Her gün yarım milyon kişinin işkence çekmesi önlenmeli

10 Aralık’ta, o zamana kadar çözüm bulunamazsa, İzmir’i çok büyük sıkıntı bekliyor.

Haberin Devamı

 

Çünkü o gün İZBAN’ın Demiryol-İş Sendikası üyesi 342 çalışanı grev başlatıyor. Bu ne demek? Günde yaklaşık yarım milyon kişinin yararlandığı toplu ulaşım sisteminin durması demek. Grev başlarsa toplu ulaşım için mutlaka önlemler alınacaktır, ama işkencenin aşılması çok güç. Trafik yoğunluğu düşünmek bile istenmez.

TARAFLAR ANLAŞAMADI
İZBAN İzmir Banliyö Sistem İşletmeciliği AŞ; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demir Yolları’nın yarı yarıya ortaklığındaki bir şirket. Bir yerel yönetimle merkezi hükümetin ortaklığı yüzünden örnek gösteriliyor. İZBAN, Aliağa-Selçuk arasında 40 istasyon bulunan 136 kilometrelik hatta yolcu taşıyor. Ve İZBAN yönetimiyle Demiryol-İş, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşamadı, grev kararı alındı. Öncelikle şunu vurgulamak isterim; Elbette bugünün güç koşullarında çalışanların soluk almaları, çoluk çocuklarıyla rahat geçinebilmelerinin sağlanması gerek.

Haberin Devamı

ORTAĞIMIZ DDY YÜRÜTECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 2016’daki toplu sözleşme görüşmelerini kendilerinin yürüttüğünü belirterek, “Şimdi karışmıyoruz. Bu sözleşme sürecini ortağımız Devlet Demir Yolları yürütsün kararı aldık, kendilerine bildirdik. Geçen grevde aktif rol oynadık, siyaset malzemesi oldu” diyor. Yani bir anlamda top DDY’de. Ve yıllardır DİSK Genel Başkanlığı yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Demiryol-İş’in yüzde 25’lik zam istemine karşın İZBAN yönetiminin ilk yıl yüzde 12-16, ikinci yıl enflasyon oranında artış önerdiğini anımsatarak, uzlaşı gerektiğini vurgulayarak uyarıyor:

BU İŞİN KAZANANI OLMAZ
“Grev süresince işçiler ücret alamayacak. Grev bir anlamda işsizliktir. Grevin kazananı olmaz. Grev her iki tarafın da aslında istemeyeceği bir seçenektir, dolayısıyla da uzlaşmanın bir yolu bulunmalıdır. Günde 500 bine yakın insan sabah evinden çıktığında işine gidemeyecek, akşam dönemeyecek. Yüzlerce öğrencimiz okula gidemeyecek, aileler çocuklarını kreşe götüremeyecek. Hastalar hastaneye gidemeyecek. Üstelik kışın en soğuk günlerindeyiz ve yaşlılar, hastalar için bu durum kabul edilebilir değildir. İnsanlar sevdiklerine kavuşamayacaklar. Bu durumun çözüme kavuşturulması gereklidir.”

Haberin Devamı

MUTLAKA ADIM ATILMALI
Evet, henüz geç değil. Sorunun çözümü için zaman var. Her gün 100 binlerce kişinin işkence çekmemesi için mutlaka adım atılmalıdır. Gerek İZBAN’ın, gerekse sendikanın etkilileri, yetkilileri uzlaşma için kafa yormalı, olumlu adım atmalıdır. Yoksa her gün yaklaşık 500 bin kişilik çilenin sorumlusu olacaklardır. Son söz: İZBAN’da uzlaşmayı sağlayanı İzmir alkışlayacaktır...

 

-----

SÖZ SİZİN

BİR ETKİNLİK

Soyer’den söyleşi

Her gün yarım milyon kişinin işkence çekmesi önlenmeli


Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
------------------

BİR YAKINMA

Ağacı önce tedavi et
sonra gövdeye çivi çak

Her gün yarım milyon kişinin işkence çekmesi önlenmeli


GAZİ Bulvarı’ndaki çınar ağaçları elden geçirildi, onarıldı. Ancak, belediye adına işlemi gerçekleştiren firma, kendi reklam tabelasını metal vidayla ağacın gövdesine çakmış. Ne yaman çelişki. Ağacı tedavi ediyorsun. Ancak bu ağacı ben tedavi ettim diye reklam yapmak için metal çivi çakıyorsun. Ağaca zarar vermeyen, canını yakmayan bir yol bulunsaydı keşke. (Mehmet Özdoğru)

Haberin Devamı

---------------
BİR ÖNEMLİ SERGİ

Umut Sensin

TARİHİ Havagazı Fabrikası’nda 7 Aralık Cuma günü 19.30’da “Umut Sensin 8. Karma Sergisi” açılıyor. Düzenleyenlerin mesajı şöyle: “Kanser tedavisi gören çocuklara destek olmak üzere bir araya geldik. Dünyalarına ışık olmak, küçük dokunuşlarla büyük mutluluklar yaratmak ve daha sağlıklı gelecekleri olsun istiyorsan; Unutma Umut Sensin...
GELİRİ ÇOCUKLARA
Durma sen de katıl bu sergiye, bir fotoğrafınla umut ol minicik yüreklere... Sergiden ve fotoğraf satışlarından elde edilecek tüm gelir kanser tedavisi gören çocuklar yararına Sizyetersiniz Derneği’ne bağışlanacak. Sergide usta sanatçı Ara Güler de anılacak.

 

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Naciye Ölçüm’den: Kafanıza taktığınız şeyleri mezara götüremezsiniz. Ama onlar sizi mezara götürebilir. (Benden Söylemesi)

Yazarın Tüm Yazıları