyebilir. Örneğin, ‘b’ ve ‘d’ harfleri arasındaki farkı anlamayabilir. Okuduğu hikâyede neler olduğunu zihninde canlandırırken sorun yaşayabilir. Nesneyi boyutuna, şekline, rengine göre ayırt etmekte zorlanabilir. Okuma sırasında satır atlayarak konu bütünlüğünü sağlama konusunda sorun yaşayabilir. Resim çizerken veya yazı yazarken el-göz koordinasyonunu sağlayamayabilir. Hareket halindeki bir nesneyi takip etme konusunda sorun yaşayabilir.

Anne-babalara ne önerirsiniz?

Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy: Çocukların görme yetisiyle ilgili kontroller ihmal edilmemeli. Bir çocuğun öğrenmesinin çoğu görseldir, bu nedenle gelişimi görme yeteneğine bağlıdır.

Haberin Devamı

Bayram Deleş: Çocuğunuzun görme sorunu olduğuna dair işaretleri izleyin. Unutmayın, çocuklar genellikle görme problemlerinden şikâyet etmez. Çocuğunuzun görme duyusuyla ilgili endişeleriniz varsa doktoru ve öğretmeniyle işbirliği içinde hareket edin. Belirti olmasa bile kontrollerini yaptırın. Görme problemlerinde erken teşhis ve tedavi bu olumsuz davranışların oluşmasının önüne geçecektir. Kontrol sonrasında görme sorunun varlığına dair tanı alınmışsa çocuğun kaygılarının azalması için merak ettiği sorulara anlaşılır bir dille cevap verin.

Okuldaki başarısızlığının sebebi görme bozukluğu olabilir

YARINI KODLAYANLAR

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinde kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla 20 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açıldı. Ekim sonuna kadar toplam 30 okula ulaşması hedeflenen projede, bir yılda 60 öğretmenle çevre köyler dahil olmak üzere toplam 6 bin çocuğa kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri verilecek.

Haberin Devamı

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, kırsal bölgelerdeki çocukların teknolojiyle buluşmak için desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek “Şimdiye dek 81 ilde 195 bine yakın çocuğumuza kodlama öğrettik. Geçtiğimiz Nisan ayında önemli bir adım daha atarak, ülkemizin farklı noktalarındaki 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açacağımızı duyurmuştuk. Bugün de bu sözümüzü tutmanın ve toplam 20 köy okulunda teknoloji sınıflarımızı öğrencilerimizin kullanımına sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geriye kalan 10 okulumuzda da Ekim sonuna kadar teknoloji sınıflarımızı açmayı hedefliyoruz” dedi.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise teknolojinin sadece kullanıcısı değil aynı zamanda üreticisi de olacak genç nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak istediklerinin altını çizdi: “İnanıyoruz ki bu sınıflar vesilesiyle çocuklarımızın bilgiye erişimi, teknolojiyle öğrenme yolları kolaylaşacak ve 21. yüzyılın gerektirdiği yetkinlikleri kazanabilmek adına imkanları artacaktır. Çünkü biliyoruz ki 21. yüzyıl yetkinlik sahibi bireylerin toplumları dönüştüreceği bir zaman dilimi olacaktır. İçerikleri zenginleşen ve daha fazla çocuğun yararlanacağı bu değerli proje ile toplumları dönüştüren ve liderlik eden bireylerin ortaya çıkmasına destek olacağız.”

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI

‘Bak Ne Çizdim?’ çocukların resim yapma tekniklerini öğrenerek kendi özgün desenlerini oluşturabilecekleri harika bir kitap.

Okuldaki başarısızlığının sebebi görme bozukluğu olabilir

Yayınevi: Doğan Egmont
Yazan/Çizen: Gözde Eyce
Tür: Çizim
Yaş: 4+
Sayfa: 76
Fiyatı: 38 lira

HADİ GİDELİM

Ünlü illüzyonist Sermet Erkin ile İstanbul İllüzyon Müzesi’nde harika bir gezi sizi bekliyor. Üstelik birbirinden güzel oyunlarla…

Okuldaki başarısızlığının sebebi görme bozukluğu olabilir
Sermet Erkin’le İllüzyon Müzesi gezisi

Yer: İstanbul-Beyoğlu İllüzyon Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 13.00 /15.00
Yaş: 4+
İletişim: (0212) 244 06 64
Fiyatı: 190 lira

Yazarın Tüm Yazıları