Nur Hande Başpınar

Misafirlik bitti özgürlüğe uçtu

9 Haziran 2020
Emin Yoğurtcuoğlu, namıdiğer @birddetectiveTR geçtiğimiz günlerde hasta halde bulduğu kukumavı Twitter hesabından takipçileriyle paylaştı.

“Şunlara uğursuz diyen var hâlâ bu devirde. Bu hasta kukumavı umuyoruz ki bir an önce iyileştirip yaşadığı doğasına geri bırakalım. Yarın röntgen çektireceğiz. Umarım kötü bir şeyi yoktur” diyen Yoğurtcuoğlu, kukumavın iyileşip evine dönme hikâyesini günbegün sosyal medyada anlattı. Ayakları tutmayan ve uçamayan kukumavı iyileşene kadar misafir eden @birddetectiveTR, paylaşımlarında şunları söyledi:



İKRAMIMI KABUL EDİYOR

“Bizden ilk başlarda aşırı çekiniyordu. Eşler birbirini severken, gagalarını dokunduruyor ve birbirlerine masaj hareketleri yapıyor doğada. Ondan çok büyük olduğum için benden çekiniyordu ama dost olduğuma bu şekilde ikna ettim. Başlarda şırıngayla beslerken şimdi tavuk ikramımı hemen kabul ediyor. Başlarda hiç uçamıyorken günler sonra uçmayı başardı. Ayaklarını da kullanmaya başladı.”
Röntgen ve kan tahlili sonuçları temiz çıkan kukumavın iyileşmesinin ardından gitmek istediğini, tutsaklığı anlamlandıramadığını belirten Yoğurtcuoğlu, şunları söyledi:

Yazının Devamını Oku

La bize her yer Angara

2 Haziran 2020
Geçtiğimiz hafta sosyal medyaya, Amsterdam’daki 06 plakalı beyaz Şahin damga vurdu.

TOFAŞ aşığı üçlü, @tofask_amsterdam Instagram hesabından takipçileriyle buluşuyor.@izakyol’un, “Başkası dese inanmazdım: Amsterdam’da biraz önce 06 plakalı bir beyaz Şahin trafikte tam önüme düştü. Bir an gözlerime inanamadım, alelacele fotoğraflarını da çektim” notuyla paylaştığı kareler şaşkınlık yarattı. “15 sene kadar önce Almanya’da otobanda epey eski bir Kartal görmüştüm. O zaman kimse inanmadı bana, ‘Yanlış görmüşsündür, Kartal’ın burada ne işi var?’ dedilerdi. Allah’tan şimdi sağlam kanıtlarım var” diyen @izakyol’un paylaşımının ardından, Amsterdam’da bir TofAşk Kulübü olduğu, kentte ikisi Türk plakalı, biri Hollanda’da trafik tescili yapılmış üç Şahin bulunduğu ortaya çıktı.
Paylaşıma çok sayıda yorum geldi. Sosyal medya sakinlerinin bir kısmı “O arabayı oraya nasıl götürmüş? Yolda ne kadar yakmış?” diye sorarken, aracın tamirinde yaşanacak parça sıkıntısına nasıl çözüm bulunacağı da merak konusu oldu. İşte yorumlardan bazıları:



PARÇA SIKINTISI YAŞAR

@ekomini_sa Hocam bu resim yayılır ise Şahin ikinci el fiyatlarına +10.000 koyarlar. Buradan Hollanda’ya tek depoda gitti diye de ilan açarlar.

Yazının Devamını Oku

Mesut ol Mesude

19 Mayıs 2020
Sizinle bu hafta, Ankara’da yaşayan Mesude’nin filmlere konu olabilecek türden hikâyesini paylaşmak istiyorum.

