Ne emir verin ne de ricacı olun

Günümüz anne-babaları çocukla iletişim konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı aşırı ricacı diğer kısmı ise oldukça emredici! Hâlbuki ikisi de doğru değil. Sebeplerini Psikolog Serap Duygulu ile konuştuk.

Haberin Devamı

Ne emir verin ne de ricacı olun

Çocukla hangi tonda konuşmak lazım?
Öncelikle sakin ve sevecen olmak gerekiyor. Çocuğa bir şey söylerken veya ondan bir şey isterken “Şimdi bana şunu getir!” gibi emreden bir dilden de uzak durmak gerek, “Bana şunu verir misin, çok rica ederim, haydi lütfen” gibi aşırı ricacı bir dilden de… Şimdilerde çocuklar “Ben sana istediğin şeyi getirdim, ama sen bana teşekkür etmedin” diye anne-babalarına hesap bile sorabiliyor. Oysa anne baba çocukla eş düzeyde değildir. Arada bir hiyerarşi vardır. Yani siz anne ve babaysanız, o da çocuktur. Her ne kadar biz bunu görmezden gelsek de anne ve baba evde bir otorite olmalıdır. Bunu sert olmak anlamında söylemiyorum. Sınır çizen kişiler olmak anlamında ifade ediyorum. Günümüzde çocuğa uyuması veya yemek yemesi bile rica ile söyleniyor. Bu doğru değil. Çocuk bunları yapması gerektiğini bilmeli ve yapmalı. Bunun için ricaya gerek olmamalı. Bu kadar ricacı olunduğu için bizler bugün çocukların anne babalarına hesap sorduğu bir duruma geldik. Çocuk, çocukluğunu bilmelidir. Ona sevgi ve şefkat göstererek, onunla ilgilenerek, onunla doğru bir iletişim kurarak, iyi yürekli, görevlerini bilen, etrafına saygılı ve özgüvenli çocuklar yetiştirmeliyiz. Bu nedenle emreden, çocuğu korkutan ve sindiren dilden de aşırı derecede ricacı olunan ve adeta anne babanın yalvaran konumuna geldiği bir dilden de uzak durulmalı.

Haberin Devamı

Çocukla doğru iletişimin formülü nedir peki?
Çocukla iyi bir iletişimin en önemli formülü onun kişiliğine hakaret etmemektir. Onu yüreklendirmek, başardığında tebrik etmek, başaramadığında “Tekrar dene, belki bu kez yapabilirsin” demek çocuğu yüreklendirir. Diyelim ki çocuk sizin yapmasını istemediğiniz bir şeyi yaptı. Fakat onu yaptı diye çocuğa hakaret etmemelisiniz. Bunun yerine “Beni hayal kırıklığına uğrattın. Şu an konuşmak istemiyorum ve çok kızgınım. Çık ve odana git!” diyebilirsiniz. Ancak “Sen ne laftan anlamaz insansın, senden hiçbir şey olmaz!” gibi umut kırıcı hakaret içeren, kıyaslama içeren cümleler kesinlikle ama kesinlikle söylenmemeli. Eğer anne ya da baba, böylesine hatalı cümleler kurarsa çocuk da yıkıcı etkilere sebep olabilir.

Haberin Devamı

Okul çocuklarını zorlayan 5 konu

Okul çocukları tatilleri iple çekiyorlar. Peki, ama neden? 7-14 yaşları arasındaki çocuklara sorduk, şu yanıtları verdiler:
-- Öğretmenlerin çok ödev vermesi
-- Aynı haftaya sıkışan sınavlar
-- Hafta sonları özel dersleri
-- Test soruları ve sözlüler
-- Telefonların toplanması ve yasaklar

