İlk ders zilinde hedef 1 Eylül

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde eğitim editörleriyle buluşan Bakan Selçuk, okulları eylülün ilk haftası açmayı istediklerini söyledi ve ekledi: “Niyetimiz her zaman açmaktan yana ama risk gördüğümüzde de kapatırız. Öğretmenimizi, çocuklarımızı riske sokacaksak bunun adı eğitim olmaz, risk olur.”

Haberin Devamı

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında okulları eylülün ilk haftasında açmak istediklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün de Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde eğitim editörleriyle buluştu. Bakan Selçuk, “Eğitimde telafi başlıyor” programını da anlattığı toplantıda özetle şu mesajları verdi:

AĞUSTOS UYGUN DEĞİL

“Ağustosta okulları açıp eğitim yapmak bizim için uygun değil. Öğretmelerimizin dinlenmesi lazım. Okulların açılışını eylülün başına alalım, biraz daha erken başlayalım diye düşünüyoruz. Biz şunu çok istiyoruz; 5 gün okulumuzu açacağız, mümkünse 1 Eylül’de açacağız. Ama bu koşullar dünyada ve Türkiye’de ne getirir? Biz bunu tam olarak bilmediğimiz için hesabımızı yaza göre de kışa göre de yapıyoruz.

Haberin Devamı

YÜZDE 80 OKULA GELİYOR

Bizim okullarımızda devam çok yüksek. ‘İsteyen çocuk gelebilir, isteyen gelmeyebilir’ diyoruz. En az yüze 80’i geliyor çocukların. Sınıflar çok kalabalık oluyor ve mesafeyi ayarlamakta zorlanıyoruz. En çok ilkokullar rağbet ediyor. Arkasından ortaokul ve lise geliyor.

İlk ders zilinde hedef 1 Eylül

2 TEMMUZ’DA OKULLAR KAPANIYOR

Pazartesiden itibaren eğitimi ağırlıklı olarak sosyal, duygusal, fiziksel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle zenginleştirmeye çalışacağız. Yüz yüze eğitim başladı, ancak öğrencilerin okula gelmelerinde zorunluluk yok. Devamsızlık yoksa çocuklar niye okula geliyorlar? Konular büyük ölçüde tamamlanmış vaziyette. İlkokulda 2’nci sınıfa geçecek çocukların okumasıyla ilgili bir problem yok, yazmada sıkıntı yaşıyorlar. Öğretmenler yüz yüze eğitimde bu konuya ağırlık verecek. 2 Temmuz’da akademik takvim sona eriyor.

BİR SAAT BİLE AÇSAK DEĞER

Diyorlar ki kalmış ‘Bir ay niye açıyorsunuz?’ ‘1 saat kalmış’ deyin, 1 saat açalım. Çocukların gözünü, öğretmenlerin heyecanını görmelisiniz. Bir öğretmenimiz koşarak geliyor ve teşekkür ediyor. Çocukların heyecanını, neleri özlediklerini, gökyüzünü yeni görmüş gibi nasıl heyecanlandıklarını anlamak lazım. Hiçbir şekilde okulu görmeyen, okulun içindeki atmosferi yaşamayan insanların bunu anlaması çok zor. 1 saat bile olsa değer.

Haberin Devamı

İlk ders zilinde hedef 1 Eylül

ÖĞRETMENLER ÇOK YORULDU

Salgın süresince öğretmenlerimiz çok yoruldu. ‘Öğretmenlerimiz  yatıyor’ diyenler var, 6-7 saat ekranın karşısında ders anlatıp o yorgunluktan sonra yatabiliyorlarsa yatıyorlar. Bu yorgunluklarının görülmemesi bazen onları çok üzüyor. Okullardaki bu süreci sosyal, duygusal konularla geçiriyoruz. Onlar için doğa yürüyüşü, yüzme ve dalış kursu gibi programlar hazırladık.”

MEZUNİYET TÖRENLERİ YAPILABİLİR 

Bakan Selçuk, bu sene mezuniyet törenlerinin yapılması için niyetli olduklarını söyledi: “Bu yıl mezuniyet törenlerinin yapılması için ön değerlendirme yapıldı, koşulların olumlu gitmesi konusunda izlenim var. Resmi karar almadım ama prensip olarak törenleri yapma niyetimiz var.”

Haberin Devamı

AÇIK HAVA OKULLARI

Selçuk, yeni projeleri de şu sözlerle açıkladı: “Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun şekilde çalıştığı bölgelerde, UNICEF işbirliğiyle açık hava okulları oluşturulacak. Sosyo-ekonomik olarak en düşük 110 ilçedeki 2.5 milyon öğrenciye daha farklı destek verilecek. Kaynakları sınırlı, uzaktan eğitime erişimde sorun yaşamış 1001 köy okulunun öğrenci ve öğretmenlerine özel destekler sunulacak. 15 bin mahallede, 15 bin okul halk eğitim merkezi haline getirilecek.” 

Yazarın Tüm Yazıları