Turizmci gözünü Hindistan’a dikti

DALAMAN, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletme Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, turizm denilince ilk akla gelen isimlerdendir.

Haberin Devamı

Sektörün sıkıntılarını yeri geldiğince çekinmeden dile getirir, çözüm önerilerini sıralar. Ve de Okutur, turizm için somut girişimler gerektiğine inanır. Nitekim Yücel Okutur, turizmin sıkıntılı dönemi atlatması için Hindistan’ı mercek altına aldı. Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, meclis üyeleri Hasan Şahin ve Fatih Dağdelen’le Mumbai ve Yeni Delhi’deki turizm fuarlarına katılan Okutur’u dinliyoruz:

Turizmci gözünü Hindistan’a dikti

BİZE GELEN ÇOK AZ
“Hindistan 1.2 milyar nüfusla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Milyarderler listesinde Amerika ve Çin’den sonra 3’ncü sırada... 236 bin kişinin mal varlığı 1 milyon doların üzerinde ve 60 milyon kişi pasaport taşıyor. Yılda 18 milyon kişi yurt dışına çıkıyor. Türkiye’yi ziyaret eden Hintli misafir sayısı, transit yolcuları çıkardığınızda maalesef 100 binin çok altında kalıyor.
TANITIMDA BÜYÜK EKSİKLİK
Yeni Delhi Turizm Bakanı Kapil Mishra ile tanışma fırsatı bulduk. OTOAI (Outbound Tour Operators Association of India) Başkanı Guldeep Singh Sahni, Mumbai Başkonsolosumuz Sabri Ergen ile toplantı yaptık. Başkan Sahni ile mayıs ayında OTOAI üyelerini Dalyan’da ağırlamak ve Muğla’yı tanıtmak üzere sözleştik. Yaklaşık 200 acenteye Muğla’yı anlattık. İstanbul’u, Antalya’yı ve Kapadokya’yı bilen acenteler Muğla’yı duymamıştı. Demek ki, tanıtımda çok büyük eksikliğimiz var.
FİLMCİLERİ GETİRMEK ŞART
Hindistan’da, Bollywood’a mekan danışmanlığı yapan bir grupla ortak çalışma yapacağız. Muğla’dan daha doğal bir film stüdyosu düşünemiyoruz. Geçen yıl İsviçre’de çekilen bir Hint filmi sonrasında tüm Hindistan akın akın İsviçre’ye tatile gitmiş. Muğla’da film çekimi için olanaklarımızı seferber etmeliyiz. Birçok ülkenin ve ülkelere ait havayolu şirketlerinin, film yapımcılarına indirimli uçak bileti ve kargo, vergi iadesi gibi kolaylık sağladığı bu rekabetçi ortamda, hem yerli yapımcıların, hem de Tanıtma veya Sinema genel müdürlüklerinin desteği ile turizme de destek sağlayacak güzel projeler hazırlanabileceğine inanıyoruz.
DİZİ OYUNCULARI GİTMELİ
Ayrıca bazı Türk dizilerinin de çok beğeniyle izlendiğini öğrendik. Dizi oyuncularının çok sevildiği bu ülkeye yapacağı ziyaretler de Türkiye tanıtımı için ciddi önem taşımaktadır. Hatta bunu bedelsiz yapmalılar... Bazı televizyonlar, Türkiye’de fazla bir izleyici kitlesine ulaşmayan tozlu raflara kaldırdıkları diziler için astronomik rakamlar talep etmiş. Aslında bunlar çok ciddi tanıtım malzemeleridir ve reklamdır. Daha fazla Türk dizileri yollayabilmeliyiz bu ülkeye...
UÇAK SEFERLERİ ARTIRILMALI
Hindistan Pazarı, bizim düşük sezon dediğimiz sezonda tatil yaptıkları için ideal misafir profili oluşturuyor. Bu anlamda Mumbai ve Yeni Delhi’ye olan seferlerde artış, bilet fiyatlarında da indirim gerekiyor. Maalesef THY’nin, Hindistan uçuşlarında Qatar ve Emirates gibi havayolları ile rekabet edebilmesi ve Hindistan’daki Ahmedabad gibi potansiyel taşıyan noktalara uçuş koyabilmesi için devletler arası ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Mevcut uçuşların büyük bir kısmı transit yolcu taşıdığı için THY para kazanamıyor.
ALTERNATİF PAZARDIR
İlerleyen dönemlerde ise hedefimiz Avrupa’nın birçok şehrinden olduğu gibi Hindistan’dan gelip Dalaman’a inen charter uçakları olmalı... Cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın, bu ülkeye yapacağı ziyaretlerin ikili ilişkilere ve turizmcilere çok büyük pozitif katkıları olacağına inanıyoruz. Muğla için alternatif pazar Hindistan’dır.”

-----

Haberin Devamı


SÖZ
SİZİN

Asfalt bekliyoruz

Haberin Devamı

Turizmci gözünü Hindistan’a dikti

KARABAĞLAR Esenlik Mahallesi sınırlarında kalan Polat, Ant, Şükrü Karaduman caddeleriyle 9027, 9054 ve 9056 sokaklarda, altyapı için kazı yapıldı. İddiaya göre yaklaşık 5 ay önce tamamlanan çalışmaların ardından kazılan alanlara dolgu malzemesi döküldü. Esenlik Muhtarı Zakir Çin, asfalt beklediklerin belirterek, yakınıyor:
ARAÇLAR ZARAR GÖRÜYOR
“Ancak, İZBETON yetkilileriyle defalarca görüşme yapmama rağmen bir sonuca ulaşamadık. Vatandaşlarımızdan yoğun şikayet alıyoruz. ‘Bugün, yarın’ denilerek oyalanıyoruz. Aylar geçmesine rağmen mağduriyetimiz giderilmedi. Dolgu malzemesi yağmur nedeniyle çöktü ve çukurlar oluşmaya başladı. Sokaklarımız köy yollarını andırır hale geldi. Vatandaşlarımızın araçları zarar görüyor, sorunumuzun çözülmesini istiyoruz.” Tufan HAMARAT, DHA

-----

Haberin Devamı


BİR ETKİNLİK

Turizmci gözünü Hindistan’a dikti

Açık Stüdyo’da bugün Saat: 20.00-21.00
DİYALOGLAR / MÜZİKAL BİR MEKTUP
BU akşamki buluşmada mekansal uzaklığın getirdiği bir iletişim şekli ortaya çıkıyor. Dansçı Şebnem Yüksel, mekanda fiziksel olarak bulunmayan müzisyen Anıl Karaoğlu’ndan müzikal bir mektup alacak. İlk defa sahnede duyacağı müzikle etkileşime geçecek olan Yüksel ile izleyiciler henüz bilmedikleri bir yolculuğa çıkacak. Rezervasyon: info@acikstudyo.com / 0535 366 03 41

-----

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Bir kadını ortadan ikiye böl... Yarısı annedir, yarısı çocuk, yarısı sevgili, yarısı aşk...
Cemal SÜREYA

Yazarın Tüm Yazıları