Belki de içinde bir

Günümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.

Haberin Devamı

Çocukları dijital oyunlara aşırı düşkün olan anne-babalar ne yapmalı?

Prof. Dr. Özgür Öner (Çocuk ve ergen psikiyatrı): Aşırı kullanım bazı yönlerden madde bağımlılığını andırır. İlk iş çocuğun kontrol kaybının derecesini anlamaktır. Eğer çocuk makul anlaşmalara uyacağını veya oyunu azaltması gerektiğini söylüyor ama bunları yapamıyorsa kontrol kaybı olduğu düşünülebilir. Çocuk kontrolü sağlayamıyorsa anne-baba sağlamalı. Bunun için gerekiyorsa bilgisayar, konsol gibi aletler kaldırılabilir, oyunun kontrollü olarak oynanacağı günlerde geri getirilebilir. Dürtü ve davranış kontrolü çok zayıf olan çocuk ve gençler için çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanlarından destek alınabilir.

Belki de içinde bir

* Peki, ya çocuğun oyun üretimine ilgisi varsa, bu nasıl keşfedilebilir? Video oyunlarını ‘üretici’ olarak oynamak mümkün müdür?

Prof. Dr. Özgür Öner: Bu konuda çocuğun sorular sorması, okuması, videolar izlemesi, etkinliklere katılmasıyla keşfedilebilir. Grafik, tasarım, yazılım, senaryo gibi alanlara ilgisi olan çocuk önce temel bilgileri edinir ve kullandığı ürünün eksik veya üstün taraflarını daha iyi
fark eder. Daha sonra basit bir düzeyde de olsa üretim yapmaya başlayan veya daha ayrıntılı bir eğitim alan genç, artık kullandığı ürünü farklı bir gözle görmeye başlar.
Prof. Dr. Selçuk Özdemir (Eğitim teknolojileri uzmanı): Çocuklarımızın kendi ürettiklerini çevrimiçi sisteme yükleyerek ciddi gelir elde etmesi de mümkün.

* Bu konuda önerileriniz neler?

Prof. Dr. Selçuk Özdemir: Çocuğun, ileride bu sektörde üretici bir uzman olarak yer almasının kapıları bugünden yapılacak bazı farkındalık etkinlikleriyle sağlanabilir:
Makinelere emir verebileceğini fark etsin: Kodlama bilgisini, mümkün olan en erken yaşlarda uygun araçları kullanarak öğrenmesini sağlayın. Bilgisayarlara, hayal ettiği bir şeyi yapması için gerekli emirleri verebileceğini fark eden bir çocuğun dijital dünyaya bakışı değişecektir.

Oyunlar birer görsel tasarım harikasıdır: Çocuğunuzun, ona uygun bir teknolojiyle bilgisayarda estetik ve keyif veren tasarım eğitimleri almasını ve etkinliklere katılmasını sağlayın.

Her oyun bir hikâyeye ve senaryoya sahiptir: Çocuğunuzun hayal dünyasını ne kadar zenginleştirebilirseniz, oynadığı oyunlardan esinlenerek yeni oyun senaryosu sentezleri yapabilir. Klasik veya bilimkurgu kitaplarla bu kitaplardan üretilen filmler, onun hayata daha yaratıcı bakmasını sağlayabilir.

Her oyun insan evriminin bir noktasına hitap eder: Dijital oyunlar aslında insanın psikolojik veya sosyolojik bir ihtiyacını karşılar. Son yılların en popüler dijital oyunlarından ‘Angry Birds’, insanın bir şeyi gerip bırakma ihtiyacına hitap ettiği için büyük bir başarı yakalamıştır. Bunun için çocuğunuzun insan ve toplum doğasını anlayacak kitaplar okumasını ve bu yönde filmler izlemesini teşvik edebilirsiniz.

Hadi gidelim

Haberin Devamı

Belki de içinde bir

Haberin Devamı

‘AnnIe’ müzikali Türkiye’de
Birçok ülkede sahnelenmiş, ödüller almış bir başyapıt olan ‘Annie’ müzikali, bu kez Türk sanatçıların muhteşem oyunculuğuyla sahnede.
Yer: Ankara-Akün Sahnesi/ Tarih: Bugün / Saat: 20.30
Yaş: 5+ / İletişim: (0312) 427 19 71 / Fiyatı: 150 lira

HAFTANIN KİTABI

‘Kitapları Sevmiyorum Hiçbir Şekilde Hiçbir Zaman’ çocuklara okumayı sevdirecek eğlenceli bir kitap.

Belki de içinde bir

Yayınevi: Puis Yayınları
Yazan: Emma Perry
Türkçesi: Arzu Sarı
Resimleyen: Sharon Davey / Tür: Öykü
Yaş: 3+ / Sayfa: 32 Fiyatı: 41.60 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Belki de içinde bir

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Sinem Semerci’nin kızı Eylül.

Yazarın Tüm Yazıları