Ombudsman kulak çekti-Somut delil sun, nazik ol

Kamu kurumlarında çalışanların, yönetimle yaşadığı sorunları çözmek için arabuluculuk yapan Kamu Denetçiliği Kurumu, aylar önce idarenin çalışanlarına karşı nasıl olması gerektiğinin kurallarını açıkladı.

Haberin Devamı

Orada, “idarenin nezaket ve şeffaflık ilkesine” atıf yapılmıştı. İşte bu kurallar ilginç bir başvuruda yeniden anımsatıldı.

Mesut Hasan Benli’nin aktardığına göre, kurum, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde 17 yıldır sözleşmeli olarak çalışan tiyatrocunun herhangi bir gerekçe gösterilmeden sözleşmesinin yenilenmemesi konusunda çarpıcı bir karar verdi. Konu, ilgili kuruma soruldu ve yanıt olarak, Volkan Özman adlı tiyatrocunun, 2019-2020 tiyatro sezonunda sergilenecek herhangi bir oyunda görevi olmaması gerekçe gösterildi. Bu yanıt, Ombudsmanlık Kurumu tarafından yeterli sayılmadı.

Yapılan incelemede, söz konusu tiyatrocunun görev yaptığı süre boyunca görevinde başarısız olduğuna veya yürütülen sanatsal faaliyetler kapsamında hizmetine ihtiyacın kalmadığına ilişkin olarak herhangi bir somut bilgi veya belgenin sunulmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Alınan kararda, “İdarenin takdir yetkisinin olması, keyfi olarak hareket edebileceği anlamına gelmez” denildi. KDK, tiyatrocuya kurum tarafından yanıt verilmemesini de “idarenin nezaket ve şeffaflık ilkelerine” uymaması olarak nitelendirdi. Tabii, ardından da sanatçının sözleşmesinin feshedilmesi kararının geri alınmasını istedi.

Şimdi gözler, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün ne kadar nazik olacağında.

Ancak öğrendik ki, konu mahkemeye taşınmış bile.

ŞİDDET YOKSA KOLAY BOŞANMA

Hazırlıkları
süren Hukuk Reform Paketi, her maddesi çok konuşulacak önemli başlıklardan oluşuyor. Bizim mercek altına alacağımız bölümü, Aile Arabulucuğu’na ilişkin hükümler olacak. Bir yandan nafaka, bir yandan kolay boşanma herkesi yakından ilgilendirdiği için dikkat çekmek istedik.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, geçen yıldan beri “aile arabuluculuğu” yapısı oluşturacaklarını birkaç kez söyledi. Avrupa ülkelerindeki örneklerden yola çıkarak planlanan bu yapının “şiddet olmayan evlilikler için” kolay çözüm olacağını üstüne basa basa söyledi.

AK Parti kulislerine göre bakan Gül, paketin bu bölümünü parti toplantılarında da ayrıntısıyla paylaştı. Yapılan düzenlemeye göre, boşanma davaları hızlanacak. 10 yıl süren, tarafların birbirine sürekli iftira attığı, çocukların şantaj malzemesine dönüştüğü, yılan hikayesine dönen davalar olmayacak.

Haberin Devamı

Çalışmaya göre, hakimlere aynı zamanda “aile arabuluculuğu” görevi verilecek ya da bunun merkezleri oluşturulacak. Bu merkezler hakimler tarafından çalıştırılacak. Uzlaşma ile hızlı boşanmanın ve tarafların anlaşmasının yolu açılacak. Bu mekanizmanın hem AB ülkelerinde hem de ABD’de uygulandığı biliniyor.

Nafaka konusunda kadın ve çocukları mağdur etmeden formül geliştirilebilirse, sistemin başarılı olmaması için bir neden görünmüyor.

Yazarın Tüm Yazıları