Emekli aylığınız kesilmez

Soru: SGK emeklisiyim ve 2.021 TL emekli maaşı almaktayım. Bir şirkete ortaklık durumum söz konusu. Bu şirkete çalışan olarak Bağ-Kura veya SGK’ya giriş yapsam, çalışan emekli olarak aylık alacağım ücret azalır mı? Ayten K.

Haberin Devamı

Cevap: Şirket ortağı olacaksınız işçi statüsünde olarak çalışamazsınız, Bağ-Kur statüsünden kaydınızın yapılması lazım. Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerin emekli maaşlarında kesinti yapılmıyor, bu kişiler prim de ödemiyor. Dolayısıyla emekli aylığınızda bir düşüş olmaz.

Malulen emekli olabilirsiniz

Soru: Babam şeker, tansiyon, kolesterol hastası. Kalp rahatsızlığı var, 4 adet stent takıldı, nefes almakta zorlanıyor, ağır iş yapamıyor. Son yapılan tetkiklerde akciğerlerde kitle olduğu kesin. 1967 doğumlu, ilk işe giriş tarihi 1990. Halen çalışıyor. Toplam gün sayısı, 3606. Babam hangi şartlarda emekli olabilir? Engelli veya malulen emekli olabilir mi? Burak Ç.

Cevap: Çalışanın, sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe hak kazanıyor. Bu durumun da SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor. Malullük aylığından yararlanabilmek için 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. İşçi statüsünde çalışanlar prim gün sayısı 7200 günden az ise 7200 gün üzerinden, eğer 7200 günden fazla ile toplam prim gün sayısı üzerinden malullük aylığı hesaplaması yapılıyor.

Haberin Devamı

18 yaş öncesi sigortalılık maaşı etkiler

Soru: 1961 doğumluyum, 1976-1979 yıllarında Orman İşletme Müdürlüğünde sigortalı olarak çalıştım. 1985’te kamu kurumunda memur olarak çalışmaya başladım. 18 yaşından küçük sigortalı çalışma sürem emekli maaşını etkiler mi? Ahmet A.

Cevap: 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılıkları 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul ediliyor. Ancak 18 yaş öncesi prim gün sayısı emeklilik hesabındaki prim gün sayısına eklenir. Dolayısıyla prim gün sayınız fazla olacağından emekli maaşınıza olumlu yansır.

İade yerine çalışmaya devam edin

Soru: 1972 doğumluyum, SSK giriş tarihim 1989. Ancak prim günüm 1750 gün. Bu durumda emekli olamıyorum, yatan 1750 gün primimi geri alabilir miyim? Eren İ.

Cevap: Primlerinizi iade alabilirsiniz ancak bunun için 58 yaşını beklemek durumundasınız. Yaşınız 49. İşe giriş tarihinize göre 15 yıl çalışıp, 3600 prim ödeyerek yaştan dolayı emekli olabilirsiniz. Dolayısıyla prim iadesi yerine yeniden çalışmaya başlarsanız, emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşında 3 yıllık prim önemli

Soru: İlk işsizlik maaşı bağlandığında 6 ay kadar aldım ve önceki sigorta primi düşük olduğu için düşük aldım. İçerde 4 ay daha işsizlik maaşım var. 18 Mart’ta, son çalışmaya başladığım işyerinde 672 gün sigortam var. Olası işten çıkarılma durumunda işsizlik maaşı alabilecek miyim? Ebru M.

Cevap: İşsizlik maaşı alabileceksiniz. Son üç yıl üzerinden hesap yapılıyor. İşveren tarafından işten çıkarılmadan önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün prim ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı ödeniyor.

Haberin Devamı

Engelli ikramiye alamayacak

Soru: Engellilere bayram ikramiyesi verilecek mi? Fatma K.

Cevap: SGK’dan, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Eğer emekliyseniz, ikramiye alacaksınız ancak emekli değilseniz ikramiye alamayacaksınız. Engellilerin bayram ikramiyesi alabilmeleri için bazı engelli dernekleri girişimlerde bulunuyor ama bu konuda yeni bir gelişme yok.

Yazarın Tüm Yazıları