3920 gün primle emekli olabilirsiniz

Soru: Yüzde 62 engelli raporum var ve işe giriş tarihim 1.5.2003. Ne zaman emekli olurum? Dilber S.

Haberin Devamı

Cevap: Engelli raporunuza göre ikinci derece engelli sayılıyorsunuz. İlk işe giriş tarihi 2003 olup, yüzde 62 engelli raporu olanlar 17 yıl 8 ay çalışıp, 3920 gün prim ödemeleri halinde emekli olmaya hak kazanıyorlar.

GÜNCELLENMİŞ MAAŞ BAĞLANIR

Soru: Emekli aylığımın bağlanması için prim günümü ve 25 yılı tamamladım, yaşımı bekliyorum. 2019 da işten ayrıldım. Bu tarihten emekli olacağım güne kadar devletin verdiği zamlardan yararlanıyor muyum? Mehmet Ö.

Cevap: Emekli maaşı ortalama aylık kazancın, prim gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucu belirleniyor ve enflasyon, büyüme hızı gibi birçok etken hesaba katılıyor. Geçmiş zamlardan yararlanmaktan çok yapılan hesaplamaya göre emekli olduğunuzda tarihteki güncel maaş bağlanıyor ve geçmiş zamlar da değerlemeye alınıyor.

Haberin Devamı

İADESİ İÇİN 58 YAŞINI BEKLEYECEKSİNİZ

Soru: Eşim 1969 doğumlu, 2012’de sigortalı oldu, sigortadan ayrılıp toplu paramızı alabilir miyiz? Aytekin K.

Cevap: Yaşı doldurmasına rağmen prim gün sayısı ve çalışma yılı nedeniyle emekli olamayıp maaş alamayanlar ödedikleri primleri toplu olarak alabilir. Ancak bu haktan yararlanabilmek için eşinizin 58 yaşını doldurması gerekiyor.

GEÇMİŞ SİGORTALIK PRİM AVANTAJI SAĞLAR

Soru: 2000 ekim tarihinde memur olarak işe başladım. 1974 doğumluyum. 1995 yılından itibaren 3 sene tarım Bağ-Kur priminin olması emeklilik yaşını öne çeker mi? Aydın Ç.

Cevap: Emekliliğinizden önce Bağ-Kurlu olmanız emeklilik yaşınızı etkilemez ancak prim gün sayısını etkiler. Şöyle ki, emeklilik yaşınız geldiğinde, prim gün sayınız yetmezse emekli olamazsınız, dolayısıyla geçmiş dönemde yatırılan primler emeklilik için gerekli prim gün sayınıza katkı yapar ama yaş açısından fark yaratmaz.

SİGORTALI OLACAKSINIZ YA DA İADE ALACAKSINIZ

Soru: 1969 doğumluyum, 1985 ve 1987 doğumlu iki çocuğum var. 1. 1.1997 SGK girişim başladı, 2116 prim günüm var, emekli olabilir miyim?

Cevap: Sizin durumunuzda yaştan dolayı emekli olma hakkınız var ancak 15 yıl çalışıp, 3600 prim günü olanlar, 50 yaşında emekli olabiliyor. Yaşınız dolsa da prim gününüz 1484 gün eksik ve çalışma yalınız da eksik. Doğum borçlanması da yapamazsınız çünkü sigortalı olmadan önce doğumlar gerçekleşmiş. Bu durumda prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurmak için ya yeniden sigortalı olacaksınız ya da 58 yaşını bekleyip primlerinizi iade alacaksınız.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

Soru: 1967 doğumluyum. Bağ-Kura kayıt tarihim 1986. 4846 gün prim borcum vardı, yapılandırma için başvurdum 3940 gün için yapılandırma imkanı tanındı. Toplam 8786 günüm oluyor. 9000 gün için eksik kalan 214 gün gözüküyor. 214 gün primi de ödeyerek emekli olabilir miyim? 214 gün için sigortalı mı çalışmalıyım? Ahmet K.

Cevap: Geçmişe dönük toplu prim ödeyip, emekli olamazsınız. Prim gününüz eksik olduğu için askerlik borçlanmasından yararlanabilirsiniz. Ya da sigortalı olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Ancak prim gün sayısınız yetse de yine de yaşı bekleyeceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları