Çocuğunuzu ihmal ettiğinizi nasıl anlarsınız?

Pek çok ebeveyn çocuğuyla yeteri kadar ilgilendiğini, onun tüm ihtiyaçlarını giderdiğini düşünür ama bazen gözümüze çok basit görünen konular ihmalin ta kendisi olabilir! Uzmanlar “Açıkta bırakılmış elektrik kablosu veya arkadaşlarını tanımamak da birer ihmal biçimidir” diyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu ihmal ettiğinizi nasıl anlarsınız

‘İHMAL’ KAVRAMINDAN NE ANLAMALIYIZ?
Doç. Dr. Utku Beyazıt (Akdeniz Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü)

İhmal, çocuklarımızın ‘iyilik halini sağlamak’, ‘ihtiyaçlarını karşılamak’ ve ‘onları korumak’ konusunda yetersiz kalma durumumuzdur. Fark etmediğimiz pek çok ihmal biçimi var...

Fiziksel: Çocuğun bulunduğu ortamın temiz olmaması, hayatını riske atacak şekilde elektrik kabloları ve prizlerin açıkta bırakılması, korkuluksuz balkonlar, su dolu kovalar, ulaşabilecekleri yerdeki temizlik malzemeleri, tehlikeli mutfak gereçlerinin ortada bırakılması...

Duygusal: Doğumdan itibaren çocuğun bakımıyla ilgilenmemek, onu yok saymak, sevgi ve saygı göstermemek, söylediklerini dinlememek, verilen sözleri tutmamak, başarılarını görmezden gelmek, çocuğa ihtiyaç duyduğu sevgi ve şefkati sağlamamak...

Haberin Devamı

Denetimsel: Ebeveynin çocuğun üzerindeki denetiminin yetersiz kalması, çocuğa doğru ve yanlış davranışların neler olduğunun öğretilmemesi. Örneğin başkasına ait eşyaları alması gibi yanlış davranışlarına göz yummak, evde ya da okulda olmadığı saatlerde onun nerede olduğu, neler yaptığını bilmemek, arkadaşlarını tanımamak...

Bilişsel: Çocukla vakit geçirmemek, oyun oynamamak, birlikte kitap okumamak, ödevleriyle ilgilenmemek, onun sorularını yanıtsız bırakmak...

Eğitimsel: Çocuğun eğitim ihtiyaçlarının yeteri kadar veya hiç karşılanmaması, eğitim hakkının göz ardı edilmesi.

Tıbbi: Çocuğun temel sağlık bakımı gereksinimlerinin karşılanmaması.

ANNE-BABALARA ÖNERİLER...
Prof. Dr. Aynur Bütün Ayhan (Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü)

- Ebeveynlerin, çocuklarla ilgili konularda bir sonraki adımı düşünerek hareket etmesi ihmali önleyebilir. Fiziksel ve tıbbi ihmali önlemek için önce ev ortamının çocuklar için güvenli hale getirilmesi gerekir.

- Çocuğunuzun sağlığını korumak için mevsime uygun giydirmek, düzenli aralıklarla sağlık kontrollerini yaptırmak, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak önemli.

Haberin Devamı

- Çocuğa onu sevdiğinizi söylemenin yanı sıra göstermelisiniz de... Onu olduğu gibi kabul etmek, anlamaya çalışmak, onunla oyunlar oynamak, yürüyüşe çıkmak, sofra hazırlamak, sohbet etmek, ona “Seni seviyorum ve seninle birlikte olmak istiyorum” mesajı verir.

- Çocukla okumak, onu müzelere, kütüphanelere, sinemaya, spor ve müzik etkinliklerine götürmek, sorduğu soruları yanıtlamak bilişsel ve eğitim ihmalini önler.

- Her ebeveynin çocuğunun nerede olduğunu, ne yaptığını bilmesi ve onu olumsuz etkileyecek her kişi ve olaya karşı önlem alması gerekir. Çocuğu 12 yaşından önce tek başına bırakmamak gerekir.

- En önemlisi çocuklarınızı iyi tanıyın ve arkadaşlarını, hoşlandığı veya hoşlanmadığı şeyleri bilin. Çocuğunun çevresini tanıyan ebeveynler, çocuğuyla ilgili denetime sahip olabilir. İzlediği yayınları, sosyal medya hesaplarını ve internet kullanma alışkanlıklarını da iyi gözlemlemek şart.

Haberin Devamı

- Çocuklar kendisini güvende hissetmek ister. Bu sebeple ev içinde ve dışında çeşitli kurallar konulmalı, rutinler oluşturulmalı.

- Çocuk, yalnızken tehlikeli bir durum ortaya çıktığında ne yapması gerektiği ona öğretilmeli. Polis, itfaiye, ambulans ve yakınlarının telefon numaralarını ezberlemeli. Anne-baba da çocuğunun arkadaşlarının ve ailesinin adresini, telefonunu bilmeli.

#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

YARIYIL FESTİVALİ

Çocuğunuzu ihmal ettiğinizi nasıl anlarsınız

Kodlamadan yogaya, Tan Sağtürk Akademi’nin dans atölyelerinden mimarlık atölyesine kadar pek çok etkinliğin olacağı İstinyePark Online Sömestr Festivali, yetişkinleri de uzmanlarla buluşturuyor. 9 Şubat’a dek sürecek ücretsiz etkinliklere çocuklar Zoom üzerinden çevrimiçi katılacak. Yetişkin etkinlikleri de @istinyepark Instagram sayfasında olacak. Ayrıntılı bilgi ve katılım için: istinyepark.com.tr/tr/social-semester 

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI

Tilkinin hayatı sorgulaması

Çocuğunuzu ihmal ettiğinizi nasıl anlarsınız

‘Tilki Tilda ve Evcil İnsanlar’ şiirsel dille yazılmış etkileyici bir öykü... Bir tilkinin hayatı sorgulamasını ve duyguları tatmasını konu alıyor.

Yayınevi: Final Kültür Sanat Yayınları
Yazar: Selçuk Ceylan
Çizer: İrem Çağırgan
Tür: Öykü
Yaş: 8+
Sayfa: 96
Fiyatı: 36 lira

Yazarın Tüm Yazıları