‘Kendiyle barışık’ olması için değerli olduğunu hissetmeli

Son yıllarda çocukların ve ergenlerin ‘kendiyle kavgalı’ olduğunu gözlemliyoruz. Kimi kilosundan memnun değil, kimi yüzünü beğenmiyor, kimi boyunu. Oysaki her insanın kendisini olduğu gibi kabul etmesi ve sevmesi güzel. Uzmanlar, “Bunun için anne-babalar davranış ve tutumlarına özen göstermeli” diyor.

Haberin Devamı

‘Kendiyle barışık’ olması için değerli olduğunu hissetmeli
ÇOCUKLARIN KENDİYLE BARIŞIK OLMAMASININ TEMEL SEBEBİ NEDİR?

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan (Çocuk ve ergen psikiyatrı): Çocukla iletişimimiz, ona biçtiğimiz değer ve ev ortamındaki sohbetlerimiz belirleyicidir. Ruh sağlığı yerinde, kendiyle barışık, mutlu, duyarlı, özgüvenli ve üretken çocuk yetiştirmek için etkili anne-baba olmak gerekir. Etkili ebeveynler, çocuğunun farklı bir birey olduğunu kabul eder, çocuğunu sadece ama sadece ‘kendisi’ olduğu için değerli olduğunu hissettirir.

Ezgi Katı (Psikolojik danışman): Burada doğal kabul, yani olduğu gibi kabul edilme ve sevilme çok önemlidir. Bunu yaşamayan çocuk, anne-babasının ‘istediği o kişi’ olamadığı için her an utanç, suçluluk ve yalnızlık yaşar. Bu çatışma en çok ergenlik döneminde yaşanır ve ergen birey her türlü duygusunu bedenine yansıtır.

Haberin Devamı

ÇOCUK EVDE HANGİ DEĞERLERİ KAZANIR?

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan:

* Farklı bir birey olduğunu bilen çocuk kendisini ve yaşamı doğru algılar, yani farkındalığı yüksektir.

* Sadece kendisi olduğu için değerli olduğundan emin olan çocuk yaşam boyunca kendisinin değerli olup olmadığını test etmeye gerek duymaz.

* İhtiyaçları önemsenen ve zamanında karşılanan çocuğun güven duygusu sağlamdır.

* Çocuk yaptıkları için utandırılmayıp yüreklendirilirse bağımsız hareket edebilme yeteneği kazanır. Kendisine özgürlüğü ve sınırları öğretilen çocuk sınırlarını bilir.

* Her şey ona hazır sunulmazsa, bir şeyleri elde etmek için çalışması ve sabır göstermesi gerektiğini anlar. Yapabileceklerini elde etmek için çalışıp o hedeflere ulaşır, başarmanın tadını aldığı için kendine yeni hedefler koyar.

BU NOKTADA EBEVEYNE DÜŞEN GÖREVLER NELER?

Ezgi Katı:

* Her çocuk, büyüme yolculuğunda bakım verenlerini rol model alır. Kendi bedeninden memnun olmayan, kendini sevmeyen bir ebeveyn dolaylı olarak çocuğuna da bunu aktarır.

* Ebeveyn hiçbir zaman çocuğun bedeni üzerinden olumlama, eleştiri ya da şaka yapmamalı: “Manken gibi, bu elbise zayıflara güzel olur, Barbie kızım benim, Tosun Paşam, patatesim, dobişkom, filinta gibi oğlum vb...”

Haberin Devamı

* Çocukların, ergenlik döneminde vücudu sürekli değişir. Artık ‘çocuk bedenine’ sahip olmayan ergen, kaybın getirdiği çeşitli duygularla farklı tepkiler gösterebilir. Bunun büyümenin bir parçası olduğu hatırlanmalı ve kaybını yaşamasına alan tanınmalı. Ergen kendi bedenini eleştiriyor ve değiştirmek istiyorsa ona büyüme çağında olduğu ve bu tür kararlar için zamana ihtiyacı olduğu söylenmeli.

* Ergenlikte, çocuk için arkadaşlarının söyledikleri ailesininkilerden daha önceliklidir. Aile, bir düşüncesini anlatırken arkadaşları üzerinden eleştiriler veya kıyaslamalar yapmamalı.

* Yeterince iyi ebeveynlik bazen çocuğunuzun sizi eleştirmesini ve beğenmemesini kabul edebilmekten geçer. Bu bir nefret değil, bilinçdışı korkuların güvenli liman arayışıdır. Ebeveynin rolü çocuktan gelecek bu korkulara karşı sağlam ve açık bir liman olmasıdır.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM
‘Kendiyle barışık’ olması için değerli olduğunu hissetmeli
Nasuh Mahruki ile Aile Çocuk Doğa Kampı

Tırmanıştan kanoya, ip bağlama tekniklerinden kamp gecesi etkinliklerine kadar pek çok faaliyet Aile Çocuk Doğa Kampı’nda aileleri bekliyor. www.dogadaliderlik.com adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yer: İstanbul/Arnavutköy

Tarih: Bugün/Yarın

Yaş: 7+

İletişim: 0533 617 99 14

Fiyatı: 2.714 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyelerinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.
‘Kendiyle barışık’ olması için değerli olduğunu hissetmeli
Sevgi Aka’nın kızı Dila

 

Yazarın Tüm Yazıları