Müzikte gece yarısı yasağı yumuşamalı

HEMEN her sezon öncesi, turistik merkezlerde müzik ve gürültü gündemdeki en önemli maddelerden olurdu. İşletmelerin müzik yapacağı saat tartışılır, çeşitli öneriler dile getirilirdi. Elbette duyarlı, çevreye saygılı işletmeler, belirli bir saatten sonra sesi denetim altına alarak yayını sürdürür, kimseleri rahatsız etmemeye çalışırdı.

Haberin Devamı



Müziğin gündemden düşmediği yerlerin başında Çeşme geliyordu. Belediye Başkanı Ekrem Oran göreve geldiğinde uyarmıştı, “Alaçatı’nın gelenek ve göreneklerini koruyacak, bilinçli ve iyi niyetli işletmecilerini mağdur etmeyecek, değerli hemşehrilerimizin sıkıntılarını sona erdirecek bir ‘Alaçatı Manifestosu’ açıklayacağım. Alaçatı’yı birilerinin, birkaç sezonluk kar hevesine teslim etmeyeceğiz. Alaçatı’nın değerlerini koruyan, Alaçatılılar’ın istek ve beklentilerini karşılayacak olan bu manifestonun gereklerini taviz vermeden uygulayacağız.”

GÜRÜLTÜYE İZİN VERMEYİZ
Oran, müzik ve gürültü denetiminin belediyeye verilmesi için de büyük çaba gösterdi ve amacına ulaştı, yetkiyi aldı. Yetki devrinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür eden Oran, “Müziği elbette çok seviyoruz, ama müziğin gürültüye dönüşmüş halini sevmiyoruz. O yüzden bundan sonra izin vermeyeceğiz” demişti.

KARAR SÜRPRİZ YARATTI
Sonrasında salgın illeti ortalığı kasıp kavurdu, turizm de olumsuzluklardan payını aldı. Kapanmalar, açılmalar, aşıların artırılması derken, 1 Temmuz’da kısıtlamaların çoğunun kalktığı açıklandı. Ancak işletmelerin müzik yayınını saat 24’te keseceği de duyuruldu. Turizmciler kısıtlamaların kalkmasına sevinirken, müzik yayınının gece yarısı duracak olması eleştirildi, halen de gündemde ve eleştiriliyor. Müzikli işletmeler, yayının gece yarısından sonra da sürmesi gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

BAŞKAN ORAN DA ELEŞTİRDİ
Yüksek sesli müzik yayını ve gürültüyle mücadelede karar olduğunu her fırsatta yineleyen, sonunda yetki alan, bunun için özel birim oluşturan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da, gece yarısı yayın durdurma kararını, Gündeme Bakış’ta, eleştirdi, şunları söyledi; “Çeşme hem eğlence, hem dinlenme merkezi. Hassas ayar gerekli. Biz belediye olarak yüksek sesli müzik konusunda tüm önlemlerimizi almıştık.

SABIRLA GEVŞEME BEKLİYORUZ
Denetim yetkisi ilk defa belediyeye de geçti. İzin verilen desibelden yüksek müzik yayını yapanlara asla, ama asla izin vermeyeceğiz. Müzik yayını saati ile ilgili sıkıntıları biliyoruz. Bununla ilgili yasağın kalkmasını, ileri bir saate alınmasını sabırla bekliyoruz. Normal şartlarda şehrin dışındaki mekanlarda saat 03.00’a kadar müzik yayını vardı. Şehir içine yakın mekanlarda en azından yasağın 01.00 olması gerekiyor. Çeşme gibi turistik noktalarda bu yasağın gevşetilmesi gerekiyor. Bu yönde bir karar bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İŞLETMELER BİRAZ SOLUK ALIR

Ben de aşırıya kaçanların denetlenerek, çevreye saygılı önlemler alınarak müzik yayınında biraz daha yumuşama bekliyorum. Müzik yayını, gece yarısından birkaç saat sonraya kadar, elbette gürültüye dönüşmeden sürebilir diye düşünüyorum. Böylelikle bu tür işletmeler, biraz daha soluklanacaktır. Beklentiler de karşılanacaktır. Herkese kolay gelsin!



BİR DE BİZDEN HABER

Gazetecilerin yeni başkanı
Gappi: Kucaklaşma zamanı

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) olağan genel kurulu geçen çarşamba günü toplandı. Dilek Gappi, Murat Attila, Mustafa Yılmaz ve Mehmet Ali Okumuş’un listeleri yarıştı. Sonuçta Dilek Gappi başkan seçildi, yönetimi Semih Aksoy, Yılmaz Coşkun, Mehlika Gökmen, Meltem Seyis, Duygu Tuncer, Gökhan Soyulmaz, Esat Erçetingöz, Erdal Erek, Mücahit Bektaş ve Mehmet Güçlü Güler’den oluştu. Dilek Gappi seçimden sonra, “İGC olarak yeni döneme çok iddialı bir ekiple başlayacağız. Gençler de dahil tüm meslektaşlarımızı kucaklayacağız. Her eleştiriyi sonuna kadar dinleyeceğiz. Komisyonlarla birlikte aktif bir yönetim tarzı uygulayacağız” demiş.

Haberin Devamı

KAZANAN İGC OLACAKTIR
Ben de genel kurulda oyumu kullandım. Uzun süre özlediğim birçok arkadaşımı görme fırsatı buldum. Herkesin maskeli olması, benim bu denli kalabalıkla ilk kez buluşma tedirginliğim yüzünden çoğu meslektaşımla görüşememiş olabilirim, kusura bakmasınlar. İki dönemdir başkanlığı yürüten Misket Dikmen, iyi bir tatili hak etti. Gappi ve yönetimine başarı diliyorum, elbette kazanan İGC ve gazeteciler olacaktır... Ve de kucaklaşma zamanıdır...

Yazarın Tüm Yazıları