 

Mesude’den, Başkent’in sokak hâllerini takipçileriyle paylaşan @everyday_ankara’nın tweet’leriyle haberdar oldum. Mesude, @everyday_ankara’nın halası. 1974’te, Kayseri’nin Bünyan ilçesinde doğmuş. Şimdiye dek bir kez gitsem de, uzun yıllar kafa kâğıdımın ‘nüfusa kayıtlı olduğu ilçe’ kısmında ‘Bünyan’ yazması hasebiyle hemşehrim.
Şu an Mamak-Hüseyingazi’de yaşayan, nevi şahsına münhasır Mesude’nin renkli özelliklerinden biri, durup dururken, 1993 yılında yaşadığı bir cenazede yediği yemekten, 2001 yılında kuzeninin düğününde kimin ne giydiğine kadar her şeyi hatırlaması. “Babaannem hamile iken karnını sandığa vurduğunu, Mesude’nin bu nedenle zihinsel engelli olduğunu söylüyor. Yine babaannemin anlattığına göre 70’lerin sonunda 3 farklı doktora muayene olmuş, doktorlar beynin gelişmediğini söylemiş” diyor @everyday_ankara.

Köyde yaşadıkları dönemde sabahtan akşama kadar damda gelen geçeni izler, saatlerce kasetçalarından türkü dinler, dans edermiş Mesude. Yüzük, küpe, kolye delisiymiş o zamanlar. Yine öyleymiş ancak eskisi kadar abartmıyormuş. Takıp takıştırma konusunda Barış Manço’ya benzetirlermiş eskiden...

500 FOTOĞRAFLIK ALBÜM

Daha önce köyde neşeyle yaşayan Mesude, Ankara’ya geldikten sonra durulmuş. Sabahtan akşama kadar evde oturmak, onun bir anlamda yaşam enerjisini söndürmüş. Bu dönemde yeni bir alışkanlık edinen Mesude, vesikalık fotoğraf toplamaya başlamış. Ziyarete gelenlerin, komşuların, eş dostun, akrabaların vesikalık fotoğraf vermesiyle geçen dokuz senenin ardından, Mesude’nin 500’e yakın vesikalıktan oluşan bir fotoğraf albümü olmuş.

Yazının Devamını Oku

Ankara’yı avucumun içi gibi bilirim

12 Mayıs 2020
Malum, en çok İstanbul’a dönüşü sevilen, sıkıcı ve gri bulunan, denizi yok diye hor görülen Ankara’da, şehrimize hasret kaldık.



Normal hayatımızdaki basit anlardan aniden öyle uzaklaştık ki, bazen aklıma şehirdeki sevdiğim yerler düşüyor. Canım Ankara Kalesi’ndeki dükkânları gezmeyi çekiyor. Oğlumu Ahlatlıbel’e, Gölbaşı’na, Kuğulupark’a götürmek, ailemle birlikte Altınköy’de kahvaltı yapmak istiyorum. Evde olsak da aynı, hatta belki daha fazla gündelik telaş içindeyken sanki beynimde bir dolap kapağı açılıyor ve mekânlar, anılar yere saçılıyor...



Hâl böyleyken bir sosyal medya hesabı keşfettim. Ankara Yapılacaklar Listesi, namıdiğer @Yapilacaklar06. Instagram ve Twitter’dan takip edebileceğiniz hesap, yukarıda bahsettiğim mekân ve anı dolaplarının kapağını açıyor. Kentin renklerini kentliye hatırlatıyor, bilmeyenlere tanıtıyor. İşte, Vizontele filminden hatırladığımız “Ankara’yı diyorum, avucumun içi gibi bilirim” repliğiyle sosyal medyada arzıendam eden @Yapilacaklar06’nın listesinden bazı maddeler:

Yazının Devamını Oku

Maskeli dolmuş galaksi yolcusu

28 Nisan 2020
Birçok kişi hatırlayacaktır. Ankara’da bir dolmuş şoförü, yaklaşık bir ay önce koronavirüse dikkat çekmek amacıyla dolmuşuna maske takmıştı. O dolmuş, dijital kolaj çalışmalarıyla sosyal medyada arzıendam eden @effectifu’nun elinde galaksi yolculuğuna çıktı.

@effectifu çalışmasını Led Zeppelin’in ‘Stairway to Heaven’ şarkısına göndermede bulunarak, “Stairway to Ulus... photo: @yekbaskan” notuyla paylaştı. Alternatif Ankara hayatının izini süren @lavarlaa’nın da Instagram hesabında yer verdiği tasarıma şu yorumlar geldi:
@lyl.glr Yakında vizyonda.
@gokhanbulut85 Led Zeppelin&Ulus/Telsizler.
@gzm_by Tabi ki Ege dolmuşu.
@i.syluu İstikrarlı hayat hakikattir.
@aucengz Jimmy Page sürüyor sanırım dolmuşu.

Yazının Devamını Oku

Ankara hasreti kentliyi sardı

22 Nisan 2020
Tık Sokağı’nda bu hafta özlem var. Kentli, sokaklarda avare avare dolaşmayı, bir tanıdığına rastlamayı, Cebeci’den Kızılay’a yürümeyi, yokuşları, hatta akşamları mavili, morlu ışıklarını yakan dolmuşları bile özlüyor.

İşte ‘evde kal’an kentlinin kaleminden, Ankara hasreti tweet’leri:
@ankaramesken Ankara’da son kez dışarıda sevdiğimiz insanlarla bir şeyler yaptık ve bunun hiç farkında değildik.
@bozpek Karantina öncesine dair en çok özlediğim şey, akşamüstü Ayrancı sokaklarında avare avare dolaşırken bir tanıdığa rastlamak. İnsan bir tanıdığa rastlamayı da özlüyormuş demek.
@eydacos Ankara’da, ortalama bir nisan ayında hava asla bugünkü kadar güneşli ve pamuk gibi yumuşacık olmuyor. Gözlerim dolu dolu camdan kafamı uzatıyorum...
@Gl30059510 #koronabittigizaman insanlara çarpa çarpa Kızılay’da yürüyüp dershaneye yetişmeye çalışacağım. Ah Kızılay’ım, benim üzümlü kekim seni o kadar özledim ki.
@ilkos_photos “Tunalı” nasıl acaba? Bi derdi var mı hali keyfi nasıl?

YOKUŞA BİLE ÖZLEM VAR

@zynpnura

Yazının Devamını Oku

Covbusters*

14 Nisan 2020
İçinde bulunduğumuz süreçte sağlık çalışanları çok kıymetli ve özverili bir mücadele veriyor. Ne yapsak, nasıl teşekkür etsek eksik kalır... Mücadelelerinin karşılığı olamaz fakat geçen hafta ufak bir teşekkür olarak sağlık çalışanlarını sayfalarımızda misafir etmeye başlamıştık. Bu hafta da devam ediyoruz. İşte, Ankaralı sağlık çalışanlarının zorlu mücadelesinden umut dolu kareler ve satırlar:

*Koronavirüs avcıları

@drmucahitkaya Plastik Cerrahi ekibi pandemi polikliniğinde, korunmak önemli :) #evdekaltürkiye #pandemi #plastikcerrahiankara

@semraaart Evde kal Türkiye.

Yazının Devamını Oku

#BirlikteBaşaracağız

7 Nisan 2020
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan bir çağrıda bulundu.

“Kıymetli evlatlarım, Bu süreçte evde sıkılmadan vakit geçirmeniz ve kendinizi daha çok geliştirmeniz için yanınızda olacağız” diyen @mansuryavas06, “Peki sizce neler yapabiliriz” diye sordu. @mansuryavas06, saat 04.55’te yaptığı paylaşımda, “Bunu en iyi siz bilirsiniz diye düşündük. Belirteceğiniz fikirler, Başkent Mobil uygulamamızda anket olarak sunulacaktır” derken, paylaşıma fikirden çok övgü geldi. İşte Başkentlilerin sevgi dolu yorumlarından bazıları:
@yurtsuzakinci Başkanım Spotify’dan müzik listesi paylaşırsanız sizinle ortak şarkılar dinleme zevkine erişiriz.
@amonhutep69 Sabahın saat 5’i olmuş Başkan ne yapabiliriz diye vatandaşına soruyor Allah başımızdan eksik etmesin sizi sağlık ve sıhhatinizi istiyoruz başkan.
@pickleylul Başkanım uyumadınız bizi mi düşündünüz? Keşke size sarılabilsem...
@Alev_rheyma Hitabın güzelliğine bakın, ’kıymetli evlatlarım.’


Yazının Devamını Oku