Amerika’nın sosyal operasyon medyası

Amerika’daki tartışmalı başkanlık seçimleri her yönüyle ibretlik sonuçlar ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Dünyada “demokrasi” ve “özgürlük” kelimelerini en çok kullanan Amerika, Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya kadar, özgürlük ve demokrasi götürme adı altında işgal planlarını uygularken bu kavramların içini boşalttı. Tıpkı demokrasi ve hukuk deyip, terör örgütü PKK’yı desteklemesi Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Gülen dahil örgüt yöneticilerini topraklarında barındırması gibi.

Amerika, sadece demokrasi kavramının içini boşaltmakla kalmadı, şekil şartının ilk sırasında yer alan seçimleri de tartışmalı hale getirdi.

Şaibe olsa ne olur olmasa ne olur, Trump seçilse ne olur, Biden seçilse ne olur. Türkiye için, “ABD’nin müttefik görünümlü düşman olduğu” gerçeği karşısında hiçbir şey değişmez.

SEÇİMLERDE ŞAİBE ESKİ HİKÂYE

Ancak geçmişi bilenler için ABD’de seçimlerdeki şaibe tartışmaları yeni bir durum değil,

Haberin Devamı

7 Kasım 2000 tarihinde yapılan seçimlerde, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı George W. Bush, Demokrat Parti’nin adayı Al Gore ile başa baş yarışmıştı. Demokrat aday Al Gore yüzde 48.4, Cumhuriyetçi aday George W. Bush ise yüzde 47.9 oy aldı.

Sonuçlar kesinleştikten sonra Al Gore’un daha yüksek sayıda seçmenin oyunu almış olmasına rağmen, ABD’nin her eyalette ayrı çoğunluk sağlama esasına dayanan seçim sisteminden dolayı 271 seçiciler kurulu kazanan George W. Bush başkan ilan edildi.

Resmi sonuçlara göre Florida eyaletinde sadece 537 oy farkla Bush’un kazanması üzerine, Gore oyların yeniden sayılması konusunda mahkemeye gitti.

Florida’daki her oy sayımında farklı sonuçların bulunması üzerine oy sayımı davalık oldu. ABD Yüksek Mahkemesi, 12 Aralık 2000’de 4’e karşı 5 oyla Beyaz Saray koltuğunu Bush’a teslim etti.

ÖZGÜRLÜK DEYİP İŞGAL ETTİ

Bu tartışmalı seçim sonrası Amerikan yönetimi, “özgürlük getiriyorum” diye 1 milyon insanın ölümü, Devlet Başkanı Saddam’ın idamıyla sonuçlanan işgal planını uyguladı. Bunu yaparken de en büyük desteği yine medyadan aldı. Saddam’ın kimyasal silah ürettiği El Kaide terör örgütüyle işbirliği yaptığı yalanını yaydı.

Siyasetiyle, hukukuyla, medyasıyla tüm dünyaya operasyon çektiler.

Haberin Devamı

O yıllardan bu yana ABD siyasetinde çok fazla bir şey değişmedi. Yalnız medya çeşitlendi. Sosyal medyanın gücü devreye girdi. Ama orada da uygulamalar değişti. Öncesinde taraflar sosyal medyayı araç olarak kullanırken, bu seçimlerde sosyal medyanın kendisi devreye girdi.

Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanalları “Sosyal operasyon medyasına” dönüştü.

MADURO’YA OPERASYON

Hatırlayacaksınız, bir süre önce Amerika Latin Amerika ülkesi Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirip yerine Guaido’yu geçirmek için elinden geleni yaptı, darbe bile tezgâhladı.

Tam bu sırada, ABD Başkanı Trump’ın Venezuela muhalefet liderini ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdığını duyurmasının ardından Facebook ve Instagram, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kişisel hesabındaki onay ibaresini kaldırdı.

Haberin Devamı

Bunu Amerikan karşıtı Maduro’ya karşı sınırlı bir uygulama olduğu düşünüldü belki ama operasyon Amerika’yı da kapsadı.

BIDEN HABERLERİNE ENGEL

New York Post, Demokratlar’ın adayı Joe Biden’ın ile oğlu arasındaki yazışmaları yayınlayarak oğlu Hunter Biden’ın 2015 yılında Ukraynalı bir enerji firması olan Burisma’da görev almaya başladığını ve aylık 50 bin dolar maaş aldığını ortaya çıkardı. İlk kez ortaya çıkan yazışmalarda o dönemde başkan yardımcısı olarak görev alan Joe Biden’ın Ukrayna’daki soruşturmayı yürüten başsavcıyı kovmaları için Ukrayna’ya baskı yaptığı ortaya çıktı.

Sosyal medya devleri Facebook ve Twitter, New York Post’un bu haberini paylaşmaya kısıtlama getirdi. Facebook haberin yayılmasını yavaşlatarak kısıtlama getirirken, Twitter, New York Post’un haberindeki görselleri ya da haberin linkini paylaşanları engelledi.

Haberin Devamı

Sosyal medyadaki operasyonlar seçim sonrasında da devam etti.

Amerika’nın sosyal operasyon medyası

ABD BAŞKANI’NA DA KISITLAMA

Donald Trump’ın sosyal medya hesabında yaptığı “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet” paylaşımı yanıltıcı bilgi içerdiği gerekçesiyle Twitter tarafından silindi. Trump ikinci kez aynı tweet’i atınca bu defa da paylaşımına sansür getirildi. Twitter şu ana kadar ABD Başkanı’nın dört tweet’i için de “Bu tweet’te paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplamsal sürece katılma konusunda yanlış bilgilendiriyor olabilir” uyarısı mesajı koyarak sansürledi.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI’NA SANSÜR

Amerika’nın konvansiyonel medyası gibi dijital medyası da operasyon kimlik kazandı. Geçen yıl Twitter ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarından sonra Twitter da İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in resmi hesapları kapatılmıştı.

Amerika’nın sosyal operasyon medyası

Bir benzerini önceki gün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’a yaptı. Twitter Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un hesabını kapattı. Hesap üzerinde “Hesap kapatılmıştır. Twitter, kurallara uymayan hesapları kapatır” ibaresi koydu ama gerçek sebebin ne olduğunu kimse öğrenemedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yaydığı yalanlara ses çıkarmayan Twitter, Bayramov’un hesabını sabah saatlerine doğru yeniden aktifleştirildi. İşgal altındaki topraklarını kurtarmak için savaşan Azerbaycan’ın Dışişleri Bakanı’nın hesabının kapatılmasından ulusal güvenliğini düşünen tüm ülkeler gereken sonucu çıkarmalı.

Twitter Bayramov’un hesabını neden kapattı neden açtı belli değil.

Aslında nedeni önemli de değil.

Önemli olan ifade özgürlüğü diye ortaya çıkanların kurdukları sosyal medya düzenini “sosyal operasyon medya düzenine” çevirmiş olması.

Yazarın Tüm Yazıları