Çocukları COVID-19 ile korkutmayın

Bu yıl ilk kez okula gidecek çocuklar, kimsenin alışık olmadığı bir deneyim yaşayacak. Maskeli öğretmenler, mesafeli sıralar ve sıkı hijyen kurallarıyla karşılaşacak çocuklar için aileler nelere dikkat etmeli, uzmanlar anlatıyor...

Haberin Devamı

Çocukları COVID-19 ile korkutmayın
MEDİKAL HAZIRLIK

“GENEL SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇSİNLER”
Eğitimbilimci Dr. Gülden Dönmez

Okula yeni başlayan çocuklar ilk kez bu kadar kalabalık bir ortama girecekleri için daha sık hasta olurlar. Bu nedenle pandemi olmasa da velilerin okul
başlamadan çocuklarına alerji ve genel testleri yaptırmaları çok önemli.

“ÇİZGİ FİLM KARAKTERLİ MASKE TAKSIN”
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer

- Okula gitmeden önce çocuğun ateşini evde ölçün.

- Hasta olan çocukları okula göndermeyin (38 derece üzerinde ateş, öksürük, burun akıntısı, ishal, kırgınlık, kas ağrısı, eklem ağrısı, ciltte döküntü gibi bulgular).

- Ailede solunum yolu şikâyetleri gelişen ya da COVID-19 tanısı olan biri varsa okula bilgi verin ve çocuğu okula göndermeyin.

Haberin Devamı

- 65 yaş üstü kişiler çocukları okula bırakıp almamalı. Mümkünse bu işi her gün aynı veli yapmalı.

- Okul yakın mesafedeyse servis kullanmak yerine yürüyün.

- Çocuğu bırakırken sosyal mesafe kurallarına uyun ve maske takın.

- Bazı okullar temassız ve tek kullanımlık yemekhane yiyecekleri sunsa da evden yiyecek götürülebilir. Bu durumu okul yönetimiyle görüşün.

- Çocuklara, elleri temiz tutmanın önemini tekrar tekrar anlatın. Okula, sınıfa, yemekhaneye, tuvalete girip çıktılarında, bir yere ya da birine dokunduklarında el yıkamayı hatırlamalarını sağlayın.

- Sınıflarda tek kullanımlık maskelerin karışma riski yüksek. Bunun yerine çocuğunuzun sevdiği çizgi film karakteriyle tasarlanan, yıkanabilir, bez maskeler edinin.

- Okuldan döndüklerinde mutlaka kıyafetlerini değiştirmelerini ve banyo yapmalarını sağlayın.

Çocukları COVID-19 ile korkutmayın

KURALLARI ANLATIN

“ÖNCE EBEVEYNLER UYMALI”
Çocuk gelişimi uzmanı Prof. Dr. Arzu Yükselen

Çocuklara yaşlarına uygun şekilde açık ve net bilgi verin. Karmaşık ifadelerden kaçının. Çocuklar yetişkinleri rol model olarak kabul ederler, onları taklit eder, onlar gibi hareket etmeye çalışırlar. Bu nedenle önce yetişkinlerin bu kurallara uyması gerekiyor.

Haberin Devamı

“OYUNLA ÖĞRETEBİLİRSİNİZ”
Eğitimbilimci Dr. Gülden Dönmez

Kurallar çocuklarla konuşulmalı, hatta evde uygulamalı olarak oyunlar ve etkinlikler yaparak öğretilmeli. Çocuklara, eve döndüğünde de mutlaka ilk olarak okulda giydiği kıyafetleri değiştirip kişisel bakım yapmayı alışkanlık haline getirmesini öğretin.

PEDAGOJİK HAZIRLIK

“OKUL KORKUSUNU YENMESİNE YARDIMCI OLUN”
Eğitimbilimci Dr. Gülden Dönmez

Çocuklar okula yeni başladıklarında en çok ebeveynlerinden ayrılma korkusu yaşar. Bu nedenle ebeveynlerin çocukla konuşup onu çok sevdiklerini söylemesi, okula sadece belli bir zaman diliminde gideceğini ama akşam yeniden bir arada olacaklarını belirtmesi çok önemli. Ayrıca okula gideceği için onu heyecanlandırın. Örneğin, kıyafet ve çanta hazırlama sürecine onu da dahil edin.

Haberin Devamı

“KORKUTUCU İFADELERDEN KAÇININ”
Psikolog Serap Duygulu

Çocuklara hijyen, sosyal mesafe ve maskenin önemini anlatırken kullanılacak sözler çok önemli! ‘Hastalanır ölürsün’, ‘anneannen, deden ölür’ gibi korkutucu ifadeler yerine ‘sağlıklı olmak’ ve ‘hastalıklardan korunmak’ gibi ifadeleri kullanın. Çocukla okulda yaptığı çalışmaları konuşun. Küçük çocukların en fazla 10 dakika odaklandıklarını göz önünde bulundurarak programını planlayın.

Yazarın Tüm Yazıları