Dünyada on tane var, biri Türkiye’de

Dünyanın her yerinden müzik aleti bu müzede… Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı binasında bulunan Müzik Müzesi, Türkiye’nin en büyüğü! Bu müze aynı zamanda dünyadaki en büyük on müzik müzesinden biri. İçi dünyanın değişik yerlerinden getirilmiş müzik aletleri ile dolu. Kimi Kenya’daki bir dağ köyünden getirilmiş, kimi kutup bölgesindeki yerel halktan alınmış. Müziğin dünyadaki tarihini görmek isteyen herkes bu müzeye akın ediyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Türkmen bize müzeyi anlattı.

Haberin Devamı

Dünyada on tane var, biri Türkiye’de

Bu müze nasıl kuruldu?

Bu müzenin kurulması için Afyonkarahisarlı bir işadamı olan İbrahim Alimoğlu’nun büyük çabası var. Kendisi bir müzik tutkunu. Antika değeri olan ve değişik yörelere ait müzik aletlerini bulup, uzun yıllar boyunca fabrika içinde bulunan çalışma odasında biriktirmiş. Bu eserleri halkla buluşturmak isteyen Konservatuvar yönetimi, işadamı Alimoğlu ve üniversite yetkilileri ile bir araya gelerek bu müze için ilk adım atılmış oldu. Ancak elbette ki bu müzik aletleri, bir müzik müzesi açılması için yeterli sayıda değildi. Müze tam anlamıyla büyük nitelik kazanmasını Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott’un desteğine borçlu. Ott’un oldukça ilginç bir hikâyesi var. 1968 yılında bir yurt dışı gezisine çıkmış ve bu gezi doğum gününe denk gelmiş. Arkadaşlarından biri ona bir sitar hediye etmiş. Böylece Wolfgang Ott, müzik aleti koleksiyonu yapmaya başlamış. Yıllar içinde yüzlerce müzik aletine sahip olmuş. Üstelik bu müzik aletleri dünyanın farklı yerlerinden, farklı kültürlerine ait oldukça orijinal eserler… Bu eserlerin depolarda çürümesini istememiş.

Haberin Devamı

Dünyada on tane var, biri Türkiye’de

Wolfgang Ott bu eserleri Müzik Müzesi’ne nasıl bağışladı?

Aslında bu pek de kolay olmadı. Uzun yazışmalar, görüşmeler ve ricalar silsilesi sonucunda gerçekleşti. Wolfgang Ott’un hiçbir varisi yok. Yani bu müthiş koleksiyonunu bırakabileceği insanlara sahip değil. Dolayısı ile bu müzik aletlerini daha çok insanla buluşturmayı istedi. Bunun en iyi yolunun da bir müze bağışı olabileceği konusunda ikna oldu. Sonuç olarak, bizim yaptığımız görüşmelerle de birlikte Ott, müzik aletlerini üniversitemiz bünyesinde bulunan bu müzeye bağışlama kararı aldı. Tabii bu durum, dünyanın sayılı müzik müzelerinden birinin Türkiye’de olmasına da büyük bir katkı sağladı.

Haberin Devamı

Peki, ya diğer eserler?

30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan müzede bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar ve satın alma yoluyla elde edildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzenin kurulması fikri AKÜ Devlet Konservatuvarı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) ile birlikte geliştirildi. Türkiye Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıkoğlu dönemin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun referansıyla muhtelif bakır üflemeli ve bulunması zor çalgıyı müzeye kazandırdı. Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından müzeye bağışlandı. Bazı luthiyer (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.

Haberin Devamı

Dünyada on tane var, biri Türkiye’de

Müzede ne tür müzik aletleri var?

Türk müziğinin geleneksel tüm çalgılarının yanı sıra dünyanın hemen her kıtasındaki farklı ülkelerin yerel çalgıları da koleksiyonda yer alıyor.

Kaç tane müzik aleti var peki?

Beş kıtadan 450 çalgı aleti ve müzik objesi müzede yer alıyor. Ayrıca ünlü ve tanınmış müzik insanlarının kişisel eşyaları, kitaplar, notalar, plaklar gramofonlar da sergileniyor. Eğer müzemize bağış yolu ile katkıda bulunmak isteyenler olursa, okul yönetimi ile irtibata geçebilirler.

Bu müzeyi diğer müzelerden ayıran özellikleri nelerdir?

Müzede sergilenen çalgıların tamamı kullanılabilir durumda. Hiçbiri taklit değil, her biri orijinal. Ayrıca bu müze Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin konservatuarının içinde yer alıyor. Yani etkileşimi büyük bir müze. Ziyaretçiler müze gezmeleri sırasında sanat ve müzik dolu bir ortamda kendilerini bulabiliyorlar. Ayrıca ziyaretçilerimize sürekli konser verebilme imkânımız oluyor. Biz, bu müzeyi herkesin görmesini istiyoruz. Bu nedenle günün her saatinde ziyarete açık bir müze burası…

Haberin Devamı

Dünyada on tane var, biri Türkiye’de

Doç. Dr. Uğur Türkmen kimdir?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda müzik eğitimcisi. Müzik eğitimi ve müzik bilimine yönelik çok sayıda kitabı, ulusal ve uluslararası dergilerde bilimsel makaleleri yayımlandı. Sempozyum ve kongrelerde birçok bilimsel çalışma sundu ve müzik eğitimi konusunda konferanslar verdi.

 

Yazarın Tüm Yazıları