Salgın illeti hızını kesmiyor önleme devam

DÜNYAYI saran salgın illeti hız kesmiyor. Bizde günlük hasta sayısı 25 bin-30 bin arasında gidip geliyor. Her gün ortalama 200 can yitiriyoruz. Salgının şu ya da bu değişimi derken bir de başımıza Güney Afrika kökenli, ‘omikron’ çeşidi çıktı. Dünyanın bilim insanları bununla kafa yormaya başladı. Herkes bir şeyler söylüyor.

Haberin Devamı

 



ÇOK SIKI DENETİM VARMIŞ
Avrupa’da olağanüstü önlemlere dönen ülkeler var. Bazılarında bir süreliğine sokağa çıkma yasağı bile uygulandı. Çoğu ülkenin aşı, test konusunda çok ciddi olduğunu, kesinlikle ödün verilmediğini öğreniyoruz. Özellikle herkese açık gidilen, kalabalık oluşabilen yerlerde çok sıkı denetim varmış. Ve de maske konusunda herkes çok titizmiş, insanlar birbirlerini uyarıyormuş. Bazı ülkelerde aşının zorunlu olması gündemde.
YAŞAMIMIZDA YER ALACAK
Salgın illetine arada sırada değiniyorum, çünkü en azından uzunca bir süre daha yaşamımızda olacağına inanıyorum. “Bu nedenle uyarılara, önlemlere kesinlikle uymamız gerekir” diye düşünüyorum. Bizim bilim insanlarımız da, “Mutlaka aşı” diye başlıyor söze, “Maske, mesafe, temizlik de olmazsa olmazımız” diyor.
İLLERE GÖRE SON RAKAMLAR
Sağlık Bakanlığı’nın 13-19 Kasım arasında, bölgemiz illerindeki, 100 bin kişide görülen hastalık sayısını paylaşayım; Balıkesir: 385.23, Çanakkale: 310.04, Manisa: 188.95, Denizli: 183.59, Uşak: 140.21, İzmir: 70.02, Aydın: 60.67, Muğla: 58.75.
AŞI-MASKE-MESAFE-MUSLUK
Görüldüğü gibi çok da iç rahatlatan bir durum yok. Şu anda kesinlikle gündemde olmadığı vurgulanıyor, ama o kapanmalı, olağanüstü önlemli günlere dönmemek için unutmayalım: Aşımızı olalım. Maske, Mesafe, Musluk’tan oluşan üç M’ye dikkat edelim. Herkese salgın illetinden uzak, sağlıklı günler diliyorum. Umarım bu salgın günleri yaşamımızda birer kabus anı olarak kalır. Hep yineliyorum, unutmayalım kendimize en büyük yarar yine kendimizden gelir.

Haberin Devamı

(Son günlerde kötü hava koşulları yüzünden memlekette can kaybı bile oldu, tümüne rahmet diliyorum. Zarar görenlere de gerekli yardım en kısa sürede yapılır herhalde. Ve de arta arda gelen depremler için de herkese geçmiş olsun.)
-----------------


SÖZ SİZİN
BİR YAKINMA

Bu duvar
korkutuyor

Gazeteci Murat Kılıçarı, uzun yıllar Ankara ve İstanbul’da görev yaptı, emeklilik sonrası Foça’ya yerleşti. Bugünlerde evinin arkasına yapılan bir istinat duvarı yüzünden keyfi kaçan Kılıçarı’dan özetle:
“Foçaköy, Çuha sokak 13 ve 15 numaralı konutların arka bahçe sınırına yüksek moloz taş duvar inşa edildi. Duvarın arkası yaklaşık 4 bin ton molozla dolduruldu. İnşaat eylül ayında başladı. Duvar inşaatının temelinin olmadığını ve mevzuatın izin verdiği sınırın üzerine çıkmaya başladığını görünce; 8 Ekim’de sözlü olarak Foça Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne bildirdik, bir süre sonra yine başvurduk.

Haberin Devamı

Salgın illeti hızını kesmiyor önleme devam

MÜHRE RAĞMEN DEVAM
15 Ekim’de dilekçemizi verdik. Israrlı takibimizle, 5.30 metreye yükselen ve arkası moloz doldurulan duvar 10 Kasım’da mühürlendi. Ancak dolgu sürdü. Yine belediyeye bildirdik. Sonunda savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Jandarma geldi, olay yeri fotoğraflandı, soruşturma açıldı.
CİMER’E DE BAŞVURULDU
Olayın başlangıcında Foça Belediye Başkanı geldi, durumu görünce, ‘Çok tehlikeli. Ben itfaiyeciyim. Bir sürü yıkım, heyelan gördük, buna izin verilemez” dedi. İmar müdürlüğüne telefon açıp, ‘Derhal işlem yapın, hızlandırın. Durum acil’ talimatı verdi. Ancak bir şey yapılmadı. CİMER’e detaylı bir dosya gönderdik, bekliyoruz.”
Bizden iletmesi, artık top etkililerde, yetkililerde...

Yazarın Tüm Yazıları