Hayat oyunla başlar

Hiçbir çocuk “Annemin işi başından aşkın, babam çok yorgun” diye düşünmez, oyun ister. Eğer siz de onunla oyun oynamak yerine önüne oyuncakları yığıp televizyon karşısına geçiyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Hem ailece hem de arkadaşlarıyla oynadığı oyun, çocuğun gelişimi için çok önemli! “Ebeveynlik yolculuğunda oyun önemli bir basamaktır. Çocukla kurduğumuz iletişimdeki aracımız oyundur” diyen Pedagog Gözde Erdoğan ile ‘Hayat Oyunla Başlar’ serisinin yeni iki kitabını konuştuk.

Haberin Devamı

Oyun neden önemli?

Dünyaya geldiğimiz anda yaşamla ilk bağı ve iletişimi kurduğumuz eylem emmektir. İlk oyun da buradan başlar aslında, anneyle göz göze geldiğimiz ve annemizin bize güvenle gülümsediği anlardan oluşur ilk oyunlarımız. Bir çocuk dünyaya hazırlık sürecini oyun ile deneyimler. Bu nedenle oyun yaşamın provasıdır! Oyun aracılığıyla iletişim becerileri, zihinsel, bedensel ve ruhsal becerileri gelişir. Biz yetişkinler için de oyun çocukların dünyasına adım atabilmek için bir iletişim aracıdır.

Hayat oyunla başlar

Oyunlar, çocukları ruhsal olarak nasıl destekler?

Çocukların gelişimsel ihtiyacına göre oynadığı oyunlar da değişir. Güveni destekleyen oyunlar vardır, bekleme ve sabretme becerisi geliştirmesi için oynayabileceğimiz oyunlar veya dikkat geliştiren oyunlar vardır. Sözgelimi eğer çocuk 12-18 aylıkken çeşitli kayıplar yaşamışsa, güveni desteklemesi için ‘Bir varmış bir yokmuş’ oyunu oynayabilir ki, bu onu olumlu anlamda destekler. Veya çocuğun keşif duygusunu geliştirmek için ‘Bir sen bir ben’ oyunu oynanabilir.

Haberin Devamı

Evcilik, doktorculuk gibi oyunlar peki?

Evcilik ve doktorculuk gibi oyunlar, cinsiyet gözetmeksizin her çocuğun oynaması gereken oyunlardır. Bunun en önemli sebebi yaşam içindeki rol paylaşımları, yaşamın gereklilikleri ve ritmini evcilik oyunlarında ortaya çıkmasıdır. Ev içindeki yaşamı ve çözümleyemediği tüm sorunsalları evcilik ve türevi sembolik oyunlarda çocuklar dışa yansıtır. Bu durum çocuk için iyileştiricidir. Sembolik oyunlar, yaratıcılığını destekler, hayal dünyasını geliştirir ve iletişim becerilerini kuvvetlendirir.

Hayat oyunla başlar

Şimdilerde çocukların çok küçük yaşlardan itibaren video oyunlarıyla tanıştığını gözlemliyoruz. Video oyunları oynamaları doğru mu?

Video oyunları çağımız çocuklarının oyun araçlarından bir tanesi ve biz bu gerçekten kaçamayız. Video oyunları ya da ekranlar sınırlı bir amaca dayandığı zaman elbette faydalıdır. Ancak çocuk sessizleşsin, otursun ya da biz dinlenelim diye onları kontrolsüzce videoların karşısına oturtmamalıyız. Video oyunlarında en ideal olanı ise ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte bu zamanı paylaşmalarıdır. Eğer bu imkân yoksa çocuklara ilkokul çağındayken internet kullanımını ve araştırmayı yapmayı öğretmeli, öncesinde ise bizim önceden izlemiş olduğumuz faydalı içerikleri çocuklarımıza sunmalıyız.

Haberin Devamı

Anne babalara önerileriniz neler?

Çocukların anne babalarıyla iletişim kurduğu en güzel yollardan biridir oyun. Bu nedenle anne babalar her gün en az 30 dakika çocuklarıyla oyun yoluyla iletişim kurmalı. Çocuğun arkadaşlarıyla ilişkiler kurması da çok önemli elbette. Bunun için de çocuğun her gün arkadaşlarıyla zaman geçirebileceği ortamlar yaratmalıyız. Oyunu başlatmak için hiçbir araca ihtiyacımız yok. Maalesef ki çocuklarla oyun kurmak için hep bir üçüncüye muhtaç oluyoruz. Oyuna başlamak için istekli bir ebeveyn ve davetkâr bir göz teması yeterli. Bu beceri ve isteği geliştirmeyi biz yetişkinlerin kazanması gerekiyor.

Hayat oyunla başlar

Hayat Oyunla Başlar 0-3 yaş: Destek Yayınları, 218 sayfa, 18 TL
Hayat Oyunla Başlar 3-6 yaş: Destek Yayınları, 182 sayfa, 18 TL

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR HANGİ MESLEĞİ SEÇMELİ?

Türkiye’de pek çok yetişkin mesleğinden memnun değil! Anne babalar ise “Ben mühendis olamadım çocuğum olsun, ben piyano çalamadım o çalsın” gibi isteklerle çocukları zorluyor. Peki, ne yapılmalı? Meslekler konusunda çocuk kitapları yazan yazar Toprak Işık ile ‘Çocuklarla Bir Ömür’ programında konuştuk.

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Çocuk şefler mutfakta

Bu atölyede çocuklar, profesyonel şeflerden yardım alarak doğal malzemelerle eğlenceli pastalar ve kekler yapacak.

Yer: İstanbul-EKS Mutfak Akademisi
Tarih: Bugün
Saat: 15.00
Fiyat: 80 TL
Tel: (0216) 325 15 00

Hayat oyunla başlar

Karton heykeller

Çocuklar önce kartonların üzerine şekiller oluşturacaklar, sonra da onları bir araya getirerek heykellere dönüştürecekler.

Yer: İstanbul-İstanbul Modern
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 13.30
Fiyat: 35 TL
Tel: (0212) 334 73 00

Hayat oyunla başlar

Kes yap boya

Çocuklar birbirinden farklı malzemeleri bir araya getirerek eğlenceli kompozisyonlar yapacak, eğlenerek öğrenecekler.

Yer: Ankara-CerModern
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 16.30/14.00
Fiyat: 45 TL
Tel: (0312) 310 00 00

Haberin Devamı

Hayat oyunla başlar

Mandala atölyesi

5-12 yaşları arasındaki çocuklar rengârenk mandalalar boyayacak, eğlenceli desenler oluşturacak.

Yer: İzmir-Forum Bornova
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 18.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0232) 296 00 38

Hayat oyunla başlar

HAFTANIN KİTABI

Çocuklar için çok eğlenceli bir fantastik roman yayımlandı. Göktuğ Canbaba’nın “Ürkütücüler” kitabı tam bir tatil kitabı.

Yayınevi: Doğan Egmont
Yazar: Göktuğ Canbaba
Tür: Fantastik
Sayfa: 172
Fiyatı: 16 TL

Hayat oyunla başlar

Yazarın Tüm Yazıları