Hayat sigortasında her şey değişti, sigortalıya borç verilecek

Hayat sigortaları, özellikle de banka kredileri ile birlikte yapılan hayat sigortaları, yılların tartışma konusudur. Banka ile ya da sigorta şirketi ile anlaşmazlığa düşen tüketici soluğu mahkemelerde alır. Mahkemeler de farklı farklı kararlara hükmeder; kiminde tüketiciyi, kiminde de banka veya sigorta şirketini haklı bulur.

Haberin Devamı

Geçenlerde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), hayat sigortalarında köklü değişikliğe gitti ve sigortanın genel şartlarını yeniden belirleyip, yayınladı. En son 2002 yılında hayat sigortalarının kapsamı ve şartlarının belirlendiğini ve geçen 20 yılda da birçok şeyin değiştiğini hesaba katacak olursak; hayat sigortalarında ciddi revizyona ihtiyaç vardı.
Peki, neler değişti?

Sigortanın kapsamından sigorta şirketleri ve bankaların kimlere, nasıl sigorta yapacağına, sigortanın hangi riskleri kapsadığından primlerin nasıl ödeneceğine, tüketicilerin sigortadan nasıl cayabileceğine kadar; hayat sigortalarının şartları baştan sona değişti. Yeni düzenleme de 1 Haziran itibariyle uygulamaya girdi. Değişiklerin tamamını değil ama bazılarını madde madde paylaşayım.

15 GÜN İÇİNDE İPTAL EDİLECEK

Vefat ve sakatlık teminatlı, yaşam teminatlı, birikim amaçlı hayat sigortaları yapılabilecek.
Sigorta yapılırken tüketici, hayat sigortasından cayabileceği konusunda bilgilendirilecek ve tüketici 15 gün içinde sigortasını iptal ettirebilecek.

Hayat sigortalarında poliçede belirtilmek suretiyle sigorta bedeli ve primler artırılıp, azaltılabilecek. Ayrıca sigorta süresince sigortalının talebi halinde primler ve sigorta bedeli değiştirilebilecek.
Tüketici, en az bir yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan hayat sigortası sözleşmesini istediği zaman sonlandırabilecek.

Haberin Devamı

Hayat sigortalarında en önemli değişikliklerden biri ödünç para verilecek olması. Uygulamaya giren yeni şartlara göre, en az bir yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan sigorta sözleşmelerinde, sigortalının talep etmesi halinde sigorta şirketi borç para vermek zorunda. Borcun nasıl ödeneceği ise sigortalı ile sigorta şirketi arasında belirlenecek. Borç, faizi ile birlikte geri alınacaksa; faizler, vadelerinde ödendiği sürece sigorta sözleşmesi yürürlükte kalacak. Faizler vadelerinde ödenmeyecek olursa, sigorta şirketi, borcun faiz ve masraflarıyla 3 ay içinde ödemesini talep edecek. Borç ödenmezse sigortalı, hayat sigortasından ayrılmış sayılacak ve bu durumda sigorta şirketi alacağını faiz ve masraflarıyla birlikte tahsil edecek, kalan miktar tüketiciye iade edilecek.

İNTİHAR KAPSAM DIŞI

En az bir yıldan beri yürürlükte bulunan ve bir yıllık primi ödenmiş olan poliçelerde tüketici prim ödemeye devam etmezse, sigorta şirketi hayat sözleşmesini iptal edemeyecek. Bu durumda poliçe, prim ödenmesinden muaf sigortaya dönüşecek.

Hayat poliçesi düzenlenirken, sigorta şirketi, sigortalının başta sağlık durumu olmak üzere sigortaya konu olabilecek sorular sorabilecek, hatta soru listesi hazırlayabilecek. Tüketici ise yanlış bilgilendirme ya da yanıltıcı bilgilendirme yapamayacak. Yanlış bilgilendirme yapıldığının tespiti halinde sigorta şirketi, sigortayı iptal edebilecek ya da fazla prim isteyebilecek.

Hayat sigortası yaptıran tüketici, intihar veya intihara teşebbüs sonucunda vefat ederse hayat sigortasından tazminat ödenmeyecek. Ancak poliçe üç yıldan beri devam ediyorsa ve üç yıl sonrasında sigortalı intihar ederse sigorta şirketi sigorta bedelini yakınlarına ödeyecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları