Babanızdan yetim aylığı alamazsınız

Soru: Emekli sandığından emekli olan bekar öğretmenim. Babam Bağ-Kurluydu 1994’te vefat etti, annem 2009’a kadar onun maaşını aldı. Annem öldüğünde babamın maaşını alabilir miyim? Leyla Ö.

Haberin Devamı

Cevap: Emekli olduğunuz, geliriniz olduğu için ve SSK ya da Bağ-Kurlu olanların çocuklarına yetim aylığı bağlanmadığı için maaş alamazsınız. Yani ölen babanızdan maaş alamazsınız. Ancak siz SSK ya da Bağ-Kurlu olsaydınız ve babanız emekli sandığı emeklisi olsaydı maaş alabilirdiniz.

SİGORTA DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMAZSINIZ

Soru: Yaşım 42, SGK girişim 7.2.2000. Bu tarihten itibaren 10.5 sene 4/a’dan primlerim ödendi. Şubat 2015’ten itibaren halen isteğe bağlı Bağ-Kur ödemekteyim.7000 iş gününden emekli olacağımı biliyorum.1260 gün daha ödemeliymişim. 4/a’lı olarak ödesem emekli olduğumda daha avantajlı olur muyum? Yoksa ara verip yasa çıktığında toplu para SGK’ya yatırsam daha mı avantajlı olur? Gamze A.

Cevap: Halen isteğe bağlı sigortalısınız. 4/a’lı olabilmeniz için bu statüde bir işyerinde çalışmaya başlamanız gerekiyor. Kendi isteğiniz ile işçi statüsüne geçemezsiniz. 4/a’lı olarak emekli olmak hem yaş açısından hem de emekli maaşı açısından daha avantajlı ancak bu avantaj, priminizin hangi seviyeden yattığı ile doğru orantılı. Bu konuda bir yasa düzenlemesi yok. Ayrıca SGK’ya toplu para ödeme diye de bir durum söz konusu değil.

Haberin Devamı

TOPLU PRİM ÖDEYEMEZSİNİZ

Soru: Babam 1966 doğumlu, sigorta başlangıcı 1984, sigortalı gün sayısı 3439. Emeklilik için eksik gün sayısı ne kadar? Geçmişe yönelik primleri toplu ya da yapılandırma seklinde ödeyebilir miyiz? Emine E.

Cevap: Babanızın işe giriş tarihi 1999 öncesi olduğu için yaştan dolayı emekli olabilme hakkı var. Ancak bunun için 3600 prim gün sayısını doldurması ve 15 yıl çalışmış olması gerekiyor. Her ne kadar 161 gün eksik olsa da çalışma yılı mevcutta 9,5 yıl. Çalışma yılında eksik var. Geçmişe yönelik toplu prim ödeme şansınız yok. Babanızın çalışmaya devam etmesi ve çalışma yılını doldurması gerekiyor.

1.800 GÜNLE MALULEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 2006 sigorta girişim ve 930 günüm var. Yüzde 80 engelli raporum var. Ne zaman emekli olabilirim. Öğrendim ki, 1.800 günden emekli olabilirmişim. Mihriban G.

Cevap: Yüzde 80 engelli raporunuz olduğu için 15 yıl çalışıp, 3.600 prim gün sayısını tamamladığınızda emekli olabiliyorsunuz. Malulen emeklilik için de 10 yıl çalışıp, 1.800 prim gün ödemeniz halinde emekli olabiliyorsunuz. 2.5 yıldan biraz fazla çalışma gününüz olduğu için malulen emekli olabilmeniz için 7.5 yıl daha çalışmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

VEFAT EDEN ÇOCUKTAN MAAŞ BAĞLANIR

Soru: Rahmetli abimden, eşi emekli maaşı alıyor. Annem, rahmetli babamdan, 2190 TL gibi bir rakam maaş alıyor, farklı bir geliri yok, abimden maaş alma hakkı var mı? Sevin Y.

Cevap: Öncelikle abinizin eşinden ve çocuklarından geriye kalan hisse olması gerekiyor. Annenizin kazancının her türlü gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması gerekiyor ki, annenizin geliri 2825 liradan az. Eğer anneniz bu şartları taşıyorsa 65 yaşın altındaysa maaş bağlanır. 65 yaşın üzerinde ise geri kalan hisseye bakılmadan ölüm aylığı alabilir.

Yazarın Tüm Yazıları