TUS’ta en başarılı 5 tıp fakültesi

ÖSYM, 2018’de yeni bir uygulama başlattı. Geçmişte yaptığı sınavlara ait verileri analiz ederek değerlendirme raporlarını artık kamuoyuyla paylaşıyor. 2017 ALES Sonbahar ile başladığı serinin altıncı değerlendirme raporunu da bu hafta açıkladı.

Haberin Devamı

Raporlar, sınavla ilgili ayrıntılı analizlerin yanı sıra sınavın iyileştirilmesine yönelik öneriler de içeriyor.

Üniversite mezunları, öğrenciler veya adaylar, bu verilerle okudukları ya da girmeyi düşündükleri fakültelerin sınav performanslarına bakabiliyor. Her ne kadar ÖSYM, üniversitelerin mezunlarının performansını alfabetik sırada verse de basit hesaplamalarla bu raporlardan ilginç sıralamalar elde edilebiliyor. 

ÖSYM’nin son açıkladığı çalışma ise, 2017 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavı (TUS) ilkbahar değerlendirme raporu oldu. TUS, yılda iki kez düzenleniyor. İlkbahar sınavına yaklaşık 11 bin 700 aday girdi. Bunların yaklaşık yüzde 90’ı uzmanlık öğrencisi değil. Yüzde 10’luk kısmı uzmanlık öğrencisi ya da mezunu, uzmanlığa yerleştirilip başlamayan veya istifa edenlerden oluşuyor.  

Haberin Devamı

CERRAHİ ARTIK PEK TERCİH EDİLMİYOR

Rapora göre, adaylar daha çok deri ve zührevi hastalıklar, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve göz hastalıkları gibi uzmanlık alanlarını tercih ediyor. Bunlara adaylar, yüksek puanlarla yerleşebiliyor. Ancak kalp ve damar cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, genel cerrahi, göğüs cerrahisi gibi uzmanlık alanları için alarm zilleri çalıyor. Bu alanlara artık düşük puanlarla girilebiliyor. Eskiden yüksek puanlarla gidilen ve tıp öğrencilerinin rağbet ettiği önemli cerrahi branşların neden artık uzmanlık olarak tercih edilmediğine yönelik saha taramaları yapılmasında fayda var.

ÜNİVERSİTELERİN TIP KARNESİ

Raporda, her bir üniversiteden mezun veya öğrenci olan adayların hem TUS puan ortalamaları, hem de iki ayrı oturumda sorulan temel tıp bilimleri testinin (T) ve klinik bilimleri testinin (K) alt test gruplarındaki ham puan ortalamaları bulunuyor. Tıp fakültesi olan üniversiteler, öğrencilerinin örneğin anatomi, fizyoloji veya dahiliye grubunda kaç soruda ortalama ne kadar net yapabildiklerini görebiliyor ve diğer üniversitelerle karşılaştırabiliyor. Üniversitelerin tıp eğitim karnesi olarak nitelendirilen raporu iyi incelemekte fayda var. Örneğin, her iki testin tüm alt test gruplarında birinci ve ikinci sıralar ağırlıklı olarak Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri tarafından paylaşılıyor. Tabii Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversite-
si’nden alınıp İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa olarak yeni bir üniversite kurulmasından sonra, listedeki durum değişir mi, onu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Haberin Devamı

ÖSYM, bu raporları yayınlamaya devam ettikçe sonraki raporlarda bu değerlerdeki yükselişler veya düşüşler de takip edilebilecek. Bunun üniversitelerimizde tıp eğitimi kalitesinin artmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. 

T PUANI’NA GÖRE TEMEL TIP PUANI

1- Hacettepe Üniversitesi

2- İstanbul Üniversitesi

3- Ege Üniversitesi

4- Marmara Üniversitesi

5- Gazi Üniversitesi

K PUANI’NA GÖRE KLİNİK BİLİMLER

1- Hacettepe Üniversitesi

2- İstanbul Üniversitesi

3- Ege Üniversitesi

4- Marmara Üniversitesi

5- Ankara Üniversitesi

 

Yazarın Tüm Yazıları