“EFFE”lenmek isteyen festivallere çağrı!

DİYORSANIZ ki, “Biz fevkalâde bir festival düzenliyoruz ama sesimizi duyuramıyoruz!

Haberin Devamı

E, medyanın hali zaten malûm; ‘dekolteye, krampona, cinayete, tecavüze’ gösterdiği ilgiyi bize göstermiyor. Bırakın Edirne’den ötesini, komşu mahalleye ulaşamıyoruz. Efeleneceğiz ama, ‘Cep delik cepken delik / Kevgir misin be kardeşlik?’ dizelerinden ibaret halimiz.” Gün bugündür! (Sanat yazılarına karşı olanlar daha kolay anlasın diye örnekliyorum, teşbihte hata olmaz.) Hani, “Overlok makinesi ayağınıza geldi” gibi bir şey!
Basılmayan ve okunmayan sanat yazılarına göz atmayı sevenler hatırlayacaktır. 2014’te, Avrupa Festivaller Birliği’nin (EFA) Yönetim Kurulu’na (organizasyonun 60 yıllık tarihinde ilk Türk olarak) seçilen İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper’den bir müjdeli haber daha aldık:
“EFFE’nin (Avrupa için Festivaller, Festivaller için Avrupa) müzikten tiyatroya, sokak sanatlarından dansa, edebiyattan tüm sanat festivallerine kitlelerin kolay erişimini sağlamak amacıyla çevrimiçi bir arama aracı olan FestivalFinder.eu’u oluşturduğunu ve EFFE’nin Türkiye Festival Merkezi-İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) olarak, Türkiye festivallerini Avrupa’nın festival arama motoru ‘FestivalFinder’a (Festival Bulucu) kayıt olmaya davet ettiklerini” söyledi.
EFFE’nin sitesinde 14 Kasım’da başlayan kayıtlar ücretsiz! “FestivalFinder”a kayıt olan sanat festivalleri tüm Avrupa’da binlerce festival severle tanışma fırsatı elde edecek. Sistem, Avrupa’daki sanat festivalleri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayacağı gibi Avrupa’nın bütün kültürel zenginliğini de parmaklarımızın ucuna getirecek.
Sarper’in bir cümlesinin daha altını çizmemiz lâzım: “Bu uygulama ile 45 Avrupa ülkesinde, uluslararası izleyicilerin, festival severlerin, sanatçıların, yöneticilerin, gezginlerin, akademisyenlerin, gazetecilerin, blogcuların, sanat politikalarını belirleyenlerin ve kent yöneticilerinin Avrupa’nın festival mekanlarında buluşturulması hedefleniyor. ‘FestivalFinder.eu’ aynı zamanda festivaller, şehirler, turizm kurulları ve izleyiciler için Avrupa’nın sanat festivallerini içeren en güncel, en kapsamlı ve en pratik bir rehber olmayı da amaçlıyor.”
Türkiye’deki tüm kültür ve sanat festivallerinin “https://www.festivalfinder.eu/festivals/new/account” hesabından FestivalFinder’a kayıt olabileceğini hatırlatalım. Başı sıkışan, Türkiye Festival Merkezi İKSEV’den de yardım alabilir kuşkusuz.
EFFE’nin, Avrupa’da gerçekleştirilen sanat festivallerini keşfetmek adına profesyoneller ve vatandaşlar için bir portal olmayı hedeflediğini, Avrupa’nın sanatsal ve kültürel etkinlikleri hakkında temel bilgiler sağlayarak, Avrupa’da düzenlenen organizasyonların insanlar tarafından fark edilebilirliğini artırmak ve sanatsal mükemmellik ile yenilik alanındaki trendleri destekleyerek festival görünümü ve Avrupa topluluğunu zenginleştirmeyi amaçladığını hatırladığımızda, bu “arama motoru”nun öngörüye hayli somut bir katkı sağlayacağını hissetmek zor değil.
EFFE, özellikle “festivaller için yaratılmış bir program” olduğuna göre bu işin “veri tabanı”nı desteklemek adına atılan bu adım anılan coğrafyada çok ses getirecektir. Türkiye adına sorulması gereken kritik soru ise şu olacak herhalde:
“Biz bu coğrafyanın sanat ruhuna dahil miyiz, değil miyiz?”
Bunu da ‘FestivalFinder.eu’e kayıt olan festival sayısına bakarak anlayabileceğiz herhalde.
Yoksa, sadece “Türk’e Türk propagandası yaparak ‘EFFE’lenilemiyor.”

Yazarın Tüm Yazıları