Seyyarın derdi huzurlu ekmek

AÇIK söyleyeyim, geçen yıl ilk kez duydum... 14 Kasım Dünya Sokak Satıcıları Günü’ymüş, 2012’den beri kutlanırmış. Ve altı ay önce kurulmuş olan İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, bu özel gün dolayısıyla bir açıklama yapmıştı. İzmir’deki seyyar satıcılara düşman gibi yaklaşılmaması gerektiğini vurgulamış, bazı istekler sıralamış:

Haberin Devamı

 


İNSAN ONURUNA YARAŞSIN
* İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkının seyyar esnafa da tanınması. Çalışma yerlerimizi ve koşullarını belirleyelim ki, kent yaşamında hak ettiğimiz yeri alalım.
* Seyyar esnaf olarak kendi odalarımızı, kendi birliklerimizi tüm Türkiye’de kurmak.
* Hurdacısı, atık toplayanı, simitçisi, baloncusu, seyyar manavıyla tüm sokak çalışanlarına sosyal güvence.
* Çocuklar başta olmak üzere, tüm sokak çalışanları için durumlarına uygun eğitim programları.
* Seyyar esnafına mali destek programı. Her türlü oda, dernek aidat borcunun silinmesi.
* Seyyar esnafa 2019-2020 içinde kesilen tüm cezaların affı, vergi borçlarının silinmesi.

ÖZEL YERDE TEK TİP ARAÇ
Başkan Laçin daha sonra derneği odaya dönüştürmek istediklerini iletiyor. Böylece kayıtsızlık ve güvencesizlik gibi sorunların sona ereceğini savunuyor, “Belediyeler bizlere yer göstersin, o alanda satışımızı yapalım. Yine belediyeler bizi kontrol etsin ama zabıta endişesi yaşamayalım. Simitçiler gibi belli bir alan tahsis edilerek, tek tip araçlarımızla çalışalım” diyor.

Haberin Devamı

ZABITA ENDİŞESİ OLMASIN
Evren Laçin, fırsat buldukça seyyar satıcılara destek olunması gerektiğini vurguladı, dönem dönem isteklerini yeniledi:
* Seyyar satıcılar devlete vergi ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil edilmeli ve güvencesiz çalışmaktan kurtulmalı.
* Belediyelere işgaliye ücreti ödeyerek tahsis edilecek noktalarda tek tip araçlarla zabıta endişesi yaşamadan çalışılmalı.
* E-belediye sistemi üzerinden bir modül oluşturularak seyyar esnafı bunun üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilmeli.
* Her belediyede kurulacak Esnaf Masası aracılığıyla seyyar satıcıların sorunları giderilmeli.
* Seyyar satıcıların ‘Oda’ kurabilmeleri sağlanmalı.

YAKLAŞIK 200 BİN ESNAF
Daha sonra Türkiye’de ilk kez ‘Seyyar Satıcılar Esnaf Meclisi’ oluşturduklarını belirtiyor Laçin:
“Yaşamını sokaklarda sürdüren gevrekçi, hurdacı, atık toplayıcı, midyeci, mısırcı, çiçekçi, kestaneci, bit pazarı esnafı, seyyar manavı, falcı, ayakkabıcı gibi kent genelindeki 200 bine yakın seyyar esnaf derdini anlatacak; İzmir’in kent yaşamının ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak bu kente koyacağımız katkıları ele alacağız.”

Haberin Devamı

SİYASİLERLE İLİŞKİLER İYİ
Laçin ve seyyar satıcı temsilcileri; Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP ile iyi ilişkiler kurdu, isteklerini iletti, destek sözü de aldı. Dernek ve Başkan Laçin, seyyar satıcıların örgütlenerek seslerini duyurmasında önemli aşama sağlarken, kendilerini anlatmaktan geri kalmıyor:

GÜVENCEYE KAVUŞALIM
“Biz dükkanlara, iş yerlerine zarar verecek bir şey yapmıyoruz. Sabit esnafın olmadığı her yerde varız. Bizim en büyük arzumuz, belediye ile bu konuya bir çözüm bulup evimize huzurla ekmeğimizi götürmek. Bugün sadece İzmir’de 200 bin sokak satıcısı bulunuyor. Bu da en az 800 bin kişinin bu işten karnını doyurması demek. Eğer bu 200 bin kişiye ‘size iş yaptırmayız’ denilirse bu kişiler işsiz kalır, evine ekmek götüremez. Biz zabıtayla kovalamaca yaşamak istemiyoruz. Devletimize vergi, belediyemizi işgaliyemizi verip güvenceye kavuşalım. Örneğin pazaryerleri haftada bir gün ikinci el eşya satıcılarına ayrılabilir.”
Sonuç olarak örgütlenen seyyar satıcılar kendilerine değer verilmesini, güvenceye kavuşmayı ve huzurla çalışmayı istediklerini vurguluyor. Kolay gelsin!

-----

Haberin Devamı

BİR BAŞKAN GÖRÜŞÜ
Restoran açma formülü:
Güven belgesi+HES kodu

MARMARİS Belediye Başkanı Mehmet Oktay, işyerlerini dolaştı, esnafın salgın süresince büyük özveri gösterdiğini vurguladı, kurallara uymayı sürdürmelerini istedi. Oktay, vatandaşları da esnaftan alışveriş yaparak katkıda bulunmaya çağırdı.

OTEL UYGULAMASI GİBİ
Restoranların kapalı olması nedeniyle yüz binlerce kişinin ekonomik darboğazda olduğunu dile getiren Oktay, otellerdeki gibi güvenli turizm sertifika uygulaması ve HES kodu sorgulaması ile hizmete açılabileceğini söyledi.

ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR
Oktay’a eşlik eden CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da salgın yüzünden esnafın büyük sıkıntıda olduğunu belirterek, “HES kodu sorgulaması, masa aralıklarının daha da artırılması, yoğun denetimle restoranlar da açılabilir. Bu konuda acil çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

Seyyarın derdi huzurlu ekmek


BİR GÖZ ATIŞ
Esnaftan mesaj

(İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1482 Sokak başında bir pankart. (Alaattin Gürırmak)
(Son hava koşullarında yerinde kaldı mı bilemiyorum. N.B.)

Yazarın Tüm Yazıları