Meclis'te 5 parti uzlaştı - Bakkal amca ittifakı

Meclis’te, aralarında HDP’nin de olduğu bir uzlaşma sağlanması pek kolay değildir.

Haberin Devamı

Özellikle milli güvenlik konularında HDP ayrı, diğer partiler ayrı tutum sergiler. Uzun zamandan beri ilk kez, 5 parti bir konuda uzlaştı. Adına “Bakkal amca ittifakı” dense yeridir.

Komisyondaki bütçe görüşleri sırasında, tüm partilerin milletvekilleri zincir marketlere ilişkin kuralların iyi belirlenmesi, küçük esnafın rekabet edebileceği alanlar açılmasıyla ilgili ağız birliği yaptı. Kırtasiye, bakkal, manav gibi küçük işletmelerin ayakta kalabilmesi çözüm önerildi. Görüşleri, AK Partili, HDP’li CHP’li ayrımı olmaksızın, öylesine güçlü dile getirdiler ki; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan mesajı aldığını söyledi.

Mecliste 5 parti uzlaştı - Bakkal amca ittifakı

Aysel Alp’ın aktardığına göre, vekillerin “Küçük esnaf nasıl kurtulur?” başlıklı önerileri şöyle:

Haberin Devamı

- Emine Gülizar Emecan (CHP): Kırtasiye esnafı, özellikle mahalle arası marketler ve market zincirlerinin okulların açıldığı dönemde kırtasiye malzemesi satmaları nedeniyle çok büyük mağduriyet yaşıyor. Siftah bile yapamadıklarını söylüyorlar.

- Erhan Usta (İYİ Parti): Bu zincir marketler, neredeyse hiçbir denetim olmadan bugüne geldi. Mahalle aralarına kadar -bakkal gibi- zincir marketleri görmeye başladık.

- Salih Cora (AK Parti): Süpermarketler hususu bir millî güvenlik sorununa doğru gitmektedir. En azından küçük ilçelerimizde, belirli nüfusun altındaki ilçelerde süpermarketlerin, zincir marketlerin açılmaması gerektiğini düşünüyorum.

- İbrahim Aydemir (AK Parti): Bakkallarımızın sayısı bir hayli azaldı. Bu zincirler bence zapturapt altına alınmalı. Ben ilçelere gidiyorum, en küçük ilçelere bile girmişler. Evet, hukuken bir faul yok ama vicdanen bana göre faullü hâl var. 

- Garo Paylan (HDP): Sayın Bakan, ilk kez bir durumla karşı karşıyayız. Bütün siyasi partiler bu zincir marketlerle ilgili şikâyetlerini belirttiler ve bir mutabakat var. Hep beraber zincir marketlerle ilgili bir yasa önerisi çalışmaya ne dersiniz?

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: O mesajınızı aldık. Onunla ilgili ayrıca bir çalışmamız var.

Bakalım, siyasi uzlaşma bakkal amcaları kurtarmaya yetecek mi?

Haberin Devamı

İMAMLAR NASIL KURTULUR?

CHP
, ilginç bir konuda araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Bu geleneksel CHP önerilerinden farklıydı, ama iktidar partisi vize vermedi. Parti, imam ve hatiplerinin sorunlarının araştırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve arkadaşlarının verdiği araştırma önergesi, sendikal özgürlükten bağış toplamaya, cübbe ve sarık parasının teminine kadar çarpıcı başlıklar içerdi. Hatta cami ve mescit görevlilerin sorunlarla baş edemeyip, başka kurumlara tayinini istediğine ilişkin iddialar da araştırmanın konusu oldu. Gayet net ve basit bir şekilde sorunlar şöyle sıralandı:

- Diyanet ödenek ayırmadığı için cami görevlileri, imam ve hatipler, camilerin masraflarını karşılama konusunda büyük yük taşımaktadır. İbadethanenin eksiklerini para toplayarak, bağış talep ederek, cami dernek ve vakıflarından destek alarak tamamlanmaya çalışmaktadır.

Haberin Devamı

- Cami ses sistemleri, hoparlör, megafon, mikrofon gibi ekipmanları bile cami imamlarınca alınmaktadır. Cami imamları ayrıca namaz kıldırırken giydikleri cübbe ve sarığı kendi ceplerinden para ödeyerek temin etmektedir.

- Camilerin ihtiyaç ve masraflarının karşılanması için müftülüklerin talimatıyla sürekli para toplanması, cami imamlarını rahatsız etmektedir. Camii cemaatiyle karşı karşıya gelen imamlar, ‘Para isteyecek yüzümüz kalmadı’ şeklinde isyan etmektedir.

- Cami yaptırma ve yaşatma dernekleri yöneticileri imam-hatiplere baskı ve mobbing uygulayıp, imamların amiri gibi hareket etmektedir. Siyasi müdahaleler ve sendikal baskılar cami imamları üzerindeki olumsuz etki yaratmaktadır.

Haberin Devamı

Meclis’te bu araştırmaya vize verilmedi, belki iktidar partisinin daha iyi önerisi vardır!

Yazarın Tüm Yazıları