20 yıllık eylem planı

24 Nisan sözde Ermeni soykırımının yıldönümünde yapılan ateşli konuşmaların etkisi bir gün bile sürmedi.

Haberin Devamı

Yeni ABD yönetiminin aldığı beklenmedik tutum da konunun hızla gündemden düşmesini engelleyemedi.

Oysa konuya farklı bakılması gerektiğini, 20 yıllık, hatta 50 yıllık eylem planı yapılması gerektiğini savunanlar var. Bu görüşe sahip olanların bazıları, AK Parti içerisinde etkin görevlere sahip.

Bu ekip, öncelikle, sözde Ermeni Soykırım iddialarını araştırmak için özerk bir kurum oluşturulması fikrini savunuyor. Bilim insanları, tarihçiler ve yabancı uzmanların görev alacağı, kesintisiz strateji belirleyecek bir bağımsız kuruma ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, devlet tarafından uygulanacak bir eylem planı hazırlanması gerektiği savunuluyor. Türkiye’nin bu konudaki tezlerini, tüm dünya yönetimleri ve parlamentolarında gündeme getirecek ciddi bir eylem planı.

Haberin Devamı

40 ülkenin sözde Ermeni soykırımını kabul ettiği hesaba katılarak, bundan sonrası için yol haritası belirlenmesi gerektiği, sadece devlet kurumlarını değil, STK’ları, iş insanlarını ve sanatçıları içine alan bir plan yapılması gerektiği belirtiliyor.

Bunun sonuç aldığının örneği olarak, soykırım iddialarının 100. yılında yapılan sessiz çalışmalar gösteriliyor. Ciddi bir koordinasyonla, TBMM yönetimi, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Üniversiteler ortak ve gizli bir çalışma yürüterek, o yıl tek bir ülkenin Ermeni soykırımını kabul etmesinin önlendiği anlatılıyor. Yani ciddi ve sürekliliği olan bir çalışmanın nasıl sonuç aldığı ortada.

Bakalım, yeni bir 24 Nisan gelmeden harekete geçilecek mi?

SPORDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Genç
kızların spora yeterince yönlendirilmediği, gelenekler ve inançlar yüzünden engellendiği yıllardan beri tartışılır. Özellikle taşra kentlerinde çok sorun yaşanır. Paylaşılan son rakamlara göre kadın sporcuların sayısı erkeklerin çok gerisinde.

Umut Erdem’in aktardığına göre, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık’ın kadın sporcularla ilgili önergesini yanıtladı. Rakamlar, kadın sporcuların daha çok desteklenmesi gerektiğini ortaya koydu. Halen Türkiye’de, 8 milyon 523 bin 615 lisanslı sporcu bulunuyor. Bunların sadece 3 milyon 86 bin 889’u kadın. Verilere göre, kadın hakem sayımız daha hızlı artıyor. 86 bin 62 hakemin yüzde 31.8’i kadın.

Haberin Devamı

Kadın sporcu sayısının yetersiz olduğu ve beklenen hızla artmadığını fark eden sadece siyasiler değil. Bakan Kasapoğlu da kadınların spor etkinliklerine katılımını teşvik etmek amacıyla, spor federasyonlarıyla çalışma yürüttüklerini ve özel ödenek sağladıklarını belirtiyor.

Yapılan araştırmalara göre, lisanslı kadın sporcu sayısının erkek sporcu sayısından fazla olduğu alanlar sadece binicilik, buz pateni, jimnastik, dans sporları. Örneğin futbolda 100 erkek sporcuya karşılık 1 kadın sporcu bulunuyor. Kadınların en çok savunma sporlarına ilgi göstermesi de manidar.

Rakamlar bile dengesizliği ve eşitsizliği ortaya koyuyor. Sporda cinsiyet eşitliğini artık tartışmaya açmak gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

İHTİYAR DELİKANLILAR

Pandemi,
sağlık çalışanların kıymetini bilmeyenlere ders oldu. Salgının faturasını en çok ödeyenler de yine sağlık çalışanları oldu. Hatta, iş yükü nedeniyle emekli olmaları ve istifa etmeleri yasaklandı. Biz bunları konuşurken, Sağlık Bakanlığı başka bir karar daha aldı.

65-72 yaş arasında olup, daha önce bakanlık veya bağlı kuruluşlarında çalışmış olan tabip ve uzman tabiplerin yeniden istihdamına kapı açıldı. Yani ihtiyar delikanlılar, ruhu genç kalan kadın doktorlar göreve çağrılıyor. Görev kuraları iki gün önce çekildi. 70 yaşındaki doktorların, “Nerede görev alacağım acaba?” diye, meslekteki ilk yıllardaki gibi ekranın başında heyecanla beklemeleri ilginç geldi.

Haberin Devamı

2017’den beri başvurulan bu yöntemle, emekliye ayrılacak doktorlardan doğacak boşluk doldurulmaya çalışılıyor. Yüzlerce arkadaşlarını pandemi sürecinde kaybeden, özlük hakları konusunda sorunlar yaşayan sağlık çalışanların ise gözü kapıda. Emeklilik ve istifa yasağının kalktığı 8 Haziran-8 Eylül 2020 tarihleri arasında 792’si doktor, toplam 2 bin 537 sağlıkçının emekli olduğunu, aynı dönemde 2 bin 107’si doktor olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlıkçının da istifa ettiğini biliyoruz.

Yasak tekrar getirildiği için, sorunlar şimdilik halı altına süpürülmeye devam ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları