İzmir’in coşkusu dünyayı saracak gibi

İZMİR, coşkulu günlere gebe... Neden mi? Bu yıl İzmir’in kurtuluşunun, 2023’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’ncü yıldönümü... Ve 17 Şubat-4 Mart 1923’de toplanan İzmir İktisat Kongresi de 100 yaşında… Ağustos ayında, İzmir’i kurtuluş, kuruluş, ve kongre heyecanı saracak... Heyecanın tüm yurdu saracağına, İzmir’in sesini dünyanın duyacağına inanıyorum. “Neler olacak” sorusunun yanıtı şimdilik bende yok. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ipuçlarını anımsayalım:

Haberin Devamı




GELECEĞE MİRAS
“1 Ağustos’tan itibaren yüzüncü yılı birçok etkinlikle kutlayacağız. 9 Eylül günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük organizasyonuna ev sahipliği yapacağız. Bizden sonraki kuşaklara belgeselini, İzmir’in yüzüncü yılını nasıl kutladığını miras olarak bırakacağız. Gündoğdu’da olağanüstü canlandırma ve konserler olacak. 10 Eylül’de de İzmir’in türkülerini seslendireceğiz. Çünkü 10 Eylül Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e gelişinin yıldönümü.”
DÜNYA BARIŞ ÖDÜLÜ
“Yüz yıldır sürdürdüğümüz barışı daha güçlü dillendirmek istiyoruz. Tüm etkinliklerimizin arkasındaki ana fikir barış olacak. İzmir Dünya Barış Ödülü’nü başlatıyoruz. Yüzüncü yılın ardından İzmir’i barışla anılan bir şehir, barışı kutlayan ve barışı anan bir şehir olarak tüm dünyada tanıtmak için çalışıyoruz.”
İKTİSAT KONGRESİ
“İzmir İktisat Kongresi, Türkiye’nin ikinci yüzyılında yeniden İzmir’de toplanacak. İktisat Kongresi, daha cumhuriyet kurulmamışken bir devletin iktisat politikalarını belirlemek için toplandı. İktisat Kongresi’ni düzenleyenler, ekonomi politikalarına devletin müdahalesinin nasıl olması gerektiğine karar verdi. Kongreyi gerçekten ikinci yüzyılın iktisat politikalarının tartışıldığı ve aydınlattığı bir buluşmaya dönüştürmek istiyoruz.”
Sonuç olarak İzmir’in sesi her yerde duyulacak, coşku dünyayı saracak gibi... Kolay gelsin!

----------------------------------

BİR ÇAĞRI

Her köşeye
bir masal evi

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Masal Evleri Projesi’ni anımsatıyorum. “Çocukların sosyal gelişimlerini sağlarken annelere mesleki beceri kazandırarak iş gücüne katılımlarını desteklemek” amacıyla başlatılan bu projeyi bilmeyenlere duyurmak, haberi olanların da bilgilerini tazelemek için sunuyorum:
ÇOCUK VE KADINA DESTEK
“Ağustos 2019’dan bugüne kadar Toros, Kadifekale, Bayraklı, Örnekköy, Gümüşpala, Tire, Aliağa, Kınık, Mersinli, Limontepe, Buca, Kemalpaşa, Yenişehir’de masal evleri hizmete alındı. Halkaya, Folkart’ın yaptığı ‘Bornova Masal Evi’ de eklendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hem çocuklara, hem de kadınlara destek sağladıklarını vurguladı:
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
‘Şehrin refahını büyütmek ve adil dağılımını sağlamak zorundayız. Masal Evleri’mizde Mayıs 2022 itibarıyla 417 çocukla annelerine ücretsiz hizmet sunuyoruz. Çocuklarımızın öğrenim gördüğü saatlerde 210 anneye psikolojik danışmanlık desteği ve ebeveynlikte ustalaşma eğitimi verdik. 110 anne ise meslek edinme kurslarına devam ediyor. Bir kısmı ise okuma yazma eğitimi alıyor. Masal evleri sayısını il genelinde artırıyoruz. Daha fazlası için İzmirlilere, İzmir’in iş insanlarına da görev düşüyor. Gelin, masal evlerini İzmir’in her köşesine taşıyalım.’
Masal evleri 36-53 ay aralığındaki çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için uygun koşulları sağlamayı amaçlıyor. Eğitim programı, oyun aracılığı ile masal ekseni etrafında planlanıyor. Annelere meslek edindirme ve beceri kursları veriliyor.”

Yazarın Tüm Yazıları