Bir bebeğin sosyal medya hesabı olur mu?

Son yıllarda yeni doğan bebeğe de sosyal medya hesabı açmak, bebeğin fotoğraf ve videolarını sanal albümler yoluyla dolaşıma sokmak çok moda! Bebek doğar doğmaz, onun ilk anlarını ve yaşadığı günlük olayları fotoğraflayıp paylaşmak ve çocuğu sosyal medya ile beraber büyütmek doğru mu? Psikolog Serap Duygulu ile konuştuk.

Haberin Devamı

Sizce bebeklere sosyal medya hesabı açmak doğru mu?
Sosyal medyaya koyduğumuz her türlü içerik, sanal bir hafızada tutuluyor. Bu fotoğraflar silinse bile kaybolmuyor. Sosyal medya hesaplarında ekli olan arkadaşlar o fotoğrafları veya videoları görüp kaydedebilir, başkaları ile yeniden paylaşıma sokabilir. Bu içerikler gelecekte çocuğun görmekten hoşlanmayacağı fotoğraflar veya videolar olabilir. Bu nedenle çocuğa dair her türlü içeriğin sosyal medyada paylaşılırken oldukça dikkatli olunması gerekiyor.

Bir bebeğin sosyal medya hesabı olur mu

Peki, ne gibi sakıncaları var?
Paylaşım yapmak, bildiğimiz, öğrendiğimiz ve başkalarının da bilmesinde fayda gördüğümüz türden bilgileri diğer insanlarla paylaşıma açmak güzel ama özel hayata ait olan bilgiler konusunda daha dikkatli olmak zorundayız. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda çocuklara ait bilgilerin ve fotoğrafların herkese açık olarak paylaşılması bir anlamda çocuk istismarcılarına doğrudan malzeme sunmak anlamına geliyor. Çocukları normal yaşam içerisinde ebeveynlerinden ayrı düşünmek elbette mümkün değil ama çocuklara ait özel resimleri paylaşmak gelecekte onlar açısından ciddi bir sorun oluşturabilir. Banyo yaparken, bezi değiştirilirken, mayolu, bikinili fotoğraflar çocuk tacizcileri için bulunmaz fırsattır. Anne babaların özellikle çok dikkat etmesi gerekir. Çocuk tacizi ve pedofili vakalarında adli makamlara yansıyan çok ciddi olaylar olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bugün sizin açınızdan çocuğunuzla olan eğlenceli fotoğrafları paylaşıma açmak çok masum gibi görünebilir ama aslında milyonlarca insanın elinde çok tehlikeli olabileceğini unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Çocuk büyüdüğünde onu nasıl etkiler?
Özellikle 10- 15 yıl sonraki gelecekte bugün çekinmeden fotoğraflarını paylaştığınız çocuklarınız büyüyüp iş başvurularında bulunduğunda geçmişte paylaşılan bu fotoğrafları görmekten rahatsız olabileceğini lütfen göz önünde bulundurun. Bugün hiç birimiz mayolu bebek fotoğraflarımızla ya da benzerleriyle karşılaşmak istemeyiz. Henüz reşit olmamış bir çocuğun en özel anlarını paylaşmak onun açısından ciddi sıkıntılar yaratabileceği gibi, çocuğunuzla olan ilişkiniz de zarar görebilir. Rızası olmadan, o bilinçte olmadan ve ona sorulmadan özel anlara ait fotoğraflarını paylaşmak gelecekte çocukla aile arasında ciddi sürtüşmelere sebep olabilir. Hepimiz bunun bilincinde olmalıyız.

Haberin Devamı

Bir bebeğin sosyal medya hesabı olur mu

ANNELER BU DURUMA NE DİYOR?
Bebeğine sosyal medya hesabı açarak, çocuklarının video ve fotoğraflarını düzenli olarak bu hesaplarda yayımlayan bazı annelere sorduk. Bakın, ne diyorlar?

Özge Yavuz Üryan: Tüm video ve fotoğraflar tek hesapta toplanıyor
Oğlumuza sosyal medya hesabı açmamızın en büyük sebebi, o henüz doğmadan arkadaş çevremizde çoktan fenomen olmasaydı. Oğlumun sosyal medya hesabına girdiğimde bütün videolarını ve fotoğraflarını tek bir hesapta bulabiliyorum ve bu da benim işimi çok kolaylaştırıyor. Sosyal medya hesabı açarken sakıncalarını elbette düşündüm ama benim kontrolümde olduğu için açıkçası korkmadım. Artık oğlumun da kendine göre bir çevresi var. Güvenli gördüğüm çocuk aktivitelerine, eş dost ve akraba gibi tanıdığım insanları ekliyorum.

Haberin Devamı

Tuğçe Gündoğdu: Kızım 3 aylıkken Instagram hesabı açtım
Sosyal medya hayatımızın bir parçası artık. Ben de kızımın adı başkası tarafından alınmasın diye Instagram ve Facebook hesabı açtım. Orada da onun her türlü anını paylaşabiliyorum. Böylece onun fotoğraf ve videolarıyla dolan cep telefonumu başıma dert açmıyor. Yüklüyorum ve rahatlıkla siliyorum. Nasılsa her şeyi orada duruyor. İstediğim zaman açıp bakabiliyorum.

Şenay Elvan Koç: Sosyal medya artık şart
Benim iki kızım var. İkisine de ayrı ayrı sosyal medya hesabı açtım. İkisinin de fotoğraf ve videolarını yüklüyorum.  Sosyal medyanın sakıncalarını bildiğim için bu hesaplar herkese açık değil, istediklerimi ekliyorum. Böylece bütün akrabalarımız ve dostlarımız onların fotoğraflarını görüp takip edebiliyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları