Menemen yarın şenleniyor

Haberhürriyeti Gazetesi ve Menemen Belediyesi, yarın Müzik Edebiyat Sanat Şenliği düzenliyor. Menemen-Gölpark’taki amfitiyatroda gerçekleşecek şenlik saat 13.00’te başlayacak. Ücretsiz izlenecek pop müzik sanatçısı Çilem Duman, “Mikrop” diye anılan Hikmet Durmuş, sazıyla-sesiyle Deniz Polat ve Murat Yuvanç konukları coşturacak.

Haberin Devamı

PROGRAM ÇOK ZENGİN

Spiker İlkay Kıyak’ın sunacağı şenlikte, Damla Turan kemanını konuşturacak, şairler şiirlerini seslendirecek, ressamlar Nimet Topkaç, Hamidiye Türkan Kurt, Hülya Tartar canlı performans sergileyecek. Şenlikte “Evlilik Defilesi”, “Balon Şov” gerçekleştirilecek, ünlü kuaför Harun Cici saç tasarımı sunacak.
AKÜLÜ SANDALYE ALINACAK
Haberhürriyeti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak, yarın ressam ve yazarların kitaplarından elde edecekleri geliri akülü tekerlekli sandalye alımı için Menemen Belediyesi’ne aktaracaklarını bildirdi.

Menemen yarın şenleniyor

-----


İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Çam kese tırtılı
tehlike saçıyor

Haberin Devamı

Menemen yarın şenleniyor

Haberhürriyeti’nden İbrahim Irmak’ı zaman zaman konuk ediyorum. Bölgeyle ilgili ilginç yazıları, röportajları vardır. Bugün yine, bu denli tehlikeli olduğunu hiç düşünmediğim bir konuyu işlemiş. Çam kese tırtılı...
“(Bir köpek yeryüzünde sizi, sizin kendinizi sevdiğinizden daha çok seven tek yaratıktır) diyor Josh Billings. (Hayatın ıstırabından iki kaçış vardır: Müzik ve kediler) diyor Albert Schweitzer. Kediler ve köpekler iyi dostlarımız. Çocuklarımızın yakın arkadaşları. Köpeklerin sadakati, kedilerin sevgileri üzerine yazılmış yüzlerce yazı yer alıyor medyada.
AĞAÇLARI KURUTUYOR
Bu kadar çok sevdiğimiz hayvanlarımızı biz yeteri kadar koruyup kollayabiliyor muyuz peki? Onun için şu günlerde (Aman dikkat) diyoruz... Dikkat çekmek istediğimiz konu ise çam kese kurtları. Çam ağaçlarının öz suyunu alıp kuruma noktasına götüren bu tırtıllar, meğer onlarla oynamaya çalışan köpeklerimizin de düşmanıymış. Tırtılların üstlerindeki kılcıklar kırılınca içinden çıkan toksik sıvı, köpeklerimizin dillerini şişirip yaraya neden oluyor, ölüm noktasına taşıyormuş.
BU AYLAR KRİTİK
UrlaVet Veteriner Polikliniği Klinik Şefi Erhan Gökdağ, nisan ayı ile tehlikenin tekrar ortaya çıktığını belirtip, hayvan sahiplerini şu günlerde çok dikkatli olmaya çağırdı. Çam kese tırtılının tüycüklerinden çıkan toksik maddenin insanlara da zarar verdiğini belirten Gökdağ’ın uyarıları şöyle:
‘Çam ağacının olduğu her bölgede bu tırtıllara rastlamak mümkündür. Tırtılların üzerindeki zehirli kitin dikenleri ile kaplıdır. Tırtıl ile temas esnasında bu dikenler kırılmakta ve içlerindeki toksik madde ortaya çıkmaktadır.
ZEHİRLİ MADDE VAR
Bu toksik maddeye insanların temas etmesi durumunda; vücut, kol ve bacaklarda, yüz bölgesinde şiddetli ödem, kaşıntılı kızarık şişlikler, gözde körlüğe kadar gidebilen alerjik reaksiyonlar, tansiyon problemine yol açabilmektedir. Tırtıllardaki bu toksik maddenin aynı zamanda karın ağrısına, kusmaya, mide ve bağırsak problemlerine de yol açabildiği bildirilmektedir. Kedi ve köpeklerde de tırtıl ile temas sonrasında birçok semptom ortaya çıkmaktadır. Ağaçlardan çeşitli etkenler ile yere düşen tırtıl keseleri ve tırtıllar özellikle köpeklerin ilgisini çekmekte ve ağıza alma sonucunda bu dikenler kırılıp, çeşitli problemlere yol açmaktadır.
SOLUNUM SORUNLARI
Özellikle dilde ilk başlarda kızarıklığa, şişliğe ve ağrıya neden olan toksin ilerleyen saatlerde dilde aşırı şişmeye bağlı solunum problemlerine yol açabilmektedir. O yüzden ne kadar erken müdahale edilirse iyileşme o kadar hızlı ve kolay olmaktadır. Müdahale edilmeyen veya geç müdahale edilen köpeklerde bu lezyonlar dil kaybına kadar gidebilmekte ve hayvanların hayatlarını ciddi anlamda tehdit etmektedir.
HEMEN VETERİNERE
Tüm bunlar göz önüne alındığında, insan ve hayvan sağlığı açısından risk teşkil eden bu tırtılların bulunabileceği çamlık alanlarda yaşayan veya bu tür bölgelere ziyarete gidecek kişiler açısından dikkat edilmesi gereken çevresel faktörler arasındadır. Özellikle köpek sahipleri, köpeklerinin ağızlarında aniden oluşan salya artışı, şişlik, kızarıklık, solunum problemi ve huzursuzluk durumlarında çam kese tırtıllarından şüphelenmeli ve dostlarını mutlaka en yakın veterinere ulaştırmalıdır. Unutulmamalıdır ki, tedaviye ne kadar erken başlanırsa iyileşme şansı o kadar artmaktadır.”

-----


İKİLİNİN BULUŞMASI

Bir TİM’den
bir METİN’den

Haberin Devamı

Menemen yarın şenleniyor

MESUT Tim’le Metin Aydınoğlu’nun yolları 5 yıl önce Haberhürriyeti’nde çakıştı. Yıllar süren kalem dostluğu ve birikimlerini bir kitapta toplamaya karar verdiler. Önce adını koydular: BİR TİM’DEN BİR METİN’DEN. Son iki yılın yazılarından titiz örnekler seçtiler. 304 sayfalık bir kitap. Günlük hayattan örnekler var kitapta. Kitabın önsözünü yazan Haberhürriyeti Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak, “Her bir satırı ilmek ilmek dokunan bir halı gibi olan kitapta yer alan yazılar, en çok okunan ve paylaşılanlar arasından seçildi” diyor.

-----

BİR ALINTI
Naciye Ölçüm’den: Bugün yaşamı seviyorum.
Yarın da bir neden bulur severim.
Daha sonra yeniden keşfeder yeniden severim.
CEMAL SÜREYA

Yazarın Tüm Yazıları