12 soruda BES’te yeni dönem

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES), önemli bir düzenleme yapıldı ve eğitim, sağlık, ferdi kaza, hayat sigortaları gibi sigorta ürünleri BES’e entegre edildi; yeni düzenleme de başladı.

Haberin Devamı

Bundan sonra emeklilik şirketleri BES ile birlikte sağlık sigortalarını ya da hayat sigorta ürünlerini aynı plan içinde sunabilecek. Böylece tüketici özel emeklilik sistemine girerken sağlık, hayat gibi sigortaları da aynı anda ve aynı şirketten yaptırabilecek. Peki, BES’te yeni dönem nasıl olacak, kimler bu haktan yararlanacak, mevcutta BES’te olan katılımcılar ne yapacak?

1. BES’te ne değişiklik yapıldı?

Sigorta ürünleri BES’e entegre edildi. Emeklilik şirketleri artık bireysel emeklilik sistemine giren ya da sistemde olan katılımcılara BES’in de içinde olduğu bütünleşik paketler sunabilecek.

2. BES’in içinde hangi ürünler olacak?

Emeklilik şirketleri; özel sağlık, tamamlayıcı sağlık, ferdi kaza, hayat sigortaları, seyahat sağlık sigortalarından en az birini BES ile bütünleşik olarak sunabilecek. Örneğin, BES’e girdiniz, aynı zamanda özel sağlık sigortası da yaptıracaksınız; emeklilik şirketi hem emeklilik için BES planı sunacak hem de size özel sağlık sigortası yapacak.

Haberin Devamı

3. Mevcut durumda her iki ürün birden alınamıyor muydu?

Alınamıyordu. Emeklilik şirketi üzerinden BES planı yaptırıyordunuz, özel sağlık sigortası için ya emeklilik şirketinden ya da başka bir sigorta şirketinden ayrıca poliçe yaptırıyordunuz. Yeni dönemde emeklilik şirketinden hem BES planınız olacak hem de özel sağlık sigortanız. Böylece BES’i ve özel sağlık sigortasını kapsayan tek bir ürün almış olacaksınız. Yine mevcut durumda kişi birikim yapmak için BES’e girerken, vefat halinde geride kalanların toplu tazminat alabilmesi için ayrıca hayat sigortası yaptırıyordu. Yeni düzenleme ile kişi aynı plan içinde hem BES hem de hayat sigortasını yaptırabilecek. Vefat ettiğinde de yakınları BES’teki birikimleri alırken, hayat sigortası sayesinde de tazminat alabilecek.

4. Emeklilik planında değişiklik olacak mı?

Olacak; emeklilik şirketleri diğer sigorta ürünlerini de kapsayan emeklilik planları hazırlayacak. Bu şekilde sunulan emeklilik palanlarının unvanında ise ‘bütünleşik’ ibaresi yer alacak.

5. Her BES’e giren diğer sigortaları da yaptırmak zorunda mı?

Haberin Devamı

Hayır, isteğe bağlı. İsterseniz tasarruf yapmak, birikimlerinizi değerlendirmek ve emeklilik için sadece BES’e girebilirsiniz. İsterseniz de diğer sigorta ürünlerini de BES ile birlikte alabilirsiniz.

6. Sistemdeki mevcut kişiler de bu imkandan yararlanabilecek mi, yoksa yeni düzenleme sisteme yeni girenleri mi kapsıyor?

Sistemdeki mevcut katılımcılar da isterlerse planını değiştirip, içinde özel sağlık, tamamlayıcı sağlık, hayat sigortası da olan bütünleşik emeklilik planlarına geçiş yapabilecek.

7. BES uzun vadeli sistem, sigorta ürünleri ise her yıl yenileniyor, bu durumda ne olacak?

Özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortasını içeren bir BES planı yaptırdıysanız, sağlık poliçeleri her yıl yenilenerek devam edecek. Diğer sağlık sigortalarından farkı olmayacak sadece BES ile birlikte alınacak.

Haberin Devamı

8. Sadece sigortayı iptal ettirebilecek miyim?

Sigortayı iptal ettirip, bütünleşik BES planından ayrılabilirsiniz. Bu durumda emeklilik şirketi sizi bir başka emeklilik planına dahil edecek.

9. Kendim için BES yaptırıp, bir başkası için özel sağlık sigortası yaptırabilecek miyim?

Hayır, bütünleşik emeklilik planı kapsamında katılımcı ile sigortalının aynı kişi olması gerekiyor.

10. İşveren katkılı emeklilik planındayım, ben de bütünleşik plana geçebilecek miyim?

Hayır, yeni düzenleme işveren katkılı BES planlarını kapsamıyor.

11. Hem BES için hem de sigorta için ayrı ayrı ödeme mi yapılacak?

Emeklilik şirketi BES için ayrı katkı payı tahsil edecek, bütünleşik emeklilik planı kapsamında yaptırılan sigortaların primlerini ayrı alacak.

Haberin Devamı

12. Sağlık sigortası yaptırdığımda şirketim yan hak olarak bana check-up hizmeti veriyordu, BES şirketim de emeklilik hesabımda ayrı haklar sunuyordu, yeni düzende bu haklardan yararlanılmayacak mı?

Tüm yan haklardan ya da ek faydalardan yararlanılacak. Emeklilik şirketlerinin sunacağı bütünleşik BES planlarında; indirimli check-up, göz muayenesi, diş röntgeni, indirimli mal ve hizmet sunumu ve ücretsiz sigorta ürünü, ambulans hizmeti, acil sağlık hizmeti, tıbbi ve diğer danışmanlık hizmetlerinin hepsini sunacak. Ayrıca bütünleşik emeklilik planı ile birlikte emeklilik hesabına sağlanan faydaları da şirketler katılımcılara sunabilecek.

Yazarın Tüm Yazıları