Havamız ne durumda içimiz rahat olsun mu?

İZMİR’de, geceleri hafiften geniz yakan kömür kokusuna, “Merhaba” demeye başladık. Özellikle gündüz ve gece ısı farkı artmaya başlayınca, geçmişin bu tanıdık kokusu daha da hissediliyor. Bu koku da doğal olarak hava kirliliğini getiriyor akıllara. Üstelik daha da tam soğuk bastırmadı... Kış aylarında hava kirliliği, yalnızca İzmir’in değil, tüm ülkenin gündemindedir. Kimi zaman arttığı ve nedenleri konuşulur. Kimi zaman da özellikle doğal gaz sonrası, eskisi gibi yoğun kirlilik yaşanmadığı...

Haberin Devamı



ÜÇ BÜYÜK KENT LİSTE BAŞINDA
Hafiften kömür kokusu geliyor gibi olunca, konuyla ilgili en yakın tarihli paylaşımlara göz attım: “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, fosil yakıtların çevreyi nasıl kirlettiğini uydu verileriyle ortaya çıkaran bir yazılım geliştirmiş. 2018 yılından bugüne günlük veya aylık toplanan veriler ışığında, İstanbul, Ankara ve İzmir’in Türkiye’nin en kirli kentleri olduğu belirlenmiş.”
DENİZLİ VE MANİSA’DA SORUNLU
‘Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) yayınladığı Kara Rapor 2021’e göre, 2020 yılında Türkiye’de sadece Bitlis ve Hakkari’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği değerlerin altında temiz hava solunmuş. THHP Koordinatörü Buket Atlı, geçen yıl yeterli derecede ölçüm yapılabilen 175 istasyonun yüzde 97,7’sinde yıllık partikül madde ortalamasının DSÖ’nün sınır değerlerinin üzerinde olduğunu açıklamış. Raporda, hava kirliliğinin tüm yıla yayılan bir sorun olduğu 12 il arasında bölgemizden Denizli de var. Yine rapora göre beş yıldır hava kirliliğinin kronikleştiği beş il arasında Manisa da sayılıyor, bu kentlerde ‘Acil Temiz Hava Eylem Planları’ açıklanması gerektiği vurgulanmış.
SAĞLIK İÇİN AZALTMAK GEREK
Platformdaki Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi Melike Yavuz da, “Kirli havanın COVID-19 virüsünün vücuda girişini kolaylaştırdığını gösteren bilimsel kanıtlar mevcuttur. Hem iklim krizi, hem de COVID-19 salgını ile mücadele için özellikle ulaşım, enerji ve ısınmada kullanılan taş kömürü, linyit, fueloil gibi kirleticilerin azaltılarak, hava kirliliğini azaltacak önlemlerin acilen alınması şart” demiş.
EN KALİTESİZİ ALİAĞA’DAYMIŞ
Üç büyük kentin havasının kirli olduğu vurgulanan raporda İzmir’le ilgili görüş: “İzmir’deki en kötü hava kalitesi, 2016 yılından beri ölçüm verileri kamuoyu ile paylaşılmayan Aliağa’da ölçüldü. İlçede, DSÖ yıllık değerlerinin iki katından fazla kirlilik yaşandığı ortaya konuldu. En önemli kirletici kaynaklar; kömürlü termik santral, hurda metal işleyen demir-çelik fabrikaları, haddehaneler, yakında üretime geçecek yeni rafineri de kirletici kaynaklara eklenecek olan petrokimya tesisleri.”
ÖLÇÜM SONUÇLARI PAYLAŞILMALI
Daha soğuk tam anlamıyla ayaz ve soğuk görmedik. Ama inceden kömür kokusu var. İzmir’de doğal gazla ısınma oranı nedir, fueloil ne denli yaygın, kömür kullanan çok mu bilemiyorum. (Sahi, kömür yardımları sürüyor mu?) Hava kirliliği ölçüm sonuçları paylaşılsa, “Havamız temiz mi” öğrensek, kirlilik varsa neler yapılması gerektiği de duyurulsa güzel olur değil mi? Tertemiz havalı ve sağlıklı günler diliyorum...

---------------

BİR DİLEK
Vali Konağı ‘na
el atmak gerek

GÖZTEPE ile Sadıkbey arasında bir güzel konak vardır. Bu çevre, onunla anılır. Adına durak bile vardır. Vali Konağı’ndan söz ediyorum. Bir zamanlar valilerin konut olarak kullandığı, 130 yıllık olduğu söylenen bu konağı bomboş gördükçe benim de içim sızlar, bir an önce değerlendirilmesini dilerim. Katip Çelebi Üniversitesi’ne verildiği söylenen konağa sahip çıkılmasını dileyen bir yazıya, geçen temmuz ayında İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger yanıt vermiş:
UMUT VEREN AÇIKLAMA
“Konağın restorasyonu valiliğimizce üstlenilmiş bütün süreç tamamlanmış ve yakın zamanda çalışmalara başlanacaktır. İzmirliler merak etmesinler. ‘Konak’ eskisinden daha iyi olacaktır.”
Vali Köşger’in bu açıklaması, bir umut ve teselli gibi. Umarım en kısa sürede çalışmalar başlar, Atatürk’ün de kaldığı bu özel ve tarihi konak onarılır ve İzmir’e yakışan bir amaçla kullanılır. İzmirliler ve kente gelenler de belki bu konağı görme fırsatı bulur. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları