Limitli hediye şeffaf mal varlığı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu yılın ilk icraatı olarak uzmanlarla birlikte hazırladığı siyasi etik çalışmasını partilere götürecek.

Haberin Devamı

Bu yakın siyasi tarihin 18’inci denemesi olacak. AK Parti’den önce verilen teklifleri de sayarsak, bu konuda daha önce 17 kez adım atılmış, ama maalesef sonuçsuz kalmış. Tekliflerin çoğunun CHP’ye ait olduğunu da anımsatalım.

Konuya AK Parti’nin yaptığı çalışma üzerinden bakarsak, eksiklerine rağmen hiç olmamasından iyi gibi. Meclis Başkanı’na fazla yetki verdiği, işi önce partilerin kendi etik kurullarına havale ettiği için eleştirilen teklifin, Şentop tarafından yeniden yorumlandığını biliyoruz.

Limitli hediye şeffaf mal varlığı

Yakın zamanda, kamuoyunun önüne gelmesi beklenen bu teklifte, asgariden olacak başlıklar belli. Örneğin, milletvekillerinin hediye kabul etme limitleri olacak. Daha önce bu 10 asgari ücret tutarı olarak belirlenmişti. Yani en fazla 28 bin liraya kadar olan hediyeler kabul edilecek.

Haberin Devamı

En önemlisi, mal bildirimindeki gizlilik kaldırılacak. Yani siyasilerin mal varlığında yıldan yıla olan artışları vatandaş görebilecek. Milletvekillerine ilişkin iddialarda somut delil aranacak, herhalde mahkeme kararı somut delil kapsamına girecektir.

Sadece milletvekillerinin değil, yakınlarının mal varlığındaki değişimler de izlenebilecek.

Bunlar en basit olmazsa olmaz başlıklar. Milletvekillerinin yapamayacağı işlerden, yargılanma usullerine kadar ayrıntılar ayrıca yer alacak.

Bütün bunlar yine yeni yeniden kurulacak uzlaşma komisyonuna bir kez daha gelecek. Bir kez daha ortak metin üzerinde çalışılacak. Bir kez daha seçim kararına takılıp, kadük olmazsa yasalaşacak.

5.5 MİLYON GURBETÇİ İÇİN OPERASYON

Meclis
’te az sayıda milletvekili ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan sessiz sedasız bir çalışmaya imza attı ve bir sorunu çözdü. Aslında sorun yerine, zaman kazanmak desek daha doğru olur. Bir uluslararası anlaşma nedeniyle yurt dışındaki Türklerin yaşayacağı ciddi bir sıkıntı fark edildi ve önlem alındı.

Konuya gelince, Türkiye 2017’de kara para ile mücadele için uluslararası anlaşmaya imza attı. Ancak anlaşmanın ülkeler arasında “otomatik bilgi paylaşımı” şartının yaratacağı kriz fark edildi. Özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan 5,5 milyon Türkün sosyal yardımlar, banka hesapları ve emeklilik gibi konularında sıkıntı yaratacak “otomatik bilgi paylaşımının” bir yıl süreyle ertelenmesi gerektiği fark edildi.

Haberin Devamı

Ne ilgisi var?” diye sorabilirsiniz. Aslında bu bir kurtarma operasyonu. Şöyle ki; yurt dışındaki örneğin, Türk vatandaşlar, aldıkları sosyal yardımlar konusunda eksik ve yanlış bildirim nedeniyle cezaya maruz kalabilecekti. O yüzden onlara, bilgi paylaşımından önce hem hesapları, hem de iki ülke kurumlarıyla olan ilişkilerini yeniden düzenlemeleri için bir yıl süre kazandırıldı.

Bu konudaki çabaları açısından iki milletvekilini es geçmemek gerekir. TBMM Yurt Dışı Türkler Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Sırakaya ile CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer. Bakan Elvan, bu iki vekile kulak verdi, birlikte toplantı yaptı ve karar bir haftada alındı.

Meclis’te hep tartışma ve kavga oluyor sananlara...

Haberin Devamı

BU MECLİS’E YAKIŞMIYOR
DANIŞMANA TAZMİNAT ÇALIMI

TBMM,
milletvekiline yasama faaliyetlerinde yardımcı olmak için “danışman” uygulamasına geçtiğinde, kaliteli siyaset üretilmesine katkı sağlaması umuldu. Danışmanlarını bu amaçla kullanan milletvekillerine sözümüz yok, ama vekil danışmanlarının yaşadıklarını sağır sultan bile duydu.

TBMM bütçe görüşmeleri, Meclis danışmanlarının yaşadığı bir haksızlığı daha gün yüzüne çıkardı. Ortaya çıktı ki; Meclis’in danışmanlarına tazminat ödenmemesi için her yılbaşı gecesi giriş-çıkış işlemi  yapılıyor. Yani yasamanın yuvası diye bilinen bir çatının altında, büyük bir haksızlığa imza atılıyor.

Bazı milletvekilleri, TBMM’nin kendi yaptığı yasayı arkadan dolandığını belirterek, “Meclis açıkça hileli iş yapıyor. Tazminat almasın diye her sene danışmanlarımız işten çıkarılıp, tekrar sözleşme yapılıyor” dedi. Sadece bu değil, iki danışman, bir yardımcı kadrosu verilen milletvekillerinden bazılarının, üç kadro için ayrılan bütçeyi, kafasına göre kullandığı da yıllardır anlatılıyor. Danışmanların, “ofisboy” gibi kullanılması da bilinen en büyük sorunlardan biri.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, danışmanların özellikle özlük haklarıyla ilgili yaşadığı sorunu kabul etti. Şentop, “Bu konuda kalıcı çözüm, Meclis personelini genel olarak kamu personeli rejiminden çıkarmak, eskiden olduğu gibi Meclis’e mahsus bir rejim belirlemek doğru olabilir” dedi.

Siyaset bu konuyu tartışadursun, tam yılbaşı gece yarısı, yaklaşık bin 500 çalışanın yine giriş-çıkışı yapıldı.

Bundan kötü yeni yıl hediyesi olabilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları