Yurtdışı borçlanması yapmalısınız

Soru: 1999-2001 yıllarında Amerika’da üniversiteden mezun olduktan sonra çalıştım. Elimde belge olarak 401 K ve orada çalıştığıma dair 2000 yılında yazılmış bir belge ve 1999 yılına ait maaş bordrom bulunmakta. Amerika’da çalıştığım yılları transfer edebilmek için hangi departmanla iletişime geçebilirim? Ersa Ö.

Haberin Devamı

Cevap: Yurtdışında çalışan Türk vatandaşların yurtdışında geçen hizmetlerini Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesi için borçlanabilirler. Bunu için de öncelikle yurt dışı sürelerini borçlanma talep dilekçesi dolduracaksınız ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuracaksınız.

58 YAŞINDA PRİM İADESİ ALABİLİRSİNİZ

Soru: Eşim 2015 yılında işe girdi, toplamda 550 prim günü var. 2017 de bir trafik kazası sonucu iki ayağı kırıldı. Devlet hastanesi yüzde 10’luk engelli raporu verdi. Biriken 550 gün primi alabilir miyiz? Murat T.

Cevap: Yaşı doldurmasına rağmen prim gün sayısı ve çalışma yılı nedeniyle emekli olamayıp maaş alamayanlar ödedikleri primleri toplu olarak alabilir. Ancak bu haktan yararlanabilmek için eşinizin 58 yaşını doldurması gerekiyor.

Haberin Devamı

STAJ EMEKLİLİKTE HESABA KATILMAZ

Soru: İlk işe giriş tarihim 1.10.1994 (Staj amaçlı-SGK’da bu tarih gözüküyor) uzun vade de sigorta yatmaya başlayan tarih de 4.5.1998. Emeklilik için hangi tarih baz alınır? Bir de pandemi sonrası iş yeri ile yapmış olduğum anlaşma gereği haftalık çalışma sürem azalsa ve buna bağlı maaşımda düşüş olsa daha sonraki tazminat hakedişim hangi tutardan hesaplanır? Çetin K.

Cevap: Staj süreleri emeklilikten sayılmıyor. Emeklilik priminin ilk yattığı tarih yani 1998 yılından itibaren emekliliğiniz hesaplanacak. Haftalık çalışma sürenize bağlı olarak maaşınızda düşüş olursa bu kıdem tazminatını etkiler, son aldığınız brüt maaşınız üzerinden tazminat alabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA TAZMİNATTA SAYILMIYOR

Soru: Bir firmada hafta içi tam zamanlı çalışıyor, hafta sonu yasaklar sebebiyle çalışmıyor, sadece hafta sonu için kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyorum. Çalıştığım gün kadarıyla aylık brüt ücretim 2800 lira, hafta sonuna istinaden yatan ek ödenek 700 lira. Martta askerlik sebebiyle istifa edeceğim, bu durumda kıdem tazminatım nasıl ödenir? Mert D.

Cevap: İş kanununa göre kesin bir netlik olmasa da kısa çalışma süresinin kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmayacağı yönünde ortak bir görüş var. Bu çerçevede kıdem tazminatınız aylık brüt ücretiniz üzerinden ödenecektir, kısa çalışma ödeneği hesaba katılmayacaktır.

Haberin Devamı

BAĞ-KUR'DA PRİM GÜN SAYISI ARTAR

Soru: 11.12.2011 sigorta giriş tarihim. Özel sektör çalışanıyım. 1987 doğumluyum, sigorta primlerim yüksek tutardan yatıyor. Şuan 3200 gün primim var. Özel sektörden ayrılıp çiftlik kurmak istiyorum, kalan günlerimi Bağ-Kur’lu olarak ödersem emekli maaşım düşer mi? Osman G.

Cevap: 7200 gün prim ödeyip, 60 yaşında emekli olacaksınız. Bağ-Kur’lu olursanız ki, kendi işinizi kurarsanız mecburen Bağ-Kur’lu olacaksınız, 9000 gün prim ödeyip, 60 yaşında emekli olacaksınız. Ayrıca Bağ-Kur’luların emekli maaşları ile 4/A’lı çalışanların maaşları farklı olur.

ÇOCUK SAYISI EMEKLİLİĞİ ETKİLEMEZ

Soru: Asgari ücretli çalışanım. Emeklilik verirken çocuk sayısı emekliliğe katkı yapar mı, emekli maaşını etkiler mi? Ali E.

Haberin Devamı

Cevap: Kadın çalışanlar doğum borçlanması ve erkek çalışanlar askerlik borçlanması yaparak emeklilik için prim gün sayısını artırabilirler. Bunun dışında çocuk sayısı emekliliği ve emekli maaşını etkilemez.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları