Herkese çağrımdır: Salgın önlemlerine ne olur dikkat!

SALGIN illetiyle ilgili bir gevşeme var gibi geliyor bana. Ama İstanbul’la gidip gelenler izlenimlerini paylaşınca İzmir adına biraz rahatlıyorum. Çünkü, “İstanbul’da salgın unutulmuş gibi. Maskeye dikkat eden yok, mekanlar tıklım tıklım. İzmir yine çok çok iyi” deniyor. Rakamları anımsayalım. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 23-29 Ekim arasında bölgemizde, 100 bin kişiye düşen hasta sayısı şöyle:

Haberin Devamı



İLLERE GÖRE TABLO
Balıkesir: 360.64, Uşak: 188.13, Manisa: 211.29, Denizli: 162.74, Çanakkale: 222.33, İzmir: 64.81, Aydın: 49.24, Muğla: 50.86.
Bir önceki tabloya göre Çanakkale’de gözle görülür artış var, Uşak’ta da azalma. Diğerlerinde kayda değer olmayan iniş ve çıkışlar var. Ancak genel tabloya bakıldığında, her gün 200 civarında can yitirdiğimizi, yeni hasta sayısının 30 bine yaklaştığını görüyoruz.
Rakamlara bakarken, futbol ve basketbol maçlarında, stat ve salonlara tam kapasite seyirci alınacağını öğrendim. Tiyatro, konser gibi etkinliklerde de seyirci kısıtlaması kalkıyormuş. Başta aşı olmak üzere gerekli tüm denetimler yapılacak, önlemlere dikkat edilecekmiş. Bir yandan içim ferahladı gibi. “Demek ki her şey yolunda” diye düşündüm. Ama gözüm rakamlara gidince bu düşünceyi hemen kovaladım kafamdan.
HERKES KENDİNDEN SORUMLU
Herkese sesleniyorum. Ne olur dikkat! Kimsenin kendisine kendisinden başka faydası yok. Öncelikle zamanı geldikçe aşımızı olalım. Maskemizi unutmayalım, sosyal mesafeye-kalabalıklardan uzak durmaya dikkat edelim, elbette temizliği asla ihmal etmeyelim. Herkese sağlık diliyorum.

----------

Haberin Devamı

SÖZ SİZİN

BİR İSTEK


Trafikte giderek artan
o araçlar denetlensin

KONUMUZ, son günlerde çok sık gördüğümüz, özellikle gençler arasında yaygınlaşan, “Elektrikli scooter” denilen araçlar. Uzun yıllar başta ABD olmak üzere, yurtdışı ve içinde üst düzey özel sektör yöneticiliği yapan, İzmir’e çok sayıda yabancı sermaye yatırımı gelmesini sağlayan, okul kazandıran Nihat Gündüz’ün görüşlerini iletiyorum:
YÜREKLER AĞIZLARDA
“Karşıyaka Mavişehir civarında e-scooter kullanan gençler ölümlerle karşı karşıya geliyor. Tehlikeli kullanımlarla, yüreklerimiz ağzımızda. Özellikle okulların tekrar açılarak, öğrencilerin dönmesiyle bu araçların kullanımı sıklaştı. Yüksek güçlü elektrikli scooter kullanan gençler ve çocuklarımızın yanlışları ve beklenen tehlikeler...
YANLIŞLAR VE TEHLİKELER
* Kask takmıyorlar * İki kişi biniyorlar * Süratleri neredeyse saatte 20-30 kilometreye kadar çıkıyor * Cadde ve sokaklarda yoğun trafik içinde kullanıyorlar * Kaldırımlarda, parklarda yüksek süratte yayalara çarpıp yaralama veya düşürerek beyin kanamasına sebep olabilecek kadar riskler yaratıyorlar * Hiçbir kural ve kaideye riayet etmeden, başta kendileri olmak olmak üzere, herkesi ölüm tehlikelerine maruz bırakıyorlar.”
İZMİR’DE DE UYGULANSIN
İstanbul’da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza sonrası, bu araçlarla ilgili başlatılan sıkı denetimin İzmir’de de uygulanması gerektiğini vurgulayan Gündüz, “Avrupa’daki kullanma standartlarının ülkemizde de uygulamaya sokularak doğacak faciaların önlenmesi, kullanıcılara kask mecburiyeti konulması, trafiğe çıkmalarının yasaklanması gerekmektedir” diyor.
YASAKLAR GETİRİLDİ AMA
Gündüz, bu araçlarla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiğini anımsatıyor. Düzenlemeye göre scooter yasakları şöyle: “Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda sürülmesi. Otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km üzerinde olan karayollarında sürülmesi. İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi. Yaya yollarında sürülmesi. Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi -İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketlerle sürülmesi. Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi. Yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi. Diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması. Sürücü dışında başka kişilerin taşınması. Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması.”
Gündüz’ün haklı endişelerini paylaşırken, ,bu araçlarla ilgili herkesi ferahlatacak önlem ve denetimleri gerçekleşeceğine inanıyorum. Herkese kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları