Fiyasko hesaplaşması

NATO’da son günlerde Afganistan fiyaskosunun hesaplaşması yaşanıyor. 20 yıllık bir misyonun ardından Afganistan’ı Taliban güçlerine bırakarak çekilmenin hesabı, sadece NATO içinde değil, üye ülkelerde de soruluyor.

Haberin Devamı

NATO yönetiminin Afganistan itirafları, geçen günlerde Hürriyet’te haber oldu. Öğrendiğimize göre yapılan hatalar, başta ABD olmak üzere Almanya ve İngiltere’nin de içişlerini karıştırdı. Lizbon’daki NATO-PA toplantısına katılan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Rick Larsen, ABD güçlerinin Afganistan’da olduğu 20 yılı değil, öncesine de giderek 25 yıllık bir değerlendirme yapılabilmesi için ABD Kongresi’nde geniş yetkili bir araştırma komisyonu kurma kararı aldıklarını söyledi. Almanya ve İngiltere’nin de aralarında olduğu birçok NATO ülkesinin parlamentolarında bu konuda görüşmeler yapılıyor.

KOMİSYON ÖNERİSİ

NATO-PA Savunma ve Güvenlik Komisyon Başkan Yardımcısı CHP Milletvekili Utku Çakırözer de “Bence Türkiye’nin de bu iç tartışmayı yapması ve geleceğe dönük sonuçlar çıkarması gerek. TBMM’de tüm partilerin katılımıyla Afganistan konulu bir araştırma komisyonu kurulmasında büyük yarar var. NATO’nun misyonunun neden başarısız olduğu konusunda Türkiye’nin kendi araştırmasına büyük ihtiyaç var. Meclis bu konuda inisiyatif almalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Afganistan başarısızlığı, NATO için dönüm noktası olacak gibi.

PARANOİD ERKEKLER

Paranoid kişilik bozukluğu olanların temel özelliği, yeterli sebep olmamasına rağmen amansız bir güvensizlik ve şüphe duymak. Bu durum çocuklukta ve ergenlikte başlıyor. Erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor.

Kadına yönelik şiddet konusu gündeme geldiğinde, onlarca neden sıralanıp, bazen de bunlar “hafifletici” olarak değerlendirilirken, önemli bir noktanın atlandığı unutuluyor. Paranoid erkekler. Onların hiçbir sebebe ihtiyacı yok.

Umut Erdem, TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun toplantılarını haberleştirirken, bu konuda uzman çok sayıda kişinin görüşleri de Hürriyet sayfalarında yer aldı. Ancak hiçbiri psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu’nun birkaç cümlelik sözleri kadar durumu çarpıcı olarak ortaya koymadı:

Fiyasko hesaplaşmasıGülseren Budayıcıoğlu

“Bir kadını en kolay ‘paranoid durum’ adını verdiğimiz hastalığa sahip erkekler öldürür. Bu, çok tehlikeli bir hastalıktır. Mesela bizim devletimiz sadece kadınları öldüren bu erkekleri ayırabilse, inanın şiddet ciddi oranda azalır. Şimdi biz bunları eğer tespit edebilirsek, onları biz tedavi edebiliriz, onları izole edebiliriz, uzun süre hastanede tutabiliriz.”

Haberin Devamı

Olay çok net. Kadınları ve çocukları gizleyip kaçırmak yerine, şiddeti uygulayanı izole etmek. Üstelik bu arada tedavi etmeye çalışmak. Bunun bir hastalık olduğunu kabul etmek. Bunun yolunu açacak yasal düzenlemeye ihtiyaç var.

Umarım komisyon bunu atlamaz da öneriler arasında görürüz.

Yazarın Tüm Yazıları