Emeklilikte yetim aylığı kesilir

Soru: SGK emeklisi olan annemden yetim aylığı almaktayım. 3-4 yıl sonra isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’dan emekli olacağım. Emekli olduğum zaman annemden yetim aylığımı almaya devam edebilir miyim? Ebru G.

Haberin Devamı

Cevap: İsteğe bağlı sigortalılık için prim öderken annenizden yetim aylığı almaya devam edebilirsiniz. Ancak emekli olduğunuzdan annenizden aldığınız yetim aylığı kesilecektir.

GERİYE DÖNÜK PRİM ÖDENMEZ

Soru: 1998 yılında 4/B’li olarak annemin sigorta girişi yapılmış ve 10 ay boyunca düzenli ödemesi yapılmış. Geçmişe yönelik ödeme yapılarak emekli olması mümkün müdür? Tuğba K.

Cevap: Geriye dönük toplam prim ödeyerek, emekli olma diye bir durum söz konusu değil. Emekli olamadığınız için ya primlerinizi iade alacaksınız ya da sigortalı olarak çalışıp, prim gün sayınızı ve çalışma yılınızı dolduracaksınız.

SİGORTA STATÜNÜZÜ DEĞİŞTİRMEYİN

Soru: 4/a’lı çalışanım. Kalan 950 günümü 4/a yerine 4/b’den asgari olarak ödersem, emekli maaşım 4/a’daki asgari ödemeye göre değişir mi? İlk 3300 gün primlerim yüksekten ödenmiş. Neyi tavsiye edersiniz? 52 yaş 5525 güne tabiyim, şu an 48 yaşındayım. Mustafa K.

Haberin Devamı

Cevap: Prim gün sayınız yetse bile 52 yaşını bekleyeceksiniz. Dört yıl daha çalışmanız gerekecek. 4/a’lı olarak çalışırsanız emekliliğiniz daha avantajlı olur, eğer 4/b’ye geçerseniz tavandan prim yatırmanız gerekecektir. Sigorta statünüzü değiştirmemeniz daha doğru olur.

MAAŞINA ETKİSİ OLMAZ

Soru: 21 yıllık çalışanım. Prim gün sayım fazlası ile mevcut, 25 yıllık sistemde kalma sürem nisanda doluyor. Emeklilik için 56 yaşı bekleyeceğim. Geçen şubat ayında çalışmaya başladım. Asgari ücretten maaş ödeniyor. Geçmişte yüksek maaş alıyordum. Emekli olduğumda emekli maaşım bir yıldır ödenen düşük prim etki edecek mi? Sedat G.

Cevap: Emekli maaşı ortalama aylık kazancın, prim gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucu belirleniyor ve enflasyon, büyüme hızı gibi birçok etken de hesaba katılıyor. Çalıştığınız 21 yıllık dönemde primleriniz yüksekten yattığı için son dönemdeki düşük primlerinizin emekli maaşınıza etkisi yüksek olmaz.

İŞYERİNDEN TAZMİNAT ALAMAZSINIZ

Soru: 1979 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 2001 ve 500 gün prim günüm var. SGK işe giriş tarihim 2002 ve 6.200 gün prim günüm var. 7000 günden yararlanarak işyerinden tazminat alabilir miyim? Servet G.

Haberin Devamı

Cevap: İlk kez sigortalı olduğu tarihin, 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alabilirler. Bu durumda işe giriş tarihiniz 1999’dan önce olduğu için işyerinden tazminat alamazsınız.

ÇALIŞMA YILINIZ EKSİK

Soru: 2004 yılında kamuya engelli kamu işçisi olarak başladığım. Bugün itibari ile 5400 günüm var, raporum yüzde 55. Ne zaman emekli hakkı kazanırım? Abraham T.

Cevap: Engellilik ve işe giriş tarihinize göre 20 yıl çalışıp, 4400 prim gün ödemeniz halinde emekli olabiliyorsunuz. Prim gün sayınız dolmuş ancak çalışma yılınız eksik. Buna göre 3 yıl daha çalışıp, 2024 yılında emekli olabileceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları