Bu bakteriler çok şirin

Çocukların sağlıklı bir geleceğin olması için en önemli şeylerden biri probiyotikler. Türkiye’de yeni yeni keşfediliyorlar. Sezaryenle doğmuş olan bebekler, antibiyotik kullananlar, anne sütü emmemiş olanlar ve alerjisi olanlar mutlaka probiyotik desteği almalı! Sebeplerini Prof. Dr. Ateş Kara ile konuştuk.

Haberin Devamı

Probiyotik nedir, neden önemlidir?

Biz vücudumuzdaki yüzbinlerce mikroorganizma ile yaşıyoruz. Bakınca onları göremiyoruz ama varlar ve canlılar. Onlardan çeşitli şekillerde faydalanıyoruz. Vücudumuzun savunma sistemini onlara borçluyuz. Bizler için yararlı olan bu bakteriler, savunma sistemimizi güçlendiriyorlar ve bizi hastalıklara karşı koruyorlar. İşte bu yararlı, canlı dost bakterilere ‘probiyotik’ diyoruz. Ancak son yıllarda karşı karşıya olduğumuz birçok sorun onların azalmasına ve bizim de yenik düşmemize sebep oldu.

Bu bakteriler çok şirin

Nasıl?

Günlük yaşantımız içinde biz kendiliğimizden eğlenmiyoruz veya hüzünlenmiyoruz. Eğlence, hüzün, mutluluk veya kaygı gibi duygular da aslında beraber yaşadığımız mikroorganizmalarla üretiliyor. Yeni doğan bir bebek de anne karnında, doğum sırasında veya beslenme ile bu canlı mikroorganizmaları alıyor. Eğer alamıyorsa ve vücudunda bu yararlı bakteriler yeterli değilse gelecekte birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.

Haberin Devamı

Ne gibi sorunlarla?

Vücutta yeteri kadar canlı dost bakteri yoksa o vücut yenik düşüyor. Hızlı hastalanıyor, alerji oluyor, mide ve bağırsak sorunları ortaya çıkıyor. Günümüzde antibiyotik kullanımı, hazır gıda tüketimi, anne sütü almama, sezaryen ile doğum gibi sorunlar inanılmaz derecede arttı. Tüm bu etkenler vücuttaki yararlı dost bakterilerin sayısını azaltırken, zararlı bakterilerin sayısını arttırıyor. Oysaki vücudumuzda yararlı bakteriler daha fazla olmalı. İşte bu nedenle de probiyotiklere, yanlı canlı dost bakterilere ihtiyacımız var. Probiyotikleri ilaç gibi düşünmemek gerek. Turşu, şalgam suyu, kefir, yoğurt, vb. mayalı ürünler de birer probiyotik. Ancak son yıllarda bu gıdalara eklenen katkı maddeleri içeriklerindeki probiyotik miktarını azalttı. Hâlâ faydalılar ama yeterli değiller.

Bu bakteriler çok şirin

Haberin Devamı

Ne yapmak gerekir peki?

Günümüz koşullarında artık bebeklikten başlamak üzere probiyotik takviyesi alınmalı. Ancak probiyotik takviyesi alınırken çift kaplama teknolojisi ile üretilmiş probiyotikler tercih edilmeli. Çünkü çift kaplama teknolojisi probiyotikler sindirim sistemine ulaşana dek onların canlı kalmasını sağlıyor ve bu çok önemli. Canlı bakteriler çocuklarda ve yetişkinlerde çok etkililer ve tedavi ediciler. NBL Probiotic gibi yararlı bakterileri canlı tutan probiyotik takviyeleri, özellikle mevsim geçişlerinde, seyahatlerde, okul ortamında, değişen şartlarda vücudun uyumlu geçişini ve sağlam kalmasını sağlıyorlar, antibiyotik kullanmak zorunda kalan çocukların vücudundaki bozulmayı tamir ediyorlar. İshal veya bağırsak rahatsızlığı gibi sorunlarda yüzde yüz tedavi ediciler. Çünkü probiyotikler, bizim için iş gören çalışan ve çalışırken karşılık beklemeyen işçilerdir.

Haberin Devamı

PROBİYOTİKLERLE İLGİLİ 5 ÖNERİ

Probiyotik kullanımıyla ilgili olarak bunlara dikkat:
- Sezaryenle veya erken doğan çocuğa mutlaka probiyotik desteği verilmeli
- Antibiyotik kullanan bebek, çocuk ve yetişkinler probiyotik kullanmalı
- Anne sütü emmemiş olan bebeklere mutlaka probiyotik verilmeli
- Çocuklar hazır gıdalardan uzak tutulmalı
- Aşı takvimi takip edilmeli, eksikse probiyotik desteği verilmeli

Bu bakteriler çok şirin

HADİ ANNE GİDELİM

ROBİN HOOD VE GİZEMLİ ORMAN

Gizemli hazineyi bulmak ve korumak için Robin Hood ve arkadaşları sahnede! Bu oyun çocuklara dostluk, dayanışma ve sevgi mesajları veriyor.

Yer: İstanbul-Cevahir AVM FunLub Sahnesi / Tarih: Bugün Saat: 15.50 / Fiyat: 25 TL / Tel: (0212) 380 13 43

Haberin Devamı

Bu bakteriler çok şirin

ÇOCUKLAR İÇİN SÖRF KAMPI

Geleceğin yıldızları çocuklar için sörf kampı düzenliyor. 10-17 yaşları arasındaki çocukların katılabilecekleri kamp bir hafta sürecek.

Yer: İzmir-Alaçatı Sörf Kampı / Tarih: 15-21 Haziran

Saat: 10.00 / Fiyat:  3.950 TL / Tel: (0850) 450 19 89

Bu bakteriler çok şirin

Yazarın Tüm Yazıları