İzmir Ticaret Odası hakem oldu inşaatçı-çimentocu krizi çözüldü

ÖNCE geçen ay çimentoya yüzde 40 zam yapılacağı haberi yayılmıştı. İnşaatçılar zamma büyük tepki göstermiş, konuyu Rekabet Kurulu’na götüreceklerini duyurmuştu.

Haberin Devamı

 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tepki olarak şantiyeleri durdurabileceklerinden söz etmişti. Sonunda Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TMÇB) enflasyonla mücadele kapsamında zammı geri çekmişti.

ZAMMA SESSİZ KALAMAYIZ
Ortalık durulurken, yaklaşık bir ay sonra çimentoya yüzde 50 zam yapıldığı bildirilerek, hemen yeni fiyattan satışlara başlanmış, inşaat sektörü temsilcileri de hemen tepki göstermişti.
* İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) Başkanı Ziya Dağlıer: “Çimento şirketleri inşaat firmalarını çıkmaza sokuyor. Zamları Rekabet Kurulu’na götüreceğiz. İnşaat sektörünün sorunu herkesin sorunu. Bu zammın hemen geri çekilmesi gerekiyor. Maliyetlerimiz çok artmış ve konut fiyatları hiç artmamışken bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Bu zamlar karşısında sessiz kalmayacağız.”

Haberin Devamı

İŞ BIRAKMA EYLEMİNE DOĞRU
* İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım: “Zammın hiçbir gerekçesi yok, kınıyoruz. Çıkıp yüzde 50 zammın nedeni açıklasınlar kabul edelim. Çimento yerli hammadde ile üretildiği için dövizdeki artıştan çok az etkilendi. Buna rağmen yüzde 50 zam yapmaları fırsatçılıktır. Birçok müteahhit arkadaşımız yüksek maliyetlerden dolayı inşaata başlayamıyor. Arsa sözleşmesi imzalayan çok sayıda arkadaşımız yaptığı masraflara rağmen sözleşmelerini iptal ediyor. Zamlar geri çekilmezse iş bırakma eylemine gideceğiz.”
* Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) Başkanı Niyazi Gültekin: “Enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 40 zammı geri çektikleri açıklamasından 1 ay sonra bu kez yüzde 50 zam yapmaları tamamen art niyetten kaynaklanıyor. Çimento şirketleri enflasyonu düşürmek için değil, yükseltmek için mücadele ediyor. Gıda ve sebze-meyve fiyatlarında aşırı artış yapan firmalara müdahale edip ceza kesen Ticaret Bakanlığı’nın haksız bir şekilde yüzde 50 zam yapan çimento firmalarına da müdahale etmesini bekliyoruz. Tamamen kâr odaklı olan bu zamları kınıyoruz.”

TEŞEKKÜRLE SONUÇLANDI
Bu gelişmeler üzerine devreye İzmir Ticaret Odası girmişti. İnşaatçı meclis üyeleri ile çimento firmalarının yöneticileri arasında uzlaşma sağlanmış, 10 liradan 15 liraya çıkan çimento fiyatı 11.5-12 liraya çekilmişti. Yüzde 50 olan zam oranı yüzde 20’lere gerileyince inşaatçılar gelişmeyi olumlu karşılamıştı. KAMDER Başkanı Niyazi Gültekin, zam oranını düşüren çimentoculara teşekkür etmişti: “Çimentoya fiyatlarına enflasyondan ve maliyet artışından dolayı elbette zam gelecektir. Ancak müteahhitlerinin konut fiyatlarına 1 lira zam yapmadığı bu dönemde yüzde 50 gibi fahiş bir zammı kabul edebilmemiz mümkün değildi. Son açıklanan zam oranı hem bizler, hem de çimentocular için gayet makul bir rakamdır.”

Haberin Devamı

ARABULUCULUK SÜRMELİ
Sonuç olarak İzmir Ticaret Odası bir tür hakemlik yaparak tarafları uzlaştırdı, tabii iyi de oldu. Oda’nın bu örnekte olduğu gibi, sektörler arasında olası anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapıp uzlaşmacı tavrını sürdürmesini bekliyorum. Kimbilir, doğrudan tüketiciyi ilgilendiren konularda da bu tavır olumlu sonuçlar verebilir. Kolay gelsin.

 
BİR VEFA MERAKI

Çalkaya’nın yeterli
destekçisi var mı

BALÇOVA Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın CHP’den yeniden adaylığının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla aldığı ceza nedeniyle düşmesi gündeme geldi. İlçe seçim kurulunun kararına karşı önceki gün Balçova’da tepki toplantısı düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı toplantıda CHP’den kimler mi vardı, işte liste:

KATILAN DESTEKÇİLER
İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, eski Devlet Bakanı Yaşar Okuyan, belediye başkan adayları Tunç Soyer (Büyükşehir), Cemil Tugay (Karşıyaka), Mustafa İnce (Güzelbahçe), Filiz Ceritoğlu Sengel (Selçuk), Ali Engin (Narlıdere), Abdül Batur (Konak), Halil Arda (Gaziemir) ile ilçe başkanları Şahin Fırat (Narlıdere), Çağrı Gruşçu (Konak), Aygül Eryılmaz (Balçova), eski milletvekilleri Ali Yiğit ve Musa Çam, Balçova Belediye Başkan aday adayı Şenol Aslanoğlu.

GENEL BAŞKAN GELİR Mİ?
Mevcut belediye başkanlarından yalnızca Abdül Batur ve Mustafa İnce gelmiş toplantıya. Diğerlerinin özel programı vardı herhalde. Milletvekilleri, TBMM Başkanı seçimi nedeniyle katılmadı, bazıları destek demeçleri verdi. Merak ediyorum başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, İzmir milletvekilleri, Çalkaya’ya, “Şu ya da bu gün topluca İzmir’e gelip destek vereceğiz, yalnız değilsin” gibi bir şeyler söyledi mi?

Haberin Devamı

BİR DUYURU
Tire’de ilginç bir sergi

İzmir Ticaret Odası hakem oldu inşaatçı-çimentocu krizi çözüldü

BİR ALINTI
Işık Teoman’dan: İktidarda kalmak değil, itibarda kalmak önemlidir.(Erdal İnönü)

Yazarın Tüm Yazıları