Nasihat işe yaramaz, onlar davranışa bakar

Anne-babalar çocukların yanında çoğu zaman farkında olmadan kişiliklerinde büyük etkileri olacak konuşmalar yapıyor. Örneğin hoşlanmadığı birini gördüğünde “Aaaa ne kadar da şişko olmuş!” diyor veya veya telefondaki birine, evde olduğu halde “Bugün evde değilim!” diye yalan söyleyebiliyor. Bu durum çocuğun kişiliğinde fırtınalar koparıyor. Sonuçlarını uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

Nasihat işe yaramaz, onlar davranışa bakar
Anne-babaların çocuklar yanlarındayken yaptığı bazı sakıncalı konuşmaların üzerlerinde nasıl etkileri  oluyor?

Uzman klinik psikolog Ilgın Şirin: Çocuk doğduğu andan itibaren her şeyi ailesinden, yakınlarından öğrenir. Yani, ailede neyin kabul görüp neyin tepki çekeceğini ev içinde gözlemler ve sosyal yaşamında da bu öğretilerden yola çıkarak bir yaklaşım benimser. O nedenle ebeveynin ağzından çıkan her söz çok önemlidir.

Çocuk ve ergen psikiyatrı Dr. Serdar Alpaslan: Bizim aile yapımızda çocuklar hem aşırı ilgi görür hem de yok sayılır. Örneğin, anne-baba çocuğunun beslenmesiyle aşırı ilgilidir ama ortamda sohbet içindeyken sanki çocuklar yokmuşçasına ilgisizdirler. Başkalarıyla olan ilişkilerini çocukların yanında konuşmaktan çekinmiyorlar. Bir akrabanın, arkadaşın arkasından ‘tembel, pisboğaz, şişko’ vb. ithamlarda bulunurlar ve çocuklar bunları duyuverir. Sonra da çocuğa dönüp “Şşşt! Bunu sakın ona söyleme!” diye tembihlerler.  

Haberin Devamı

GENELLEMELERDEN VE SUÇLAYICI KELİMELERDEN KAÇINMAK LAZIM

Çocukların üzerinde en çok etkisi olan cümle ve tavırlar neler?

Ilgın Şirin: Örneğin “Ben ona hep doğru söylemesini öğütlüyorum” dese de bir ebeveyn tavır ve davranışlarında bu öğüde uygun olmayan bir tutum içindeyse çocuk öğüde değil, tavra bakacaktır.

Dr. Serdar Alpaslan: Mesela ebeveyn, rahatsızlık duyduğu kişiler hakkında olumsuz cümleler kurup sonra o kişilerle karşılaştığında son derece normal konuşursa çocuk, bu iki davranış arasında ikileme düşer. Aynı davranışı kendisi başkalarına karşı yapmaya başlar.

İnsanlar düşüncelerini ifade ederken açık olmalı kuşkusuz ancak hangi kelimeleri seçtiğimiz önemli değil mi?

Ilgın Şirin: Elbette, çok önemli. Konuşurken empati yapmayı unutmamamız gerekiyor. Konuşmalarımızda genellemelerden kaçınmalıyız. Seçilen sözcükler asla suçlayıcı, aşağılayıcı, küçük düşürücü olmamalı...

Peki anne-babalara önerileriniz neler?

Dr. Serdar Alpaslan: Çocuğun bir kulağı daima anne-babasındadır. Bu nedenle hiçbir ebeveyn, çevresinde çocuk yokmuş gibi davranmamalı. Unutmamak gerekir ki yerleşmiş bir davranışı değiştirmek çok zordur.

KADINLARDA KEMİK ERİMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNERİLER

Hem kadınlar hem de erkekler yaşamları boyunca biriktirmiş oldukları kemik kütlesini zamanla kaybederler. Ancak bu kayıp kadınlarda daha fazladır. Hamilelik, emzirme ve menopoz oldukça kritik süreçler… Peki, ama kemik kaybının önüne geçmek için neler yapmak gerekir? Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Şahin Zeteroğlu anlatıyor…



HADİ GİDELİM

YARATICILIK ATÖLYESİ

Atölyede çocuklar Lewis Carrol’un yazdığı ‘Alice Harikalar Diyarında’ kitabından bölümler dinleyip rengârenk boyalar, kâğıtlar ve ponponlarla kendi özgün masallarının resmini yapacaklar.

Yer
: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 11.30
Fiyat: 18 lira
Telefon: (0216) 359 45 50

Nasihat işe yaramaz, onlar davranışa bakar

KÜÇÜK PRENS

Dünyanın en çok okunan kitaplarından ‘Küçük Prens’ bir müzikal tiyatroyla sahnede. COVID-19 önlemleri alınarak gerçekleştirilecek etkinlik 7+ çocuklar için.

Yer: Ankara-Yenimahalle Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Tarih: Bugün
Saat: 14.00
Fiyat: 49 lira
Telefon: (0312) 526 25 38

Nasihat işe yaramaz, onlar davranışa bakar

HAFTANIN KİTABI

Çok güzel bir resimli kitap olan ‘Mutluluk Hediyesi’ gördüğü rüyayı unutan bir kızın hayallerini anlatmasını konu alıyor.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazar: Filiz Özdem
Resimleyen: Fethi Yılmaz
Tür: Hikâye
Sayfa: 40
Fiyatı: 35 lira

Haberin Devamı

Nasihat işe yaramaz, onlar davranışa bakar

Yazarın Tüm Yazıları