Alışverişe büyüteçle gidin!

Türkiye’de ilk defa bir uzman doktor, uzman diyetisyen ve profesyonel şef bir araya geldi ve çocukları doğru beslenmeye yönlendirecek birbirinden eğlenceli tariflere imza attı. Üstelik bu tariflerin tadımını da yine çocuklar yaptı. Dr. Ender Saraç yeni kitabı “Çocuğunu Doğru Besle” için “Bu kitapta şişmanlatmayan, sağlıklı ve besleyici tarifler var” diyor.

Haberin Devamı

Alışverişe büyüteçle gidin

Neden böyle bir kitap yazdınız?
Beslenme, bir bina gibidir. Eğer temel sağlam olmazsa bina yıkılır. Beslenmenin temeli de anne gebeliği ve çocukluktur. Bu nedenle önce çocuklarımızı doğru beslemeliyiz. Oysaki bugün biz beslenme, gıda ve obezite teröründen yüzlerce insanımızı kaybediyoruz. Biz de bu kitapla doğru, lezzetli ve sağlıklı beslenebileceğini göstermek istedik.

Peki, çocuklar nasıl buldu bu tarifleri?
Şefimiz Başak Hanım bu tarifleri pişirdi, daha sonra da ünlü şef Vedat Başaran ile birlikte yaşları 2 ile 15 arasında değişen çocuklara tattırdık. Biz bu kitaba 6-7 tane yemeği sokamadık, çünkü çocuklar beğenmedi. Biz de şunu fark ettik. Çocuklukta dildeki tat alıcılar ile yetişkinliktekiler farklı. Dolayısıyla yetişkinlerin her beğendiği şeyi çocukların beğenmemesi çok normal! 

Haberin Devamı

Alışverişe büyüteçle gidin

Bu kitapla asıl dikkat çekmek istediğiniz şey nedir?
Hazır yiyeceklerden, fazla işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan ve mevsim dışı yiyeceklerden uzak durmak çok önemli. Ben, sağlıklı yaşam için şu an en önemli aletin büyüteç olduğunu düşünüyorum. İnsanlar alışverişe giderken büyüteçle gitmeli ‘içindekiler’ kısmını iyi okuyabilmeleri için. Çünkü alacağınız her şeyin içeriği çok önemli, ama içerikler küçücük yazılıyor. Biraz sonra sizin ve çocuğunuzun bedeninin bir parçası olacak olan o malzemenin ne olduğunu ve içeriğinde neler yer aldığını görmek için büyütece ihtiyaç var. Mısır şurubu var mı, genetiği değiştirilmiş soya var mı, hangi katkı maddesi var? Lütfen büyüteçle markete gitsinler, okusunlar ve öyle satın alsınlar. Her şey zararlı değildir ama bazı şeyler çok zararlıdır. İşte o zararlı şeyler mutfağa girmemelidir. Bu nedenle bu kitapta beyaz un, beyaz şeker, glikoz şurubu, çoklu doymamış yağlar, mevsim dışı turfandalar ve çok işlenmiş gıdalar yok. Mevsimsel ürünler, mevsimlere göre balıklar, meyveler ve mevsime göre yenilebilecek her şeyin listesini yaptık. Bir de anneler, anneanneler, babaanneler lütfen mutfağa geri dönsünler. Ev turşuları yapılsın, pestiller yapılsın, ev tarhanaları kurutulsun, çok az şekerli reçeller, marmelatlar yapılsın. 

Haberin Devamı

Alışverişe büyüteçle gidin
Peki, ya içecekler?
Biz hep çocukların ne yemesi gerektiğine odaklanıyoruz, ama ne içmesi gerektiğine çok odaklanmıyoruz. Çocuklara aşırı şeker yükleyen, onları obeziteye sevk eden şeyler içiriyoruz. Oysaki çocukları düşük kalorili, sağlıklı ve doğal içeceklere yönlendirmemiz gerekiyor. Bu nedenle biz de bu kitapta, eğlenceli ve sağlıklı içecek tariflerine de yer verdik.

Alışverişe büyüteçle gidin

Kitaptan bir içecek tarifi verir misiniz?
Tabii... İşte size tam bir sağlık deposu olan 'Yeşil iksir' tarifi...

Malzemeler: 4 adet salatalık, 2 adet yeşil elma, 2 adet kivi, 1 adet limon, ½ demet nane, ½ demet dereotu, 1 demet ıspanak, 1 adet brokoli.

Yapılışı: Kivinin kabuklarını soyun, yeşillikleri yıkayın, salatalık ve elmayı soymadan 3-4 parçaya bölün. Daha sonra katı meyve sıkacağından teker teker sebze ve meyveleri sıkın. Yeşilliklerle beraber salatalıkları atın, salatalık sulu olduğu için, taze yeşilliklerin ezilmesini kolaylaştıracaktır. Limonun kabuklarını tamamen soyun (beyaz kısımları dâhil) makineden geçirin. Çok katı olursa salatalık ilave ederek sulandırabilirsiniz.

Haberin Devamı

"Çocuğunu Doğru Besle" kitabında daha birçok içecek, çorba, yemek ve tatlı tarifi var. Hepsi de çocuklar tarafından çok beğenildi. Kitabın diğer yazarları Uzman Diyetisyen Zeynep Köse ve Şef Başak S. Tanrıverdi de çok önemli deneyimlerini ortaya koydular.

Alışverişe büyüteçle gidin

ÇOCUKLARA YEMEK YEMEYİ SEVDİRMENİN 5 YOLU

Çocukların karnının doyması için bir yetişkinin dörtte biri kadar yemesi yeterli. Daha fazlası için ona baskı yamayın! İşte Ender Saraç’ın tavsiyeleri:

• Alışverişe çocuklarla beraber çıkın ve alacağınız maddelerin içeriklerini onunla beraber okuyun, onu bilinçlendirin.

• Çocuğu, sağlıklı olduğunu söyleyerek sürekli lezzetsiz şeyler yemeye zorlamayın.

• Yemeği ve sofrayı onunla birlikte hazırlayın. Çorbada onun da tuzu bulunsun.

Haberin Devamı

• Çocuğa, “Hadi yemeğini bitir, hadi çabuk ol!” gibi baskılar yapmaktan vazgeçin.

• Çocuklar en çok kaloriyi yanlış içeceklerden alıyor. Ona doğru ve sağlıklı içecekler verin.

Yazarın Tüm Yazıları