Metro ve tramvayda greve acil fren gerek

 İzmir’de olumlu bir gelişme olmamışsa ya da çözüm yolunda bir adım atılmazsa, büyük sıkıntı var. Çünkü, Büyükşehir Belediyesi Metro A.Ş. ve Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası ile yürütülen toplu iş görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, 22 Ekim’de grev kararı alındı.

Haberin Devamı


ÖNERİ İZBAN’DAN FAZLA
Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, tüm iyi niyetli adımlar ve sağlanan ciddi iyileştirmelere karşın sendikanın kendi sunduğu taslak dışında herhangi bir öneriye açık olmadığı ve görüşmeyi sona erdirdiği bildirilmiş. Açıklamada, taslağın 69 maddesinden 60’ında anlaşma sağlandığına dikkat çekilerek, “İzmir Metro A.Ş.’nin önerdiği zam oranı ortalama yüzde 31.9’dur. Kamuoyunca bilinmesi gereken bir diğer nokta ise aynı sendika ile İZBAN A.Ş.’de yaklaşık 6 ay önce yapılan toplu sözleşmede sendikanın kabul ettiği artış oranının yüzde 25.1 olduğudur” denilmiş.
KARAR İŞVEREN YÜZÜNDEN
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral ise 627 üye adına sürdürülen görüşmelerde, tüm iyi niyetlerine karşın dokuz maddede anlaşma sağlanamadığını savunmuş:
“Müzakere yolunu hep açık tuttuğumuz bu süreçte işverenimizden sadaka değil, emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler talep ettik. Anlaşma yanlısı olmayan tutumlarından dolayı grev kararı almak zorunda bırakan işverenimize, hakkımızı verin dedik, duymadılar. Ücretlerimiz açlık seviyesinde dedik, duymadılar. Geçinemiyoruz dedik, duymadılar. Bizi ciddiye alıp taleplerimize kulak vermediler.”
TOP BAŞKAN SOYER’DE
Tarafların görüşü böyle... Dedim ya, olumlu bir gelişme olmamış ya da olmazsa, metro ve tramvay seferleri 22 Ekim Cuma günü saat 05.00’ten itibaren duracak. Olan elbette vatandaşa olacak, ne denli önlem alınırsa alınsın, ulaşımda büyük güçlük çekilecek. Salgın yüzünden özel araçların daha sık kullanılması yüzünden yoğunlaşan trafiğin ne hale geleceğini düşünmek bile istemiyorum. İzmir’i felç edecek olası bir grevin faturası, toplu sözleşme görüşmelerini yürütenlerden çok Başkan Tunç Soyer’e kesilecektir. Soyer’in bir-iki gün içinde toplu sözleşmede tarafları ikna ederek uzlaşma sağlayacağına, metro-tramvay grevi başlamadan sorunu çözeceğine inanıyorum. Böyle de olmalıdır, çünkü İzmirli de olası bir grevin doğuracağını sıkıntıları hak etmiyor. Kolay gelsin!

----------------

BİR UYARI
Aman gevşemeyelim
aşıya ve üç M’ye dikkat!

Salgın illetine değinmedim bir süre. Çevreye baktığımızda üzerinde titizlikle durduğumuz önlemlerin gevşediğini görüyoruz. Maske ve sosyal mesafeye pek özen gösteren yok. Evlerdeki kişisel temizliği bilemiyorum. Ve tabii ki en önemli olan aşıda da istenilen düzeye ulaşamamış gibiyiz. Nitekim Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre günlük hasta sayısı 30 bin civarında... Günde ortalama 200 can yitiriyoruz.
UNUTMA İHMAL ETME
Bakanlığın verilerine göre 2-8 Ekim’de bölgemizdeki illerde her 100 bin kişiye düşen hasta sayısı şöyle: Uşak-289.36, Balıkesir-241.48, Manisa-219.22, Denizli-168.12, Çanakkale-142.55, Aydın-49.24, İzmir-48.95, Muğla-47.06. Ülke geneline bakıldığında tablo çok iç karartıcı değil. Ama uzmanlar, bilim insanları mevsimle gelen grip enfeksiyonunu da anımsatıyor, önlemlere mutlaka uyulması gerektiğini vurguluyor. Yani üç M’yi (Maske, Mesafe, Musluk) unutmayacağız. Ve de elbette aşılarımızı ihmal etmeyeceğiz. Sonuç olarak daha gevşeme zamanı değil. Herkese sağlık diliyorum.

---------------------------

Haberin Devamı

BİR ETKİNLİK
İmeceyle düzenlenen
Buca Tarhana Şenliği

Haberin Devamı

Yaşanabilir Buca Derneği ile Köstem Vakfı, 23 Ekim Cumartesi günü 11.00-18.00 saatleri arasında, “8. Buca Tarhana Şenliği” düzenliyor. Yedi yıldır imece yöntemiyle düzenlenen şenliğin amacı, tarhananın besleyici değerine yeniden dikkat çekmek. Çeşitli kültürleri, ülkemizde çok değişik türleri olan tarhana yoluyla buluşturmak da hedefler arasında. Kadınlar tarhanayı hazırlıyor ve şenlik günü kaynatıyor. Ücretsiz şenliğe herkes davetli. Adres: Köstem Kültür Eğitim Müzecilik Vakfı binası (Köstem Vakfı Buca Kent Evi)-Yaşanabilir Buca Derneği. 110 Sokak No: 16-BUCA

Yazarın Tüm Yazıları