Saha Tecrübesi olanlara öncelik

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’ı bir sivil toplum kuruluşunda tanıdım. O  zamanlar Türk Hava Yolları (THY) Akademi ve THY Eğitim Başkanlığı yapıyordu. Hem akademik  dünyada olmanın, hem de sahada yer almanın getirdiği tecrübe ile yaratıcı fikirler öne sürüyordu. İki yıl önce Maltepe Üniversitesi Rektörlük koltuğuna oturur oturmaz çalışma arkadaşlarını da sektör tecrübesi olan öğretim üyelerinden seçmeye başladı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Karasar, “Onların öğrencilere farklı bir perspektif kazandırması önemli. Gençlerin sadece kitaptaki bilgileri değil, gerçek hayattaki uygulamaları da öğrenmesini istiyorum” diyor. Eğitim servisimizden Gülseven Özkan’ın ziyaret ettiği Prof. Dr. Karasar 11 bin öğrenciye eğitim veren üniversitenin rektörlüğünü yaparken özel sektörde edindiği tecrübeyi akademiye aktarmak için çaba sarf ettiğini anlatıyor:

 

ÜNİVERSİTEDEKİ UYGULAMALAR ÖNEMLİ

 

THY, çalışma hayatımda eşi bulunmayacak bir tecrübeydi. Bir akademisyen olarak, dünyanın en gözde havayolu şirketinde eğitim yöneticiliği yaptım. Üç yıl boyunca sektörün aradıkları ile üniversitelerin  hayata hazırladığı insan kaynağı arasında beklentilerin karşılanması açısından önemli farklar olduğunu gördüm. Görevim boyunca “fark yaratarak”, üniversitem için hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyorum. Özel sektörün bana vizyon belirleme, ölçülebilir hedef koyma ve hesap verme noktalarında çok katkısı oldu. Üniversite sınırları dışına çıkmamış bir akademisyenle aramdaki farkı şimdi daha iyi görebiliyorum. Yani üniversiteyi bitirmiş, kurumda asistan, doktor, doçent, profesör olmuş bir akademisyenle, reel sektörü deneyimlemiş, çalışma hayatının fırsatlarını, sınırlarını, zorluklarını,  dinamiklerini bilen bir akademisyen arasında fark var. Özel sektör deneyimim üniversitedeki istihdam süreçlerine de yansıdı. Üniversitemde istihdam süreçlerinde öğretim üyelerinin sektör tecrübesinin  olmasına özen gösteriyorum, sektör tecrübesi olan öğretim üyelerini istihdam etmeye çalışıyorum. Onların öğrencilere farklı bir perspektif kazandırmasını, gençlerin gerçek hayattaki uygulamaları da öğrenmesini istiyorum. Kurullarda alınan kararların ekonomik, toplumsal ve sosyal boyutlarını  inceliyor, mukayeseler yapıyor ve ona göre adım atıyorum.

 

Haberin Devamı

MESLEKİ EĞİTİM ÖZENDİRİLMELİ

 

Haberin Devamı

Türkiye’de meslek eğitiminin daha fazla özendirilmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Gelecekte, eğitimde liberal yaklaşımlar daha fazla yer bulacak, üniversiteler kendi öğrencilerini seçebilecek bir konuma gelecek. Bu nedenle küresel çaptaki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Önümüzdeki aylarda üniversite tercih dönemi yaşanacak. Adaylara öncelikle kalplerinin sesini dinlemelerini öneriyorum. Adaylar eğitim almak istedikleri alanda mezunların neler yaptığını, seçtikleri mesleğin dünyada ne durumda olduğunu araştırsınlar. Sonra da tercih edecekleri üniversiteyi mutlaka yerinde inceleyerek, kendilerine sunulacak olanaklarla ilgili bilgi sahibi olsunlar ve akademik kadro ile mutlaka tanışsınlar.

Yazarın Tüm Yazıları