Kaybetmeyi de öğrensin

Çocuklarla oyun oynarken hep onun kazanması sağlanınca, çocuk okulda, ‘kaybettiği’ zamanlarda hayal kırıklıkları yaşayabiliyor. Uzmanlar “Kuralına uygun, adil oyun oynamak önemli” diyor.

Haberin Devamı

Kaybetmeyi de öğrensinÖzellikle ninelerin ve dedelerin baktığı çocuklar, oyunlarda hep kazandırılıyor.

Oyun oynamak, bu sırada kazanmak ve kaybetmek çocuklar için neler ifade ediyor?

Serap Melek Kılıç (Psikoterapist, çocuk psikoloğu): Çocuklarımız, yetişkinlikte hayata karşı takınacakları tavrı ve ortaya koyacakları karakteristik özellikleri özellikle okulöncesi dönemde kazanmaya başlıyor. Dünyayı koca bir oyun bahçesi olarak algılayan ve hayatı oyun oynayarak keşfeden çocuklarımızın oyun oynama yaşantısına yükledikleri anlam, geleceğe yönelik atılmış büyük
bir adım halini alıyor.

Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı (Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü): Kaybetmeyi öğrenmek, çocuk için kimi zaman zorlu bir süreç olabilir. Çocuklar ancak yaşamın onlara getirdiği olumlu-olumsuz her durumun üstesinden gelme becerisini kazandıklarında sağlıklı bireyler haline gelebilir. Bir çocuğun her oyunu sürekli kazanmasının sağlanması, onun olumsuz duygularını tanıma ve yönetme, diğer insanlara ilgi ve özen gösterme, olumlu ilişkiler kurabilme ve zorlayıcı durumlarla baş edebilme becerilerini olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Çocuğun hayatta kazanmanın da kaybetmenin de olduğunu öğrenmesi neden önemli?

Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı: Çocukların, okulda herhangi bir oyunu kaybettiği, sınavda arkadaşlarından daha düşük not aldığı durumlarla başa çıkabilmeyi öğrenmeleri gerekir. Çünkü değişen ve gelişen dünyada çocukların değişime ve zorluklara karşı uyum sağlama becerileri, yaşam becerilerinin temelini oluşturur. Kaybetmeyi bilmek çocukların yaşamda daha bağımsız hareket edebilmelerini, problemlere çözüm bulabilmelerini, güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini (özfarkındalık) fark etmesini sağlar. Bunlar gelecekteki çalışma alanlarındaki başarıları açısından önemlidir.

Serap Melek Kılıç: Çocukların günümüz dünyasında kazanmalarını en fazla arzu ettiğimiz özellik rezilyanstır. Bu, yıkılmayıp ayakta kalmayı, hayatın içerisinde karşılaşılabilecek zorluklarla sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde başa çıkabilmeyi sağlayan bir özelliktir. Bunun gelişebilmesi için çocukların irili ufaklı zorluklarla karşı karşıya bırakılması ve bu zorlukları çözmek için çabalamayı, bazen de çözememek konusunda kendine izin vermeyi öğrenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Ailelere önerileriniz neler?

Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı: Çocuğa oyun sürecinde sınırlar çizmek ve kurallar koymak, çocuğa kendini güvende hissettirir. Ebeveynler oyunu kaybettiklerinde davranış ve duygularıyla çocuklarına model olabilirler. “Kaybettim, biraz üzüldüm ama sorun değil, önemli olan eğlenceli vakit geçirmekti” diyerek olumlu bir yaklaşım sergileyebilirler. Oyunda kaybeden çocuğun olumsuz duygularını ifade etmesine fırsat vererek bu duygularla baş etmesine yardımcı olabilirler.

Serap Melek Kılıç: Çocuklarımızın ilerleyen yaşantılarında mutlu, huzurlu ve hayattan keyif alan bireyler olabilmeleri için zaman zaman zorlu olaylara maruz kalmalarına müsaade etmek gerekir. Zorlukla başa çıkmada çocuklarını destekleyip cesaretlendirmeleri önemli.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Kaybetmeyi de öğrensin

İklim krizi ve susuzluğa ‘Bir Zebra Müzikali’ ile çözüm aranıyor...

Yer: İstanbul-Torium Sahne
Tarih:Bugün
Saat: 13:00
Yaş: 3+
İletişim: (0212) 699 90 40Fiyat: 40 lira

HAFTANIN KİTABI

Kaybetmeyi de öğrensin

‘Ustalardan Çocuklar İçin Sanat Dersleri’ serisi, çocukları sanatla tanıştırıyor.

Yayınevi: Hayalperest Çocuk Yazan/Çizen: Hanna Konola
Çeviri: Ecem Alpsoy
Tür: Sanat Yaş: 4+ Sayfa: 32 Fiyatı: 43 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

 Kaybetmeyi de öğrensin
Fatih ve Canan Şendoğan’ın oğlu Emre

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları