Kelebek Doktoru’nun renkli masal kitabı

Hudutsuz internet okyanusu, envaiçeşit ilginçliğe ev sahipliği yaparken, bu hafta oltamıza Süleyman Ekşioğlu, namıdiğer Kelebek Doktoru takıldı.

Haberin Devamı

Kelebeklerin renkli ve etkileyici dünyasını araştıran Ekşioğlu, onları fotoğraflıyor ve takipçileriyle paylaşıyor. O, bir kelebeği, üzerinde geceden kalma su damlacıklarıyla fotoğraflamak için sabahın ilk ışıklarıyla araziye çıkan biri. Paylaşımlarıyla hem yetişkinlere, hem de çocuklara hitap ediyor. Kimi zaman kelebek dünyasının Marilyn Monroe’sunu, sarı ve turuncu renkleri ile göz kamaştıran ‘Süslü Damone’yi anlatıyor, kimi zaman en nazlı kelebek diye tabir ettiği ‘Küçük Zıpzıp Perisi’nin hikâyesini.
Çocukluğumuzdan getirdiğimiz bazı yalan yanlış bilgiler var. Örneğin, “Kelebekler bir gün yaşar. Dokunursan, yakalarsan tozu dökülür ve uçamaz.” Kelebek Doktoru, paylaşımlarıyla bu iki konuya ve bazı bilinmeyenlere de ışık tutuyor:
“Türkiye’de 400’e yakın kelebek türü bulunuyor. Kelebek kaçakçılığı ülkemizde ciddi bir sorun. Bu sebeple kelebekleri nerede gördüğümüzü her ortamda paylaşamıyoruz. Kelebekler dokununca uçma özelliğini kaybedebilir. Bazı tutma teknikleri var ama canlıları uzaktan sevmek en doğrusu. Arazide yürürken harika çiçeklerle kaplı bir yer gördünüz diyelim, işte size mükemmel bir kelebek noktası. Kelebeklerin ömürleri sanıldığı gibi bir gün değildir ve pupadan çıktıktan sonra, zaman geçtikçe yıpranırlar.”

Kelebek Doktoru’nun renkli masal kitabı

UZAYLILARI UZAKTA ARAMAYIN

Haberin Devamı

Ekşioğlu, Çitlembik Kelebeği’nin fotoğrafını ise şu notla paylaşmış:
“Eğer Türkiye’deki kelebeklerin uzaylı olanı hangisi derseniz benim cevabım Çitlembik Kelebeği (Libythea celtis) olur. Ülkemizin en özgün ve tanınması kolay türlerinden biridir. Kanatlarındaki yırtık görüntü yaşlandığı için değil, türünün karakteristik özelliğidir. Ama bence en önemli ve farklı özelliği, öne doğru uzamış ve burun gibi gözüken dudak dokunacıdır. Uzaylıları uzaklarda aramayalım, bence çok yakınımızdalar ne dersiniz?”
Kelebek Doktoru, Instagram hesabında, Photoshop’la yapıldığını düşündüren bir kareyi de paylaşmış. Fotoğrafta, Ahmet Baytaş tarafından hazırlanan ve Ekşioğlu’nun da katkıda bulunduğu ‘Türkiye’nin Kelebekleri’ kitabının üzerine konan kelebekler yer alıyor. Ekşioğlu, kelebeklerin kitaba neden bu kadar rağbet gösterdiğini ise şöyle açıklanmış:
“Tüm gün yanımdaki insanlara kelebekleri anlatmak için kitabı elimde taşımam gerekti. Hava çok sıcaktı ve bu sırada elimdeki ter kitabın üzerine bulaştı. Erkek kelebekler kendilerini çiftleşmeye hazırlamak için bolca minerale ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını en çok, etraftaki çamurlu alanlardan karşılarlar. İşte kitabımın üzerine bulaşmış olan terdeki tuz mineralleri de erkek kelebeklerin karşı koyamayacağı bir ziyafet oldu.

Kelebek Doktoru’nun renkli masal kitabı

NEŞELİ VE ÖĞRETİCİ

Haberin Devamı

Ekşioğlu’nun Instagram hesabı, renkli, neşeli, büyülü ve öğretici bir masal kitabı gibi. Bir yandan kelebekleri tanıtırken, değerler eğitimini de ihmal etmiyor. Kelebek Doktoru, Esmer Zıpzıplar ailesinden Cüce Zıpzıp’ı şu sözlerle anlatmış:
“Güzel olmak için illa gösterişli renklere mi sahip olmak gerekir? Bence değil. Ülkemizde 5 türü ile temsil edilen Esmer Zıpzıplar ailesi, genel olarak koyu kahverengi gövde renkleri üzerindeki silik beyaz benekleri ile birbirlerinden ayırt edilmesi son derece zor kelebeklerdir. Cüce Zıpzıp (Gegenes pumilio) bu ailenin en küçük kelebeklerinden.”
Haydi hep birlikte bu sihirli masal kitabını kitabevinde hak ettiği yere, çok satanlar bölümüne koyalım. Sadece bir tırnak büyüklüğündeki Mavi Osiris’i, çiçek özleriyle karnını doyururken objektiflere yakalanan kelebeği daha çok kişi görsün, çocuklar güve ve kelebeğin nasıl ayırt edileceğini öğrenmeden büyümesin.

Haberin Devamı

ANKARA’YI YERİNDE ÇİZİP PAYLAŞANLAR

Urban Sketchers Ankara (USk Ankara), hafta sonu Cinnah 19’daki Mimarlar Derneği’nde buluştu. USk Ankara, amatör ve profesyonel çizerlerin, çizmeyi sevenlerin bir araya gelip kent yaşamından anları kâğıda döktüğü küresel sanat ağı Urban Sketchers’ın bir parçası. urbansketchersankara.wordpress.com internet sitesinden ve @uskankara Instagram hesabından inceleyebileceğiniz oluşum, Ankara’nın farklı noktalarında buluşuyor. “Ankara’yı yerinde çizip paylaşıyoruz! #uskankara” diyen çizerler, 1 Aralık 2018’de başladıkları yolculukta, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kuğulu Park, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, CerModern, MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Hamamönü gibi pek çok durağa uğramış. Çizimlerde Ankara simidi de, tavşan kanı çay da, kentin üçüncü dalga kahvecileri de unutulmamış. Herkese açık olan etkinliklere katılmak isterseniz, çizim malzemelerinizi yanınıza almayı unutmayın.

Kelebek Doktoru’nun renkli masal kitabı

Yazarın Tüm Yazıları