Yasa tasarısı için TBMM’deydim

AK Parti’nin hayvan hakları yasa tasarısı üzerine görüş bildirmek ve taslakla ilgili bilgi almak üzere HAÇİKO Derneği Başkanı olarak TBMM’ye davet edildim.

Haberin Devamı

Yasa tasarısı için TBMM’deydim

Tek dileğim, hayvansever bir yasa taslağı ile karşılaşmaktı.

Yeni yasada sona yaklaşıldığını biliyorsunuz zaten. Onca yıllık bekleyişin finalinin hayvanların lehine, onlara zulmedenlerin aleyhine olması için son dakikaya kadar var gücümüzle mücadele etmek boynumuzun borcu, sessiz dostlarımıza olan görevimizdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Av. Özlem Zengin, Hayvan Hakları Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Tarım Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ve AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Serap Yaşar, STK başkanlarının görüşlerini alırken yasa taslağıyla ilgili de bilgiler verdiler.

Haberin Devamı

Özlem Zengin, taslakta 6’ncı maddeye dokunulmayacağını açıkça dile getirdi. Bu iyi bir haberdi ve sokaklardan hayvan toplanmayacağının garantisi oldu bizim için.

Hayvana şiddet, öldürme ve tecavüzün ertelenmeyecek hapisle cezalandırılacağını söyledi.Tecavüz ve cinsel istismarın da aynı öldürme ve işkence gibi hapisle cezalandırılacağını ilk ağızdan duyduk.

Yasaklı ırkların testten geçirildikten sonra kısırlaştırma şartıyla sahiplerine geri verileceğini dile getiren Özlem Hanım, böylelikle çocuklarından ayrı kalan hayvanseverlere de müjdeyi vermiş oldu. Ama tabii saldırgan özelliğe sahip olanlar ağızlıkla gezdirilecek ve sorumluluk sahiplerine verilecek.

Diğer bir detay, hayvan çalıştırılan sirklerin tamamen yasaklanıyor olması

Yunus parkları ve hayvanat bahçelerinin ise yenilerinin açılmasına yasak geliyor.

Evcil hayvanlara yapılacak çiplendirme sonrası onları sokağa bırakanlara ceza kesilmesinin de kolaylaşması hedefleniyor.

Toplantıda sınıf geçme ya da okul bitirme tezleri için yapılan hayvan deneylerinin amaçsızlığı dile getirildi. Umarım bu konuda da bir madde eklenir yasaya. Boş yere hayvanları canlarına kıyılmamış olur.

Belediyelere ceza gelmesi konusunda hepimiz ısrarcıyız.

En büyük hayvan hakkı ihlallerinin ve ihmallerinin belediyeler tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz çünkü. Belediyede barınak çalışanlarının hayvanseverler arasından seçilmesi ve sürekli denetim ve eğitim görmesi de önemli konulardan biri.

Haberin Devamı

İlçe belediyelerde 7/24 veteriner ve en azından ilk müdahalelerin ve kısırlaştırmaların yapılacağı rehabilitasyon merkezleri kurulması da önemli.

RM olmadığı için mobil kısırlaştırma yapan ve hayvanları ameliyat sonrası henüz ayılmadan yol kenarına, ormana bırakan çok belediye biliyoruz.

Belediyelerin ceza kapsamına alınması hayvan hakkı ihlalleri konusunda önemli bir adım olacak.

Zengin: Tüm hayvanların iyiliğini gözeten bir yasa geliyor

Evde bakılan hayvan sayısına kısıtlama gelsin istemiyoruz.

Çünkü çok iyi biliyoruz ki bir insan bir hayvana çok kötü bakabilir, zincirle güneşin altında balkonda tutabilir hatta.

Diğer yanda ise bir başkası onlarca kedi ve köpeğe çocuğu gibi bakıp başının tacı yapabilir. İşte eğer birinin elinden bir hayvan alınacaksa o balkondaki evlat olmalı.

Haberin Devamı

Yani sayı değil hayvanlara nasıl bakıldığı önemli.

Avcılığın, hayvan deneylerinin, pet shop’larda hayvan satışının yasaklanması konuları taleplerimiz arasında. Hayvanların mal statüsünden çıkarılıp duygulu birer canlı olarak görülmesi de.

Çevre ve hayvan sevgisi de ders olarak okutulmalı ve müfredata girmeli.

Hayvan hakkı sadece kedi-köpek hakkı demek değil. Süt ve et üretim tesislerindeki hayvanların refahının düşünülmesi, standartların getirilmesi ve denetlenmesi maddesinin de yeni kanunda olması önemli.

Buna bu hayvanların taşımacılığına getirilecek kriterler de eklenmeli.

Nasılsa kesilecek diye kötü koşullarda bakılan, gün ışığı bile görmeden daracık kafeslerde yetiştirilen, dikkatsizce taşınan hayvanların yaşam şartlarını merhamet çizgisinde tutmak zorundayız.

Haberin Devamı

Yeni yasa tüm hayvanların ve özellikle süt-et üretim çiftliklerindeki tutsak hayvanların refahını ve iyiliğini gözetmek zorunda.

TBMM’deki toplantı sonrasında birlikte fotoğraf çektirdiğim Özlem Zengin’in “Merak etmeyin, tüm hayvanların iyiliğini gözeten bir yasa geliyor” demesi içime su serpti. Hayvanlar için en merhametli olanı yapmak adına çaba harcadıklarını gördüğüm yasa hazırlayıcıların samimiyetine inanıyorum.

“Taleplerinizi aldık, değerlendirip bir toplantı daha yapalım” derlerse yine orada olurum.

Yeter ki bir an önce hayvansever bir yasa çıksın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları