60 yaşında prim iadesi alabilirsiniz

Soru: Babam 5.12.1966 doğumlu. 1988 sigorta girişli, 110 günü var, fakat prim günü olmadığı için emekli olamıyor. Bunun için ne yapabiliriz? Abdülhalik B.

Haberin Devamı

Cevap: Sosyal güvenlik sistemine ödenen primler emekli olmaya ve maaş bağlanmasına yetmiyorsa, yaşlılık toptan ödemesi adı altında primleri iade alabilirsiniz. Bunun için de erkeklerin 60 yaşını doldurmaları gerekiyor. Babanız, 60 yaşına geldiğinde prim iadesi alabilir. Bunun dışında emeklilik için yeniden sigortalı olarak işe başlaması ve prim gün sayısını doldurması gerekiyor.

BORÇLANMA EMEKLİLİK YAŞINI ETKİLEMEZ

Soru: Nisan 1995 SGK girişliyim, 360 gün prim eksiğim bulunuyor, ancak 3 yıl yurtdışında çalıştığım için bunu yurtdışı borçlanma ile kapatabiliyorum. Yurtdışı borçlanma primini ödersem emekli maaşı alabilir miyim, 56 yaşını beklemem mi gerekiyor? Cenk K.

Cevap: 2019 yılında yurtdışı borçlanmanın şartları değişti. Prim ödeme gün sayısı, borçlanma miktarı arttı. 2019 ağustos ayından itibaren emekli olunacak kurum değişti, Bağ-Kur kapsamında emekli olunuyor. Emeklilik için prim gün sayınız eksikse yurtdışı borçlanma fayda sağlar ancak sizin durumunuzda emeklilik yaşını öne çekmez.

Haberin Devamı

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLABİLİRSİNİZ

Soru: 4A’lı olarak çalıştım. Sigorta başlangıcım 5.12.1989, toplam prim gün sayım 3728. Emekli olabilmek için 1647 güne daha ihtiyacım var ama çalışamıyorum. Eksik prim günü olanlarında borçlanarak emekli olabileceği hususunda bir çalışma olduğunu duydum. İsteğe bağlı ödeyerek 4A’lı emekli olmak istiyorum. Ne yapabilirim? Aysun D.

Cevap: Prim gün sayısı eksik olanlar isteğe bağlı sigortalı olup, eksik prim gün sayılarını tamamlayıp, emekli olabilir. Ancak Bağ-Kur üzerinden emekli olabilirsiniz, 4/A’lı olarak emekli olamazsınız. SSK’lı olarak emekli olabilmek için çalışmaya devam etmelisiniz. 

TAZMİNATINIZI ALAMAZSINIZ

Soru: 2.12.1999 SSK girişliyim. 5803 primim var. Aynı iş yerinde 15 yıldan fazladır çalışıyorum. Yeni bir iş buldum, kıdem tazminatımı nasıl alırım? Özkan A.

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alabiliyor. Bu tarihten sonra işe başlayanlar ise 4 bin 500 prim günü, 25 yıl sigortalılık süresini doldurmaları halinde tazminat alabiliyorlar. Her iki durum da size uymuyor, kendi isteğinizde ayrılırsanız tazminat alamazsınız.

Haberin Devamı

İŞVEREN EKSİK PRİMLERİ YATIRMAZ

Soru: Kısa çalışma ödeneği aldığımız zaman bordroda 18 gün eksik diye gösteriliyor. Bu günleri işveren geriye dönük olarak ödeyebilir mi? Nahide K.

Cevap: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanların kısa çalışmada geçen sürelerde sigorta primleri işveren tarafından ödenmiyor. İşverenin geriye dönük ödeme sorumluluğu da bulunmadığı gibi böyle bir uygulama da yok.

Yazarın Tüm Yazıları