Hadi anne gidelim

Ne emir verin ne de ricacı olun

Hafta sonu buluşalım
Bugün İstanbul Düştepe Oyun Müzesi’nde “Yaratıcı Yazarlık” atölyesiyle 7-12 yaşları arasındaki çocuklarla buluşuyoruz. Katılım ücretsiz. Yarın da Antalya Konyaaltı Kitap Fuarı’nda, Doğan Egmont Yayınları’nda çocuk kitaplarımı imzalayacağım. Yolu düşenleri sohbete beklerim. :)

Ne emir verin ne de ricacı olun

Kardan adam atölyesi
Bu atölyede çocuklar kardan adam görünümlü buzdolabı süsleri yapacaklar. Hem el becerilerini geliştirecekler hem de çok eğlenecekler.
Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel:  (0212) 348 78 40

Haberin Devamı

Ne emir verin ne de ricacı olun

Tahta oyuncak boyama atölyesi
Çocuklar kendi oyuncaklarını yaparken hem yaratıcılıklarını geliştiriyor, hem de çok eğleniyorlar.
Yer: İstanbul-İstanbul Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 13.30
Fiyat: 45 TL
Tel: (0216) 359 45 50-51

Ne emir verin ne de ricacı olun

Uzay aracı yapıyoruz
Etkinlikte çocuklar hem el becerilerini geliştirecek hem de eğlenceli dakikalar geçirecekler.
Yer: Ankara-Panora AVM
Tarih: Bugün
Saat: 15.00-16.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0312) 490 42 50

Ne emir verin ne de ricacı olun

Bilmecelerle sergi geziyoruz
Çocuklar, özel hazırlanan bilmecelerin yanıtlarını, müzenin “Sanatçı ve Zamanı” adlı koleksiyon sergisinde yer alan sanat çalışmalarında ararken, sanatın farklı uygulama biçimlerini tanıyor ve bazı sanatçıların yaşam öykülerini dinliyorlar.
Yer: İstanbul-İstanbul Modern
Tarih: Bugün
Saat:  16.00-16.45
Fiyat: 20 TL
Tel: (0212) 334 73 00

Haberin Devamı

Ne emir verin ne de ricacı olun

Fotoğraf kâşifleri
Fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul, siyah-beyaz fotoğraflardan günümüze doğru gelerek çocuklarla birlikte renklerin izini sürecek.
Yer: İstanbul-Yapı Kredi Kültür Sanat
Tarih: Bugün
Saat: 14.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 252 47 00

Fareli köyün kavalcısı
Dünyanın en yaygın masallarından Fareli Köyün Kavalcısı, kavalını bu kez tiyatro sahnesinde çalıyor.
Yer: Elazığ-Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Fiyat: 15 TL
Tel:  (0424) 236 58 54

Ne emir verin ne de ricacı olun

Kitap kurdu sahnede
Çocuklara kitap okumanın önemini anlatan oyun, 3 yaş üstü çocuklar için.
Yer: Ankara-Başkent Tiyatroları
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 13.00
Fiyat: 2,50 TL
Tel: (0312) 309 25 32

Haberin Devamı

Ne emir verin ne de ricacı olun

Alis harikalar diyarında
Çocukların en sevdiği kahramanlardan biri olan Alis, bu kez doğa, hayvan ve insan sevgisinin anlatıldığı bir oyun ile sahnede olacak.
Yer: Manisa-Kültür Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 14.30
Fiyat: 18 TL
Tel: (0236) 231 45 80

Ne emir verin ne de ricacı olun

Haftanın kitabı
Tüm dünyada ilgiyle karşılanan Harry Potter serisinin önemli kitaplarından Azkaban Tutsağı resimli özel baskısıyla raflarda. Bu kitap 13 yaş üstü çocukların çok hoşuna gidecek.
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazar: J.K Rowling
Tür: Fantastik Roman
Sayfa: 328 sayfa
Fiyat: 75 TL

Fotoğrafını çek, gönder

Siz de ailece hafta sonu keyfinizin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuk etiketi ile Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım. 

Ne emir verin ne de ricacı olunAycan Ener’in kızı Masal

Yazarın Tüm Yazıları