Dört girişim tek umut

Pandemi nedeniyle ekonomik sorunlar yaşayanların gözü-kulağı TBMM’de görüşülen borçların yeniden yapılandırması düzenlemesinde.

Haberin Devamı

Düzenleme çiftçi borçları hariç, beklendiği gibi geniş kapsamlı yapıldı. Buna rağmen, paket dışında kalanlar için Meclis’te hummalı bir kulis çalışması yürütüldü.

Başta vergi ve SGK olmak üzere, vatandaşın kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran pakete, “stok affı ile matrah artışının” alınması konusunda milletvekillerinin yoğun talebi oldu. Sadece muhalefet değil, AK Parti ve MHP milletvekilleri de toplu halde kapsamın genişletilmesini istediler. Hatta, “Matrah artışı vergi borcu değil, devletin kesesine fazladan para girecek. Hiç olmazsa bunu yapın” diyen milletvekillerinin çabaları sonuç vermedi.

Diğer kulis faaliyeti ise pandemi nedeniyle borçları zaten yapılandırılanların da kapsama alınması konusunda yapıldı. Bu konu kapalı kapılar ardında tekrar tekrar gündeme getirildi. Ancak buna da geçit verilmedi. Bürokratlar, “Biz bu kişilere yeni hak verdik. Eğer henüz zamanı gelmemiş borcu yeniden yapılandırırsak, kimse borcunu ödemez. Yeni yapılandırılanları tekrar yapılandırırsak bunun sonunu alamayız. Bir tarih koymak zorundaydık, 31 Ağustos olarak belirledik” açıklaması yaptı. Bu açıklama, vekillere mantıklı geldi.

Haberin Devamı

Bu sistemin, borcunu zamanında ödeyen sorumlu vatandaşlara haksızlık anlamına geldiği ve onlara ödül anlamına gelen bir düzenleme yapılması önerisi de karşılık bulmadı.

Sonuçta çiftçi borçları, borcu yeni yapılandırılanlar, stok affı ve matrah artışı bekleyenler sistem dışı kaldı. Hala, yasanın TBMM Genel Kurul görüşmelerinde bunların dahil edileceğine ilişkin umut besleyenler var. Hiç belli olmaz, siyaset bu. Bir önergeye bakar.

GÖZLER İSTANBUL’DA
HEM KORONA HEM KONGRE

İstanbul, son günlerde Ankara’nın siyasi kulislerinde, iki nedenle gündem oluşturdu. Birincisi, pandemideki artış, ikincisi AK Parti il örgütünde yapılan operasyon. İkinci konu sadece İstanbul milletvekillerinin değil AK Partili tüm siyasilerin ilgisini çekti. Çünkü, İstanbul ve Ankara için alınan kararlar, bundan sonra atılacak siyasi adımların habercisi olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta, İstanbul yönetimiyle şimdiye kadar yaptığı en geniş kapsamlı toplantıyı yapıp, İstanbul’un yeni siyasi aktörlerini belirlemek için yaptığı çalışma, merak konusu oldu. Erdoğan’ın AK Parti İl Başkanı Bayram Şenocak’ın birlikte çalışmayı planladığı 39 ilçe başkanından 17’si (kimine göre bu sayı daha fazla) yerine yeni isimler araması, sıradan bir olay değil.

Haberin Devamı

Bunu İstanbul il başkanı ve yönetim değişikliğinin habercisi olarak okuyanlar olduğu gibi, bu operasyonun sadece ilçe başkanlarıyla sınırlı kalacağını iddia edenler de bulunuyor.

İstifa ettirilen ilçe başkanlarının bir kısmının üç dönemdir bu görevi yaptığı, yorgunluk yaşandığı, bazılarının bölgelerinde seçim kaybettiklerine ilişkin örnekler anlatılıyor. Ancak herkes, ilçe başkanlarının değişikliğiyle değil, bunun taşıdığı mesajla ilgileniyor.

Bunun il başkanının değiştirileceği anlamına geldiğini iddia edenler, kulislerde yeni il başkanı olacak isimleri bile konuşmaya başladılar. Örneğin, eski Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’la, Teknopark İstanbul Genel Müdürü olan Bilal Topçu’nun il başkanı yapılacağını iddia edenler bulunuyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda, farklı bir gerekçeyle Ankara’da ilçe kongrelerinin bir süre ertelendiğini ve Ankara yönetiminde operasyon yapılacağına ilişkin iddiaları yazmıştık. Şimdi, AK Parti’de Ankara’nın ardından İstanbul’da değişim hazırlıkları yaşanıyor.

Sonuçta gidecek isimlerin kim olacağı, yerlerine seçilen isimlerin taşıyacağı mesaj önemli. Bu iki büyükşehirdeki değişim, genellikle partilerin büyük kongredeki değişiminin habercisi olur. AK Partili siyasetçilerin merakları da bundan kaynaklanıyor.

SESSİZ UĞURLAMA

Dört girişim tek umut

AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, milletvekilliğinin çok az bölümünde TBMM çalışmalarına katılabildi. Rahatsızlığı nedeniyle uzun süreden beri tedavi gören ve geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Esayan, ‘pozitif’ kişiliğiyle partisinde kısa sürede iz bıraktı. Ölüm haberinin duyulmasının hemen ardından, cenazesinden bir gün önce siyasi arkadaşları kendisine sessiz bir uğurlama yaptı. TBMM Genel Kurulu’nda oturumun sona erdiği saatlerde, AK Partili milletvekilleri, Esayan’ın kürsüde konuşma yaparken çekilen ve karanfillerle çerçevelenmiş fotoğrafını Meclis kürsüsüne koydu. Mesai arkadaşlarının hüzünlü vedası, Mert Gökhan Koç’un karelerine de yansıdı.

Yazarın Tüm Yazıları